Користувач:Alex Blokha/Дні згадані в Вікіпедії/Україна/27 липня

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Київ

-Знайдено: + | Флоренція || Італія Італія || 27 липня 1967
-Знайдено: + | Санкт-Петербург || Росія Росія || 27 липня 2001


Зобр:30шт.


Назва:Київський національний університет імені Тараса Шевченка

-Знайдено: + 27 липня 1834 року Київський університет прийняв перших 62 студентів. Початково діяв лише один філософський факультет з двома відділеннями — історико-філологічним та фізико-математичним. 1835 року відкрився юридичний факультет, а 1847 року — медичний. Філософський згодом розділився на два самостійні факультети. З такою структурою університет працював до 1917 року.


Зобр:33шт.


Назва:Львів

Підзаголовок:== Символіка ==
Знайдено: + З 17 століття патроном Львова вважався святий Ян з Дуклі. Сьогодні покровителем міста є святий Юрій Змієборець. До дня його пам'яті, у першу неділю травня, відзначається День міста. Серед шанованих львів'янами міських свят також День прапора (3 квітня; на згадку про 3 квітня 1990 року, коли за 16 місяців до проголошення незалежності України на львівській ратуші було піднято синьо-жовтий прапор) та День Листопадового чину (1 листопада; в пам'ять про Листопадовий переворот, коли у ніч на 1 листопада 1918 року у Львові було встановлено Західноукраїнську народну республіку). 27 липня у Львові день жалоби за жертвами Скнилівської авіакатастрофи.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + У 1939 році згідно з пактом Молотова-Ріббентропа Львів і Галичина були окуповані Радянським Союзом і увійшли до складу Української Радянської Соціалістичної Республіки. Місто стало адміністративним центром Львівської області. У червні 1941 року Львів був окупований нацистською Німеччиною і став центром дистрикту Галичина в складі Генерал-губернаторства, що було організоване на території колишньої Польщі. Українські націоналісти проголосили 30 червня 1941 року на площі Ринок у Львові Акт відновлення Української держави, проте німецька адміністрація розпочала проти них терор. Німці винищували також польську (Вбивство польських професорів) інтелігенцію, а внаслідок Голокосту загинуло майже все єврейське населення Галичини. У 1942 українські націоналісти створили Українську Повстанську армію, яка почала військові дії проти німців. Від листопада 1943 року нею командував Роман Шухевич. Влітку 1944 року УПА та Армія Крайова намагалися взяти місто під свій контроль, однак, 27 липня 1944 року Львів зайняла Червона Армія.


Зобр:29шт.


Назва:Бабій Іван (педагог)

-Знайдено: + Українські націоналістичні кола звинуватили Івана Бабія у співпраці з польською владою. Революційний трибунал Організації українських націоналістів засудив його до смертної кари. У зв'язку з цим 27 липня 1934 року у Львові бойовик ОУН М. Цар убив Бабія.


Назва:Голубович Всеволод Олександрович

-Знайдено: + | початок_терміну4 = 27 липня 1917
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Належав до Одеської української громади. У Генеральному Секретаріаті — секретар шляхів (з 27 липня 1917 року), секретар торгу і промисловості (з листопада 1917 року).


Зобр:1шт.


Назва:Григор'єв Матвій Олександрович

-Знайдено: + Григор'єв Матвій Олександрович (справжнє імя Ничипір Олександрович Серветник[1])( *9 лютого 1884, містоОлександрія, Херсонської губернії (зараз Кіровоградська область) — †27 липня 1919 у селі Сентове Олександрійського повіту, зараз село Родниківка, Олександрівський район Кіровоградська область) ) — український військовий діяч, офіцер Російської Імператорської Армії, підполковник Армії Української Народної Республіки (1918), полковник Армії Української Держави (1918), повстанський отаман (1918), командир Херсонської повстанської дивізії Армії УНР (1919), командир 6-ї Української стрілецької дивізії Української Червоної Армії (1919), Головний отаман Повстанських військ Херсонщини, Запоріжжя і Таврії (1919), керівник антирадянського повстання на Півдні України (1919), самопроголошений Гетьман України (1919).
-Знайдено: + 25 липня 1919 року Махно з Григор'євим зустрілися в селі Оситняжка й домовилися через день провести мітинг в селі Сентовому, що за 12 кілометрів. 27 липня 1919 року у селі Сентовому за кілька хвилин до мітингу у приміщенні сільскої ради Григор'єв був звинувачений у погромах ординарцем Махна Чубенком, і був убитий Махном. Деякі загони військ Григор'єва приєднались до повстанців Нестора Махна, а більшість під ударами більшовиків і денікінців розсіялась.


Зобр:2шт.


Назва:Барановський Христофор Антонович

-Знайдено: + 27 липня 2013 року на Черкащині в селі Дзензелівка відкрили меморіальну дошку видатному діячу українського кооперативного руху, першому міністру фінансів УНР Христофору Барановському.


