Користувач:Діана Натуркач/Володимир (п'єса)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир
Фрагмент українського скоропису XVII століття.
Жанр трагікомедія
Автор Феофан Прокопович
Мова церковнослов'янська
Написано 1705
Опубліковано 1874

"Володимир"трагікомедія Феофана Прокоповича, написана силабічним віршуванням на основі сюжету про хрещення Русі.

Повна назва: всіх славеноруських стран князь І повелитель, от невірія тьми во великий світ євангельський духом святим приведен в літо от рождества Христова 988, нині же в преславной академії Могило-Мазеповіанской Кієвськой, привітствующой ясневельможного єго царського пресвітлого величества войська Запорозького обоїх стран Дніпра, Гетьмана І славного чину святого Андрея-Апостола, кавалера Іоанна Мазепи, превеликого своєго ктитора, на позор російському роду от благородних російських синов, добрі здє воспитуємих, дійствієм, єже от поетов нарицається трагікомедія, літа Господня 1705, поля з дня показанний.

Історія написання

[ред. | ред. код]

Свою п'єсу Феофан Прокопович написав під час навчального курсу поезії; його студенти брали участь у першій постановці, яка відбулася в 1705 році у Київській духовній академії. Трагікомедія за змістом була пов'язана з проповіддю Феофана в день Володимира Рівноапостольного і мала публіцистичний характер. Написана церковнослов'янською мовою українського ізводу. Перше видання тексту було опубліковано тільки в 1874.

Сюжет, композиція та жанрові особливості

[ред. | ред. код]

За основу сюжету взято боротьбу князя Володимира з язичницькими жерцями, які були ворогами Христової віри. Боротьба ця двозначна: крім зовнішніх ворогів, князя зваблюють спокуси язичницького життя. У підручнику поетики єзуїта Понтана, який використовував Феофан, трагедокомедія визначалася як твір, у якому «речі смішні та кумедні перемішуються з серйозними та сумними та особи низькі — із знаменитими».

"Катастрофа", тобто розв'язка подій, полягала в тому, що князь заборонив жертвоприношення жерцям і вони вмирали з голоду, також наказав всюди руйнувати ідолів і віддавати народу на наругу. Вожді Мечислав і Хоробрий змушують жерців нищити власних богів. Жерці ж погрожують різними бідами, як наслідок зруйнування Перуна, але вожді доводять справу до кінця. В кінці гонець приносить грамоту князя, який прийняв у хрещенні ім'я Василя.

Література

[ред. | ред. код]
  • Микитась В. Давньоукраїнські професори і студенти. Київ : Абрис, 1994. 288 с.
  • Огородник І. В., Огородник В. В. Українська філософія в іменах. Київ : Либідь, 1997. 320 с.
  • Чижевський Д. Нариси з історії філософії на Україні. Київ : Орій, 1992. 230 с.
  • Возняк М. Історія української літератури : у 2 кн. Вид. 2-ге, випр. Львів : Світ, 1992–1994. Кн. 2. 1994. 555 с.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Феофан Прокопович. Пишемо історію. 14.03.2018.
  • Коваль, Вікторія. НАЙВІДОМІШИЙ УКРАЇНЕЦЬ ЕПОХИ БАРОКО, ЯКИЙ ПІШКИ ОБІЙШОВ ФРАНЦІЮ, ШВЕЙЦАРІЮ ТА НІМЕЧЧИНУ. Словопис. Процитовано 13.03.2023.