Кеті Козаченко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кеті Козаченко
Народилася 1954
Александрія, Вірджинія, США
Країна  США
Діяльність політична діячка
Alma mater Університет Мічигану
Напрямок фемінізм
Партія Human Rights Partyd

Кеті Козаченко (англ. Kathy Kozachenko) — перша відкрита лесбійка — виборна державна діячка США.[1]

У січні 1974 року Кеті, студентка Мічиганського університету[2], балотувалася від Партії прав людини (англ. Human Rights Party) в міську раду свого міста Енн-Арбор (англ. Ann Arbor), уже як відкрита лесбійка, і здобула перемогу. На той момент її партія вже мала два місця в міській раді, здобутих на виборах 1972 року.

До Другої світової війни був прецедент із державною діячкою — відкритою лесбійкою Ненсі Векслер (англ. Nancy Wechsler), але вона здійснила камінг-аут уже після того, як виграла вибори в міську раду, і на другий термін не переобиралася.

Біографія[ред. | ред. код]

Кеті Козаченко народилась в Олександрії, штат Вірджинія. Її мати померла, коли дівчинці було 8 років. Коли їй виповнилося 14, батько одружився з жінкою, у якої вже було троє маленьких дітей. Зрештою нова сім'я переїхала на північ до крихітного сільського Плімута, приблизно у 25 милях на захід від Детройта. Вона була старшою донькою, обтяженою сімейними зобов'язаннями перед братами та сестрами.

Активізмом вона почала займатись ще в середній школі, коли учасники пікету закликали покупців не купувати виноград та салат у продавців, що не входять у профспілку. У місті Плімут Хай вона познайомилась з парою «дуже політичних» викладачів хіпі, які допомогли їй організувати бесіду представника Об'єднаних працівників фермерських господарств у місцевій бібліотеці. (Ця бібліотека, за збігом обставин, буде тим самим місцем, де 2012 року адвокати лесбійської пари проведуть перший збір коштів на підтримку їх позову про скасування заборони одностатевих шлюбів у Мічигані. Це був один із чотирьох випадків використовується Верховним судом для легалізації національних одностатевих шлюбів).

Кеті зробила камінг-аут перед своїми рідними, коли їй було 20 років, проте вони не підтримали її й назвали «політичною лесбійкою», саме тоді зароджувався рух з подібною назвою. За іронією долі, рішення Козаченко балотуватися як відкрита лесбійка було питанням політичної доцільності, а не тактикою.

Козаченко наближалася до випускного в Мічиганському університеті. На початку 1970-х вона приєдналася до Правозахисної партії.

У віці 21 року Козаченко балотувалась проти ліберального демократа, була обраною до міської ради міста Енн-Арбор 2 квітня 1974 року. Вона отримала місце «представляючи другу палату міста п'ятдесятьма двома голосами».[3] Проте, дула депутаткою лише один термін.

Переїхала до Брукліна. Продовжувала навчання, відвідувала поетичні майстер-класи та заняття в так званій Нью-Йоркській марксистській школі. Деякий час вона продовжувала свою активність у Пітсбурзі, особливо як організатор Маршу 1979 року у Вашингтоні, першої масштабної демонстрації за права геїв та лесбійок. «Я була піхотинцем, і мені це дуже сподобалося», — каже вона. «Я ходила від людини до людини в барах, роздаючи свої листівки про автобуси, якими ми їхали на марш».[1]

У 1980-х Козаченко продовжувала брати участь в політичних та громадських групах, також у неї почались стосунки з Мері Енн Гейгер, яка була старшою на 12 років і мала чотирьох дітей. Вони познайомились у 1984 році на вечері, влаштованому друзями спеціально для їх знайомства. «Мері Енн дала мені виховання та любов, яку я втратила, коли мені було 8 років», — говорить Козаченко. «Це те, що вона давала мені протягом 26 років». Гейгер померла у віці 70 років у 2010 році після того, як у них вдома відбулася церемонія прийняття зобов'язань, яку провів її пастор до того, щоб шлюб був законним у Пенсильванії.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б The First Openly Gay Person to Win an Election in America Was Not Harvey Milk. Архів оригіналу за 9 Січня 2021. Процитовано 3 Квітня 2021.
  2. Gay rights
  3. Campbell, Jane; Carilli, Theresa, eds. (2013). "11. First But (Nearly) Forgotten: Why You Know Milk But Not Kozachenko, by Bruce E. Drushel". Queer Media Images: LGBT Perspectives. Plymouth, United Kingdom: Lexington Books. p. 123. ISBN 978-0739180280.