Назва:Заїкін В'ячеслав Михайлович

-Знайдено: + Заїкін В'ячеслав Михайлович (1896, Вовчанськ — 27 липня 1941, Чернігів) — український історик-правознавець, автор праць з історії української державності й історії церкви в Україні.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився у місті Вовчанську Харківської губернії. Закінчив Третю харківську гімназію. З гімназійних часів друкувався в газетах. 1918 року закінчив Харківський університет. 1922 року одержав запрошення на кафедру історії української культури при Харківському інституті народної освіти, але нелегально перетнув польський кордон і опинився у Варшаві. Працював у Варшавській російській гімназії. З 1923 року почав співпрацювати з Українським центральним комітетом. 1931 року переїхав до Львова. У 1934–1936 роках — постійний дописувач газети «Слово». 1937 року обійняв посаду наукового співробітника інституту соціальної та економічної історії Львівського університету. Арештований НКВС 22 березня 1940 року. 4 липня 1941 року військовим трибуналом НКВС засуджений до розстрілу. 27 липня 1941 року розстріляний НКВС у Чернігові.


Назва:Богдан Хмельницький

Підзаголовок:=== Смерть ===
Знайдено: + Богдан Хмельницький в останні роки свого життя часто хворів. Він упокоївся 27 липня (6 серпня за новим стилем) 1657 в Чигирині і 25 серпня похований в Суботові, в Іллінській церкві, яку сам збудував. Вона мала стати родовою усипальницею Хмельницьких. 1664 Стефан Чарнецький сплюндрував Суботів, наказав викинути тіла Богдана Хмельницького та його сина Тимофія з родинної гробниці. Також під його супроводом київ. митрополит та Юрій Хмельницький були відіслані в Мальборський замок. Там вони знаходилися до 1667.


Зобр:16шт.


Назва:Хиляк Володимир

-Знайдено: + Володи́мир Хиля́к (літературні псевдоніми: Єронім Анонім, В. Нелях, Лемко Семко та ін.) (* 27 липня 1843, с. Верхомля Велика, нині Новосанчівське воєводство, Польща — † 25 червня 1893, с. Літиня ) — український письменник.


Назва:Національний спортивний комплекс «Олімпійський»

-Знайдено: + | 27 липня || НДР НДР  —  Ірак Ірак || 4—0 || Чвертьфінал || 100 000


Зобр:17шт.


Назва:Червона Українська Галицька Армія

-Знайдено: + 27 липня до осідку Начальної Команди УГА у Балті приїхав з групою співробітників В. Затонський і провів реорганізацію Начальної Команди. Її скасовано, а на її місце створено Польовий Штаб ЧУГА з осідком у м. Балті, на чолі з галицьким комуністом (цивільною особою) Василем Порайком. До політичного відділу призначено іншого галицького комуніста М. Михайлика, а для ведення штабних справ російських старшин — П. Солодуба й М. Іванова. Створено також Революційний трибунал на чолі з Пучком, а згодом кубанцем Кириченком, та Особливий відділ, що його очолював молодий галицький комуніст В. Сірко. Утворено Збірну станицю старшин у Балті, до якої мали відійти всі старшини УГА, що в новій реорганізації не здобули військових призначень, а також усі польові духовники УГА. Корпуси УГА реорганізовано на бригади.


Назва:Українізація 1920—30-х

-Знайдено: + Політика українізації суперечила великодержавним прагненням ВКП(б), але була вимушена ворожим ставленням до радянської влади з боку українців, національна свідомість яких зросла за попередні десятиліття, і, особливо, внаслідок національної революції 19171920 років, а також загрозою інтервенції Польщі, підтримуваної Антантою. Зважаючи на ці небезпеки (подібні й в інших республіках), ВКП(б) змушена була піти на поступки національним рухам, насамперед українському, і по перших роках відверто великодержавницької політики у низці постанов з'їздів, 4 конференцій визнала остаточність запровадження в школі й адміністрації рідної мови національних республік, при одночасному збільшенні питомої ваги місцевих кадрів у всіх ділянках економіки й культури. У результаті цієї зміни політики Раднарком видав 27 липня 1923 декрет «Про заходи в справі українізації шкільно-виховних і культурно-освітніх установ», за яким українська мова запроваджувалася в усіх типах шкіл з визначеними термінами їх українізації.


Назва:Ферлей Тарас

-Знайдено: + Тарас-Дмитро Ферлей (*14 жовтня 1882, Балинці, Галичина, Австро-Угорщина, нині: Снятинський район, Івано-Франківська область — †27 липня 1947, Вінніпег, Канада) — український журналіст, видавець, громадсько-політичний діяч.


Назва:Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка

-Знайдено: + Під час німецької окупації Львова музей не працював. Експонати було перенесено до Національного музею, міської бібліотеки та Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Будинок сильно постраждав від попадання авіабомби. Повторне відкриття відбулось 27 липня 1945 року.


