Коло Земне

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сторінка копії Еггертсона Кола Земного

Коло Земне (давньосканд. Heimskringla, Kringla heimsins[1]) — звід скандинавських саг, найбільша пам'ятка скандинавської літератури XIII століття.

Припускають, що автором «Кола Земного» був ісландський скальд і прозаїк Сноррі Стурлусон (1178—1241).

Історія твору[ред. | ред. код]

Зміст[ред. | ред. код]

«Коло Земне» — унікальна збірка, що розповідає про життя Північної Європи в еру вікінгів, становлення скандинавських держав. Містить деякі відомості й про інші європейські держави того часу — від Візантії та Русі до Англії. Назва походить від двох слів — «Kringla heimsins …», якими починається перша сага зводу «Сага про Інґлінґів», й вигадана пізнішими видавцями.

Джерела[ред. | ред. код]

Умовно коло джерел можна розділити на три види: а) поезія скальдів, б) письмові твори; в) усна традиція.

Поезія скальдів[ред. | ред. код]

Вченими заведено вважати, що скальдична поезія — найнадійніше джерело, яким користується автор «Кола Земного». Сноррі Стурлусон і сам про це пише в «Пролозі»: «Те, що говориться в цих піснях, які виконувалися перед самими правителями або їх синами, ми визнаємо за цілком вірогідні свідчення». Як зазначає М. І. Стеблін-Каменський, вірші скальдів «були завжди продуктом усвідомленої творчості, але це була творчість, спрямована тільки на форму, а не на зміст, внаслідок чого вигадка була в них неможлива». Сноррі цитує багатьох скальдів, включаючи таких відомих, як Тьодольв з Гвініра, Ейвінд Губитель Скальдів, Торьбйорн Горнклові та інші. Необхідно відзначити, що при цьому Сноррі дуже вільно переказує події, які згадуються в цих поезіях, часом пишучи те, що йому здавалося правдоподібним.

Письмові джерела[ред. | ред. код]

Здається, автору «Кола Земного» було відоме досить широке коло писемних джерел, які до того часу вже з'явилися на світ. Існування деяких з них викликає сумнів, інших — повністю підтверджено:

Усна традиція[ред. | ред. код]

Найскладніше та найсуперечливіше джерело — усна традиція. Безсумнівно, Сноррі користувався усними переказами, які ще існували в його епоху в Ісландії. На думку М. І. Стеблін-Каменського це, як правило, виражається не в якихось конкретних творах, а в жанрах, характерних для того чи іншого оповідання. Зокрема, в «Колі Земному» простежуються мотиви казок-бувальщин, чарівних казок і навіть героїчних оповідей. Однак усні джерела завжди залишаються лише припущенням.

Манускрипти[ред. | ред. код]

Відомо шість середньовічних рукописів «Кола Земного»:

Жодний з цих рукописів не є оригіналом. Найдавніший — Kringla. Це список, зроблений якимось ісландцем близько 1260 р. AM 39 являє собою неповний рукопис і датується приб. 1300 р. Початком XIV ст. датуються манускрипти Codex Frisianus, Eirspennil і Gullinskinna, першою чвертю XIV ст. — Jöfraskinna. В результаті пожежі в Копенгагенській бібліотеці 1728 р., де зберігалися рукописи, згоріли Kringla, Jöfraskinna і Gullinskinna. З останніх двох залишилися списки. Крім того, збереглися окремі листки давніх рукописів, переклади незбережених рукописів і витяги з них.

Художня цінність твору[ред. | ред. код]

«Коло Земне» — це яскрава і драматична, але одночасно з тим й виключно правдива розповідь про долі сотень людей, які дійсно існували колись, але померли вже багато століть тому; це багата галерея людських образів, намальованих з геніальною простотою. Попри велику кількість наведених відомостей та на противагу тому, що зазвичай буває в історіографічних творах, в безсмертному творінні великого ісландця головним об'єктом зображення весь час залишається людина.

Список саг, що входять до збірки[ред. | ред. код]

Публікації[ред. | ред. код]

  1. (норв.)Snorre Sturlasson (Снорі Стурлусон), «Kongesagaer» (Круг Земной), пер. Anne Holtsmark, Didrik Arup Seip, изд. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, 1959. — 765 с.
  2. (рос.)Снорри Стурлусон. Круг Земной / Heimskringla [Архівовано 17 квітня 2017 у Wayback Machine.], отв. ред. Стеблин-Каменский, Михаил Иванович; Изд. подготовили: А. Я. Гуревич, Ю. К. Кузьменко, О. А. Смирницкий, М. И. Стеблин-Каменский. — М.: Ладомир. Наука, 1980. — 687 с.

Див. також[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Коло Земне

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Коло Земне — ісл. — Kringla heimsins, або Heimskringla, звідки звичайна назва всієї книги — „Heimskringla“». / Сага про Інґлінґів. Коло Земне. — М. — 1980

Посилання[ред. | ред. код]