Кокопа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кокопа
Середнє Небо кокопа Френк А. Райнгарт (ручне фарбування)
Кількість 1,009 in the United States (2010)[1]
Ареал Мексика
(Баха-Каліфорнія and Сонора
США (Аризона)
Близькі до: інші племена квечани
Мова Кокопа, англійська, іспанська
Релігія традиційна племінна релігія
Чоловік і жінка кокопа, Кір Томас

Кокопа, також КукапаКокопа: Kwapa або Kwii Capáy — «Хмарні люди», що стосується туману вздовж річки Колорадо), є корінними американцями, які проживають у Баха-Каліфорнії та Сонорі, Мексика, та в Арізоні у США.

Мова кокопа належить до дельта-каліфорнійської гілки родини юманів. Іспанським терміном Cocopah є Cucapá. Їхнє самоозначення — Xawiƚƚ kwñchawaay, що перекладається як «Ті, хто живе на хмарній річці» (від Xawíƚƚy — «річка», kwii — «хмара», (ny) спосіб — «жити», llyay/nyaam — «багато»). За даними перепису населення США, у 2010 році було 1009 кокопа.

Історія[ред. | ред. код]

Традиційна територія кокопи на річці Колорадо та Каліфорнійській затоці

Попередній контакт[ред. | ред. код]

Предки Кокопи населяли частини сучасної Арізони, Каліфорнії та Нижньої Каліфорнії і відомі західним науковцям як такі, що належать до патаянської культури. Патайян — це термін, що використовується археологами для опису доісторичних індіанських культур, які населяли частини сучасної Арізони, на захід від озера Кауїла в Каліфорнії та в Нижній Каліфорнії, між 700—1550 рр. н. е. Вони включали райони вздовж річки Гіла, річки Колорадо та в нижній долині річки Колорадо, сусідніх нагір'ях і на північ від околиць Великого каньйону. Вони, в основному, є предками кокопів та інших юманомовних племен у регіоні. Патаянські народи практикували заплавне землеробство там, де це було можливо, і значною мірою покладались на полювання та збиральництво.

Після контакту[ред. | ред. код]

Перший значний контакт кокопи з європейцями та африканцями відбувся, ймовірно, у 1540 році, коли іспанський дослідник Ернандо де Аларкон заплив у дельту річки Колорадо. Кокопи були спеціально згадані по імені експедицією Хуана де Оньяте в 1605 році.

Постмексиканська цесія[ред. | ред. код]

Після мексикансько-американської війни землі кокопи були розділені між США та Мексикою через мексиканську цесію, що виникла внаслідок Договору Гваделупе-Ідальго.

Розширення на захід у 1840-х роках та відкриття золота в Каліфорнії в 1849 році привело багато мігрантів через район біля гирла річки Колорадо та району Гранд-Каньйон. Стратегічне значення переправи через річку було визнано урядом США, а армія Сполучених Штатів заснувала Незалежність табору в 1850 році для захисту шляху входу через території племені. Багато племен вздовж річки Колорадо увійшли в паромний бізнес, враховуючи його прибутковість, створюючи багато робочих місць для кокопа.[2]

Кокопа погодився приєднатися до Податкового бунту Гарра 1851 році, на чолі з купеньо, щоб боротися проти уряду США поряд із квечанами і довколишніми племенами кумеяай. Разом кокопа обложила табір Незалежності, але облога розпалася після суперечок із квечанами щодо розподілу овець, конфіскованих раніше у білих пастухів.

Кокопа також вступив у війну Юма після податкового повстання, спочатку на боці квечан проти США. Після укладення миру зі США кокопа об'єдналися з пайпай та галіквамай і, накопичивши напругу між двома племенами, виступив проти квечан. Війна вибухнула у травні 1853 року, коли кокопа взяла в облогу три села квечан, тримаючи їх у заручниках. На помсту союзні з квечанами могаве підтримали квечан і здійснили набіг на кокопу. Війна в Юмі закінчилася, коли США погрожували могаве, що вони втрутяться на боці кокопи.

Кокопа в Мексиканській революції[ред. | ред. код]

Під час Мексиканської революції Магоністи здобули підтримку кокопи під впливом Каміло Хіменеса, який був лідером племен кокопа в долині Мехікалі. Кокопа прихильно ставився до боротьби магоністів проти імперіалізму з боку Мексики та США, а також приватизованої власності на свою землю. До кокопи приєдналися пайпай, кіліва та кумеяай, і вони підготувались до бою поряд із магоністами, оскільки Хіменес проводив контрабанду американської зброї до Мексики за підтримки Індустріальних робітників світу (ІРС).[3]

29 січня Магоністас і кокопа захопили Мехікалі та надали подальшу матеріально-технічну підтримку по всій своїй землі. Хіменес провели кампанію з арміями кокопо, пайпай та кіліва з Ель-Росаріо до Енсенади, грабуючи маленькі міста та нападаючи на китайсько-мексиканський бізнес.[3]

Зрештою кокопи були розгромлені мексиканськими силами в наступні місяці, і їх витіснили із земель Компанії Колорадо-Рівер Ленд.[3]

Сучасна епоха[ред. | ред. код]

У 1964 р. індіанське плем'я кокопа, розташоване на американському боці кордону, заснувало свою першу Конституцію та створило Племінну раду з п'яти осіб в індіанській резервації Кокопа. Наприкінці 1970-х та 1980-х років плем'я почало здобувати додаткову землю, будувати будинки, влаштовувати комунальні послуги, розвивати систему інфраструктури та ініціювати економічний розвиток.[2]

Плем'я кокопа з Арізони[ред. | ред. код]

Люди кокопа в США зараховані до племені кокопа з Арізони. За даними перепису населення США 2000 року, плем'я кокопа в Арізоні нараховувало 891 особу. На території резервації є казино, спідвей, курорт, центр сімейних розваг та зал бінго, а також музей і культурний центр. Інша група юмів, квечани, живе в сусідній індіанській резервації Форт Юма. У важливих випадках люди кокопи носять свої звичні сорочки на стрічках та сукні на стрічках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. U.S. Census Bureau, Census 2010 Census 2010 American Indian and Alaska Native Summary File (AIANSF) - Sample Data, Cocopah Tribe of Arizona alone or in Combination, M22
  2. а б About Us - Cocopah Indian Tribe. www.cocopah.com. Архів оригіналу за 12 січня 2021. Процитовано 6 вересня 2020.
  3. а б в Muñoz, Gabriel Trujillo (2012). La utopía del norte fronterizo: La revolución anarcosindicalista de 1911. San Ángel, Del. Álvaro Obregón, México, 01000, D. F: Instituto Nacional de Estudios Históricos de las Revoluciones de México. pp. 30–31. ISBN 978-607-7916-83-3.

Список літератури[ред. | ред. код]

  • Pritzker, Barry M. A Native American Encyclopedia: History, Culture, and Peoples. Oxford: Oxford University Press, 2000. ISBN 978-0-19-513877-1.

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Gifford, E.W. (1933). The Cocopa. University of California Publications in American Archaeology and Ethnology, Vol 35:5, Pg 257—334.
  • Kelly, William H. (1977). Cocopa Ethnography. Anthropological papers of the University of Arizona (No. 29). Tucson: University of Arizona Press. ISBN 0-8165-0496-2.


Посилання[ред. | ред. код]