Зобр:4шт.


Назва:Сікевич Володимир Васильович

-Знайдено: + Володи́мир Васи́льович Сіке́вич (23 серпня (5 вересня) 1870(18700905) м. Тараща, Київської губернії — † 27 липня 1952 м. Торонто, Канада) — військовий і політичний діяч; генерал-хорунжий армії Української Народної Республіки, до того — полковник генерального штабу та генерал-майор царської армії.
-Знайдено: + 27 липня 1952 р. 82-річний генерал Сікевич пішов із життя. За поховання свого Почесного голови взялася Українська стрілецька громада, на похорони 3.5 тисячі, похорони тривали 5 днів. Тіло генерала було перевезено до аудиторії УНО для прощання. Біля труни, на яку було покладено прапори України і Канади, нагороди й шаблю генерала, вишикувалася почесна варта: члени УСГ, Братства Карпатських Січовиків, Українського відділу Канадського Легіону, Союзу бувших Українських вояків і Станиці УПА.


Зобр:1шт.


Назва:Стебельський Богдан

-Знайдено: + Богда́н Стебе́льський Ількович (* 15 березня 1911, село Томашівці, нині Івано-Франківської області — † 27 липня 1994, Торонто) — український маляр-графік, учений, мистецтвознавець, журналіст і культурний діяч, художник. Член НТШ.
-Знайдено: + Нагороджений Шевченківською медаллю. Помер 27 липня 1994 р. у м. Торонто.


Назва:Дрогобич

-Знайдено: + Після вимушеної перерви під управлінням Антона Левицького запрацювала і почала нарощувати потужності Народна торгівля. В 1943 це товариство, обслуговувало в 10 магазинах 55 % жителів Дрогобича. З 28 липня відновлено роботу міського ринку (щопонеділка). Протягом 27 липня - 2 серпня був проведений перепис населення міста.
-Знайдено: + 27 липня 680 євреїв кинуто окупантами до тюрми на вулиці Стрийській, за деякий час 640 вивезено в Броницький ліс та розстріляно. Наприкінці серпня гітлерівцями ліквідовано останній єврейський табір праці.


Зобр:24шт.


Назва:Гнатюк Іван Федорович

-Знайдено: + Іва́н Фе́дорович Гнатю́к (*27 липня 1929, село Дзвиняча, нині Збаразького району Тернопільської області) — український поет, прозаїк, перекладач. Член НСПУ (1967). Національна премія України ім. Тараса Шевченка (2000).Помер 5 травня 2005 року. Похований у Бориславі]]).
Підзаголовок:=== Дитинство ===
Знайдено: + Народився 27 липня 1929 р. в с. Дзвиняча Кременецького повіту Волинського воєводства (нині Збаразького району Тернопільської області) у бідняцькій селянській сім'ї. Батько клав печі по довколишніх селах, а мати була ткалею;— ткала на замовлення полотно та рядна.


Назва:Збараж

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 1675 — Шішман Ібрагім Паша (Şişman İbrahim Paşa) з турецько — татарським військом знищив Поділля,Волинь,Червону Русь.(Бар,Теребовлю,Тернопіль,Підгайці). 27 липня 1675 року взято Збаразький замок (був значно знищений), місто повністю спалене, мешканців винищили, молодь погнали в ясир. Місто було звільнене від податків на 12 років. Місто належало князям Вишневецьким, останім до 1744 року з яких був віленський воєвода Михайло Вишневецький (*?


Зобр:2шт.


Назва:Єжи Ґедройць

-Знайдено: + Є́жи Ґе́дройць (пол. Jerzy Giedroyc; *27 липня 1906, Мінськ — †14 вересня 2000, Мезон-Лаффітт) — польський публіцист і громадський діяч, засновник і головний редактор культового часопису Kultura (Париж).


Зобр:1шт.


Назва:Кіровоград

Підзаголовок:=== Клімат ===
Знайдено: + Найнижча середньомісячна температура повітря в січні (−15,1 °C) зафіксована 1963 року, найвища (+1,6 °C) — 2007 року. Найнижча середньомісячна температура в липні (+17,6 °C) спостерігалась у 1912 році, найвища (+25,6 °C) — в 1936 році. Абсолютний мінімум температури повітря (−35,3 °C) зафіксовано 9 січня 1935 року, абсолютний максимум (+38,7 °C) — 27 липня 1909 року і 20 серпня 1929 року[2].


Зобр:33шт.


