Користувач:Сергій Бойко/Legio XII Gemina

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Загальні зауваження щодо Legio XII Gemina

[ред. | ред. код]
  • Legio XII Gemina не гуглиться в загальному просторі. Є лише одне посилання на самодіяльний клуб реконструкторів у Німеччині, який називається «Legio XII Gemina»
  • Не вдалося знайти жодної ґрунтовної праці про римське військо, яка б містила опис всіх легіонів і в якій було б місце Legio XII Gemina. Наприклад, Авторитетне джерело з ВікіЧитання нічого не знає про такий легіон.

Огляд та пояснення 9-ти посилань зі згадками Legio XII Gemina

[ред. | ред. код]
  1. Записки історичного факультету. Випуск 3, стор. 61. «В Ратиарии находилась стоянка легиона XII Gemina и стоянка Флавиева Мезийского флота.» — Єдина згадка на всю книжку. Це друкарська помилка, бо насправді, у Ратіарії був Legio XIII Gemina — див. текст статті.
  2. Anthony A. Barrett. Caligula: The Abuse of Power, «The most important evidence is epigraphic. The tombstone of a centurion, Tiberius Julius Italicus, records that he served (in this order) in Legio VII Macedonica, XV Primigenia and XII Gemina.», — Єдина випадкова згадка на всю книжку. Це друкарська помилка, бо насправді, Тиберій Юлій Італік (див. текст статті) служив у Legio XIII Gemina — потвердження у James Robert Summerly. Studies in the legionary centurionate, стор. 22.
  3. Згадка про табір легіону у Дакії András Bodor and the History of Classical Studies in Transylvania in the 20th Century, «in the Legio XII Gemina camp at Apulum» — знову є єдиною на всю книжку і знову це друкарська помилка, бо насправді, у Дакії був Legio XIII Gemina (див. тест англійської статті і ще статтю Етапи розбудови дакійського лімесу с. 169).
  4. У книжці Universitetskīi︠a︡ izviestīi︠a︡ Том 21, Випуски 9–12 на с. 319 помилка автоматичного пошуку: насправді написано Legio XIII Gemina, хоча видає Legio XII Gemina.
  5. У книжці The Secret of Our Success в єдиній згадці написано, що з Legio XII Gemina Юлій Цезар перейшов Рубікон — чергова друкарська помилка: загально відомо, що Юлій Цезар переходив Рубікон з Legio XIII Gemina (див. тест статті)
  6. У книжці Jahrbücher des Vereins von Alterthumsfreunden im Rheinlande на стор. 125 заголовок має назву «II Die Legio XII Gemina am Oberrhein» — це чергова друкарська помилка, оскільки той же заголовок дублюється на кожній сторінці згори і там написано «II Die Legio VII Gemina am Oberrhein», та й, власне саме про Legio VII Gemina у тексті і йдеться. Більше згадок про Legio XII Gemina у книжці немає.
  7. У книжці Epitome Annalium Trevirensium Qua Antiquae Urbis Ac Dioecesis Trevericae … Res … Brevi … Ordine digestae sunt (etc.) на с. 33 бачимо ще одну-єдину згадку про Legio XII Gemina. Контекст згадки — перелік легіонів, які перебували в Германії на момент смерті Октавіана Августа (це 19 рік н. е.). Але в переліку відсутній Legio XIII Gemina, який точно був у Германії у 19 н. е. (див. текст статті). Отже, це ще одна друкарська помилка.
  8. У книжці Antiquitatum Et Annalium Trevirensium Libri XXV Duobus Tomis Comprehensis, що надрукована у 1670, на стор. 136 знову бачимо перелік легіонів, що перебувають на кордоні у Германії за життя Октавіана Августа. Legio XII Gemina серед них (і це єдина згадка на всю книгу), а Legio XIII Gemina у переліку немає, а мав би бути!... Тому це друкарська помилка.
  9. У книжці Reframing the Roman Economy New Perspectives on Habitual Economic Practices на стор. 286 маємо одну-єдину згадку про Legio XII Gemina, мова йде про Лепідія Прокула і його службу у цьому легіоні, але книга James Robert Summerly. Studies in the legionary centurionate, на стор. 25 вказує для цього військовика службу у Legio XIII Gemina. Маємо справу зі ще одною друкарською помилкою.

Пояснення інших згадок про Legio XII Gemina можна знайти на сторінці обговорення Статті-кандидати на вилучення/20 жовтня 2023#Legio XII Gemina.