Назва:Іван Богун

Підзаголовок:=== Руїна ===
Знайдено: + Після смерті Б. Хмельницького (27 липня 1657 року) Іван Богун підтримував курс Івана Виговського та Юрія Хмельницького на унезалежнення від Москви української зовнішньої та внутрішньої політики, але й крен в інший бік вказаних гетьманів — на зближення із Польщею чи Туреччиною теж викликав спротив кальницького полковника. Зокрема, Богун відмовився підписувати укладений Виговським Гадяцький договір (6 вересня 1658 року) і разом зі славетним І. Сірком очолив народне повстання, метою якого було усунення гетьмана від влади. Зазнавши поразки, Виговський попросив допомоги в Туреччини та, васально залежного від неї, Кримського ханства. Але Іван Богуну та Сіркові вдалося завдати поразки кримським татарам і прогнати Виговського з країни. Також кальницький полковник виступив проти укладених Ю. Хмельницьким Переяславських статей, що їх нав'язувала Росія та Слободищенського трактату (1660), продиктованого Річчю Посполитою.


Зобр:5шт.


Назва:Битва під Пилявцями

Підзаголовок:== Передумови ==
Знайдено: + Невдовзі після блискучих перемог української армії в битві під Жовтими Водами (29 квітня — 16 травня 1648 року) і Корсунській битві (2526 травня 1648 року) національно-визвольний рух охопив всю Україну, внаслідок чого влітку 1648 року Київське, Брацлавське, Чернігівське і частина Подільського воєводства була звільнена з-під влади шляхетської Польщі. Значно активізувалися дії повстанців у Галичині і на Волині. На початку червня 1648 року, порушуючи умови перемир'я (від 2 червня 1648) у Правобережну Україну вдерлися каральні загони магната Я. Вишневецького, до якого приєдналися підрозділи шляхтичів Тишкевича, Осинського, Заславського та ін. В боях під Махнівкою (1618 липня 1648) та Старокостянтиновом (2527 липня 1648) козацькі полки на чолі з Максимом Кривоносом розгромили шляхетські загони і визволили частину Поділля і Волині. Протягом серпня 1648 польський уряд для придушення всенародного повстання в Україні сформував армію в районі Глинян (поблизу Львова) та біля замку Човганський Камінь (тепер Теофіполь Хмельницької області). Це військо мало 100 гармат і нараховувало 32 тис. шляхетського ополчення, 8 тис. німецьких найманців і 50 - 60 тис. шляхетських слуг і обозної «челяді». Річ Посполита переживала період міжкоролів'я і відсутність твердої влади виявилася у неспроможності панівних кіл створити єдине командування каральними військами. Для керівництва військом було обрано трьох полководців (регіментарів) — князя Домініка Заславського, коронного підчашого Миколу Остророга і зовсім юного коронного хорунжого Олександра Конецпольського. Однак жоден із них не був досвідченим полководцем. Князь Домінік був відомий своїм багатством і зманіженістю, Микола Остророг пишався вченістю. Хмельницький глумливо іменував цих воєначальників «перина», «латина» і «дитина». [3] Регіментарі не були одностайні у своїх рішеннях і не мали авторитету серед війська, якому бракувало єдності і дисципліни. На початку вересня коронне війська виступило з місць свого базування на Волинь. Назустріч йому із району Маслового Ставу (тепер село Маслівка, Київської області) через Білу Церкву — Паволоч — Погребище — Хмільник на Старокостянтинів рушила українська армія (біля 30 тис. чоловік) і загін буджацьких татар (біля 600 чоловік).


Зобр:7шт.


Назва:Наша Україна

Підзаголовок:== Керівництво ==
Знайдено: + 27 липня 2012 року на посаду Голови Політичної Ради політиної партії «Наша Україна» обрано Бондарчука Сергія Васильовича[4].


Назва:Орден князя Ярослава Мудрого

-Знайдено: + |rowspan="14" align="center"|27 липня 2012


Зобр:11шт.


Назва:Шевченко Андрій Миколайович -Знайдено: + 27 липня після матчу «Динамо» проти ужгородської «Говерли» Андрій Шевченко оголосив про завершення своєї кар'єри футболіста та про свій намір зайнятися політикою[5]


Зобр:14шт.


Назва:Русифікація України

-Знайдено: + </ref>, що виявилося зокрема в пануванні російської мови. Російською мовою велось діловодство партійних і державних, установ; нею ж друкувалася більшість офіційних органів преси, декретів, відозв тощо. Книжкова продукція 19191923 за мовою була переважно російською[6]. Розпочата на підставі постанови XII З'їзду РКП(б) 1923 декретом Ради Народних Комісарів УС СР від 27 липня 1923 українізація[7] шкільновиховних і культурно-освітніх установ, поширена постановою ВУЦВК і РНК УРСР від 1 серпня 1923 на державний апарат, була ведена з не абиякими труднощами, при опорі з боку росіян або зрусифікованих елементів. Та незабаром темп українізації був чимало послаблений. Виступаючи офіційно проти будь-яких «спроб утворити для російської культури в Україні панівне становище, що його вона мала за царату», ЦК КП(б)У, в постанові від 19 квітня 1927, вирішив «визнати за російською мовою особливе значення». У наступні роки, зокрема з 1930, у партійних колах посилився активний опір українізації, поєднаний з тенденцією ревізувати постанову XII з'їзду РКП(б) і визнати її неактуальною. 19321933 українізацію замінив гострий протиукраїнський і одночасно русифікаційний курс[8]. Культурні, державні або й партійні діячі, які здійснювали українізацію, були заарештовані, заслані чи розстріляні, а один з головних ініціаторів українізаційного руху, нарком освіти УРСР у 19271933 М. Скрипник — вчинив самогубство. Була припинена незначна українізація на Кубані та на інших українських територіях в РРФСР, і посилалася русифікація українців поза межами УРСР.


Зобр:6шт.


Назва:Універсал національної єдності

-Знайдено: + Універса́л націона́льної є́дності було підписано 3 серпня 2006 р. у ході другого засідання Загальнонаціонального круглого столу (запропонований Президентом України для подолання політичних розбіжностей між партіями Верховної Ради). Створення універсалу було ініційовано під час першого засідання Загальнонаціонального круглого столу, яке проходило 27 липня 2006.
Підзаголовок:== Автори ==
Знайдено: + Робота над узгодженням тексту Універсалу велася з 27 липня по 3 серпня 2006. Робоча група від Партію регіонів пропонувала свій варіант документа — Пакт національної єдності, відрізняється від президентського Універсалу позицією по НАТО, мовним питанням, відносин із Росією і ЄЕП.


Назва:Загальнонаціональний круглий стіл

-Знайдено: + Засідання Загальнонаціонального круглого столу відбувались двічі: 27 липня та 3 серпня 2006 року.
-Знайдено: + Перше засідання відбувалось Державних заходів Секретаріату Президента 27 липня 2006 року. Декларована мета — консолідація державних інституцій, провідних політичних сил, громадських діячів довкола національних пріоритетів.


Назва:Історія Тернополя

-Знайдено: + В середині XIX ст. розпочалася історія Тернополя як вільного королівського міста. Близько 1840 року Еразм Коритовський продав місто шляхтичу Тадеушу Туркулу. Вже через 3 роки (15 лютого 1843) Туркул уклав угоду з міщанами: місто повинно було сплатити йому 175 тисяч флоринів і ставало вільним. 27 липня 1843 року гебарнатор Галичини барон Вільгельм фон Штуттергайм затвердив акт продажу, і вже в 12 грудня 1844 року цісар Фердинанд І подарував місту статус вільного королівського і герб(Герб Тернополя.)Також стали вільними і належні до магістрату села: Біла, Чистилів, Підзамче, Кутківці і Пронятин[9]
-Знайдено: + В Тернополі з нагоди Акту проголошення Української Держави 30 червня 1941 року у Львові 27 липня 1941 відбу­лася багатолюдна маніфестація; українці зайняли адміністративні установи міста, упр. округи очолив В. Охримович.[10]


Зобр:6шт.


Назва:Плющ Іван Степанович

-Знайдено: + 27 липня і 3 серпня 2006 р. Іван Плющ брав участь у роботі круглого столу з приводу Універсалу Національної Єдності.


Назва:Олексій (Мензатюк)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2011 р. відповідно до ухвали, Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату, звільнений від обов’язків ректора Рівненської духовної семінарії (Православного Богословського інституту).
Підзаголовок:== Нагороди ==
Знайдено: + За особистий внесок у відродження духовності та розбудову Української Помісної Православної Церкви, архімандрита Олексія нагороджено орденом Святого рівноапостольного великого князя Володимира ІІІ ст. Орден вручив 27 липня 2006 р. у Патріаршій резиденції в м. Києві Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.


Назва:Донбаський державний технічний університет

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Наказом Міністерства освіти і науки України № 622 від 27 липня 2004 р. на базі ДГМІ був створений Донбаський державний технічний університет (ДонДТУ).


Зобр:1шт.


Назва:Годованець Микита Павлович

-Знайдено: + Мики́та Па́влович Годова́нець (*14 (26) вересня 1893(18930926), Вікнина Тернівської волості Подільської губернії, нині Гайворонський район Кіровоградської області — †27 липня 1974, Кам'янець-Подільський) — український поет-байкар, жертва сталінських репресій.


Зобр:2шт.


Назва:Кулик Іван Юліанович

-Знайдено: + На день арешту, 27 липня 1937 року, Іван Кулик — член ЦК ВКП(б) і ЦВК УРСР, директор Партвидаву ЦК ВКП(б)У. Уже на першому допиті він «дав» начальнику III відділення УДБ НКВС УРСР комісарові Держбезпеки Стирне і помічникові начальника відділення III відділу молодшому лейтенантові Держбезпеки Перцову такі зізнання:


Назва:Феодосій Углицький

-Знайдено: + Прагнучи отримати стійкі позиції в нових умовах залежності української Церкви від російської, 27 липня 1692 р. Феодосій прибув до Москви. 11 вересня 1692 р. в присутності государів його урочисто введено до сану архієпископа в Успенському соборі Московського Крем­ля. Напрестольну грамоту вручено 28 вересня 1692 р. Св. Феодосій отримав право служіння в саккосі, що на той час було привілеєм винятково патріарха і митрополитів. Це було визнанням прав Чернігова як «першого між архієпископствами», а також величезного авторитету самого Феодосія.


Назва:Адигея

-Знайдено: + Утворено 27 липня 1922.
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Утворена 27 липня 1922 як Черкеська (Адигейська) автономна область. З 24 серпня 1922 по 13 серпня 1928 року — Адигейська (Черкеська) автономна область, до 3 липня 1991 — Адигейська автономна область у складі Краснодарського краю, з 3 липня 1991 — Республіка Адигея у складі Російської Федерації.


Зобр:5шт.


Назва:Українська громада бахаї

-Знайдено: + Національні Духовні Збори Бахаї України - адміністративний і духовний орган віруючих бахаї України - керують діяльністю громади Віри Бахаї на національному рівні. Національні Духовні Збори (Релігійний Центр) Бахаї України офіційно визнані державою і зареєстровані 27 липня 1999 року Державним комітетом в справах релігій України. Громада Віри Бахаї має Національний Центр Бахаї України, який знаходиться в місті Києві.


Назва:Доценко

-Знайдено: + * Доценко Сергій Миколайович (*27 липня 1979, Сімферополь) — український боксер, призер Олімпійських ігор;


Назва:Авдикович-Глинська Климентина Миколаївна

-Знайдено: + Авдико́вич-Гли́нська Клименти́на Микола́ївна (27 липня 1884, м. Копичинці, нині Гусятинського району Тернопільської області — 10 жовтня 1965, Відень) — український промисловець, меценат.


Назва:Продайвода Георгій Трохимович

-Знайдено: + Народився 27 липня 1937 в с. Митрофанівка, Кіровоградської області.


Назва:Список академіків НАН України

Підзаголовок:=== В ===
Знайдено: + | 27 липня 1876


Зобр:38шт.


Назва:Галан Ярослав Олександрович

-Знайдено: + Яросла́в Олекса́ндрович Гала́н (* 27 липня 1902, Динів, нині Підкарпатського воєводства, Польща — † 24 жовтня 1949, Львів) — український радянський письменник, журналіст, громадський і політичний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Національна академія педагогічних наук України

-Знайдено: + * Мазаракі Анатолій Антонович (народився 27 липня 1950 року), доктор економічних наук, професор, обраний 16 листопада 2006 року. Відділення педагогіки психології вищої школи.


Назва:Борщів

-Знайдено: + Під час Визвольних змагань тут зупинявся штаб Армії УНР під проводом Симона Петлюри. На початку липня 1919 у Борщів переїхав уряд ЗУНР на чолі з Євгеном Петрушевичем. Від 27 липня до 15 вересня 1920 у Борщеві перебували війська Червоної Армії, був організований більшовицький ревком.


Зобр:5шт.


Назва:Радіон Степан

-Знайдено: + Народ. 27 липня 1912 р. у с. Сильне Луцького повіту (Ківерцівського району) на Волині. Закінчив середню школу в м. Луцьку. Був активним діячем „Просвіти”,


Назва:Інститут історії України НАН України

-Знайдено: + Інститут створено 1936 року: 23 липня 1936 року відповідну ухвалу видав ЦК КП(б)У, а 27 липня 1936 року — Президія АН УРСР. Первісно це був Інститут історії України, заснований на базі низки кафедр і комісій АН УРСР та Інституту історії України ВУАМЛІН (Всеукраїнської асоціації марксистсько-ленінських інститутів).


Назва:Пилипенко

-Знайдено: + * Пилипенко Володимир Пилипович (* 27 липня 1977) — народний депутат України 6-го скликання, член фракції «Блок Юлії Тимошенко».


Назва:Герб Миколаївської області

-Знайдено: + |дата_затвердження = 27 липня 2001
-Знайдено: + Герб Микола́ївської о́бласті — це символ, офіційна емблема області, в якому відображаються її історія, особливості та традиції. Разом із прапором становить офіційну символіку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Миколаївської області. Затверджений рішенням N5 обласної ради від 27 липня 2001 р. Автор — І. Булавицький.


Назва:Прапор Миколаївської області

-Знайдено: + |затверджений = 27 липня 2001
-Знайдено: + Пра́пор Микола́ївської о́бласті — офіційний геральдичний символ Миколаївської області, відображає її історію й традиції. Затверджений рішенням N5 обласної ради від 27 липня 2001 р. Автор — І. Булавицький.


Назва:Герб Запорізької області

-Знайдено: + |дата_затвердження = 27 липня 2001
-Знайдено: + Герб Запорі́зької о́бласті — символічний знак, що виражає традиції області. Разом із прапором становить офіційну символіку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Запорізької області. Герб затверджено 27 липня 2001 р. Автор проекту — В. Пилипенко.


Назва:Прапор Запорізької області

-Знайдено: + |затверджений = 27 липня 2001
-Знайдено: + Пра́пор Запорі́зької о́бласті є символом, що відображає історію й традиції області. Разом із гербом становить офіційну символіку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Запорізької області. Прапор затверджено 27 липня 2001 р. Автор проекту — В. Пилипенко.


Назва:Синагога (Ужгород)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Відкриття синагоги відбулось 27 липня 1904 р. без будь-яких урочистостей: надвечір, о 7-й годині, з молитовного дому в нову синагогу перенесли священні книги іудеїв — тори; піля чого відбувся молебень та освячення будівлі.


Зобр:11шт.


Назва:Гусєв Олег Анатолійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Дебютував у вищій лізі 27 липня 2002 р. («Арсенал» — «Ворскла» — 2:1)


Зобр:2шт.


Назва:Скнилівська трагедія

-Знайдено: + Скни́лівська траге́дія — аварія під час святкування 60-ї річниці 14 АК на Скнилівському аеродромі під Львовом 27 липня 2002 року. Унаслідок падіння винищувача Су-27УБ (№42 серійний №96310425070- із складу 894 ВАП) у натовп глядачів загинуло 78 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало близько 250 людей. За кількістю загиблих вважається найбільшою катастрофою в історії авіаційних свят.{{Джерело?
-Знайдено: + 27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі проводилося святкування, присвячене 60-річчю 14 авіаційного корпусу ВПС України. Фігури вищого пілотажу виконували досвідчені пілоти першого класу групи «Українські соколи» полковник Володимир Топонар і другий пілот полковник Юрій Єгоров. У суботу подивитися на фігури вищого пілотажу прийшли близько 10 тисяч осіб.


Зобр:2шт.


Назва:Вільям Роша Батіста

-Знайдено: + Ві́льям Ро́ша Баті́ста (порт. William Rocha Batista, нар. 27 липня 1980, Сан-Паулу) — бразильський футболіст.


Зобр:1шт.


Назва:Бондаренко Михайло Захарович

-Знайдено: + Миха́йло Заха́рович Бондаре́нко (*7 (20) листопада 1913(19131120), Богданівка — †27 липня 1947) — двічі Герой Радянського Союзу, льотчик.


Назва:Бабій Зіновій Йосипович

-Знайдено: + Зіно́вій Йо́сипович Бабі́й (* 27 січня 1935, село Підсадки, нині Пустомитівського району Львівської області — † 27 липня 1984, Мінськ) — український і білоруський оперний співак (драматичний тенор). Народний артист Білоруської РСР (1964).
-Знайдено: + Блискучу кар'єру співака обірвала хвороба серця. Помер у Мінську влітку 1984 року (за даними довідника «Мистецтво України» — 27 липня, а за даними Енциклопедії сучасної України — 12 серпня) за півроку до свого 50-річчя.


Назва:Мельник Петро Володимирович

-Знайдено: + 27 липня 2013 року стало відомо, що Петра Мельника затримано під час отримання хабара у розмірі 40 та 80 тисяч гривень, які він вимагав від двох громадян України за вступ їх родичів до Національного університету державної податкової служби України, який він очолює[11], а під час обшуку в його кабінеті виявлено ще 30 тис. доларів.[12] Пізніше Петро Мельник був госпіталізований до лікарні[13].


Зобр:1шт.


Назва:Лівінський Михайло Олександрович

-Знайдено: + Миха́йло Олекса́ндрович Ліві́нський (нар. 27 липня 1969, місто Київ) — український політик. Народний депутат України 6-го скликання. Член партії ВО «Батьківщина». Керівник Апарату Прем'єр-міністра України (20072010).


Зобр:1шт.


Назва:Рева Дмитро Олексійович

-Знайдено: + Народився 27 липня 1975.


Назва:Димитрій (Рудюк)

-Знайдено: + | періодкінець_3 = 27 липня 2010
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2010 року у зв'язку зі смертю митрополита Львівського і Сокальського Андрія, рішенням Священного Синоду УПЦ КП призначений керуючим Львівсько-Сокальською єпархією, зі звільненням від керівництва Переяслав-Хмельницькою і Бориспільською єпархією та Київською православною богословською академією.


Назва:Сергій (Горобцов)

-Знайдено: + Архієпископ Донецький і Маріупольський Сергі́й (в миру Сергі́й Вячесла́вович Горобцо́в) народився 27 липня 1972 року в м. Єнакієве Донецької області, в родині військовослужбовця.


Зобр:1шт.


Назва:Паволоч

-Знайдено: + Паволоч була обрана контрольним пунктом просування козацької армії. Тут Хмельницький простояв протягом тижня, з 27 липня по 3 серпня, чекаючи, імовірно, оперативного орієнтування від Максима Кривоноса та підтягуючи військо. В Паволоч гінці від М. Кривоноса принесли йому приємну звістку про перемогу під Старокостянтиновим і про те, що цей район вільний для виходу козацької армії. Вранці 3 серпня Хмельницький вирушив далі.[14]


Зобр:1шт.


Назва:Паланочка

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 27 липня 1941 року село окупували німецькі війська, багато жителів пішли в партизани; вчитель місцевої школи О. Г. Гулько загинув у бою як народний месник. 7 березня 1944 року 869-й і 861-й стрілецькі поліси 294-ї стрілецької Черкаської дивізії відвоювали Паланочку.


Назва:Німецько-радянська війна

Підзаголовок:=== 1944 ===
Знайдено: + * 27 липня — СРСР здобув Львів (окупований ним до цього у 1939)


Зобр:25шт.


Назва:Іриней (Середній)

-Знайдено: + | хіротонія = 27 липня 1975
-Знайдено: + Після повернення з Японії 27 липня 1975 року в Богоявленському соборі Москви архімандрит Іриней був хіротонісаний у єпископа Уфимського і Стерлитамакського.
-Знайдено: + З 27 липня 1996 року, після поділу єпархії на дві, носить титул архієпископа Дніпропетровського і Павлоградського. (до 12 вересня тимчасвово управляв Криворізькою єпархією).
-Знайдено: + З 27 липня 2009 року член Міжсоборної присутності Російської православної церкви.


Назва:Лазар (Швець)

-Знайдено: + | періодпочаток =27 липня 1992
-Знайдено: + | періодкінець_2 =27 липня 1992
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 1992 року призначений архієпископом Сімферопольським і Кримським. 2000 року зведений у сан митрополита.


Назва:Зленко Анатолій Максимович

-Знайдено: + | кінець_терміну3= 25 серпня 1994
(Міністр ЗС УРСР 27 липня 1990 — 24 серпня 1991)
Підзаголовок:== Примітки ==
Знайдено: + | width="20%" | 1-й Міністр закордонних справ України
(Міністр ЗС УРСР
27 липня 1990 — 24 серпня 1991)

24 серпня 1991 - 25 серпня 1994


Зобр:4шт.


Назва:Антонович Омелян Миколович

-Знайдено: + * Крайній Іван До глибини душі й дна кишені. Уродженець Прикарпаття Омелян Антонович із дружиною Тетяною вклав понад три мільйони доларів, зароблених у США, у реконструкцію бібліотек, будівництво музею «Бойківщина» та винагороди українцям // «Україна Молода» № 136 за 27 липня 2010 року, стор. 9


Назва:Бартєнєв Олександр Володимирович

-Знайдено: + Бартєнєв Олександр Володимирович (нар. 1 січня 1956, с.Сєстрєнка, Ізбердєєвський район, Тамбовська область, Росія — пом. 27 липня 2013, м. Феодосія) — міській голова Феодосії20082013). Герой України (2004).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У ніч на 27 липня 2013 року в Олександра Бартенєва стріляли, ймовірно, в спину з обрізу в під'їзді його будинку. Пораненого чоловіка виявили сусіди, після чого його було доправлено до реанімації в лікарню[15], але, незважаючи на 3 проведені операції, зупинити внутрішню кровотечію не вдалося, і він того ж дня помер[16][17].


Назва:Гречуха Михайло Сергійович

-Знайдено: + Від 27 липня 1939 року до 15 січня 1954 року — голова Президії Верховної Ради УРСР. 1950 року пропонував Сталіну перейменувати Херсон в Сталінодніпровськ.


Зобр:1шт.


Назва:Сергій Зеньов

-Знайдено: + Перший вищоліговий гол за «Карпати» забив 27 липня 2008 р. у ворота чемпіона України — донецького «Шахтаря» у Львові (1:1), вийшовши на заміну у другому таймі. Після цього на юнака звернули увагу тренери національної збірної Естонії20 серпня 2008 року нападник провів дебютну гру за збірну (проти Мальти) і відзначився двома гольовими пасами.[18]


Зобр:1шт.


Назва:Агафангел (Саввін)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2009 року признечений членом Міжсоборної присутності Російської православної церкви[19].


Назва:Марсело Мартінс Морено

-Знайдено: + В українській Прем'єр-лізі дебютував 27 липня 2008 року в матчі «Шахтар»«Карпати», де на 54-ій хвилині замінив Євгена Селезньова.


Зобр:1шт.


Назва:Юрчишин Володимир Іванович

-Знайдено: + Володи́мир Іва́нович Юрчи́шин (*27 липня 1935 — †17 серпня 2010) — український митець-графік, майстер книжкового оформлення, заслужений діяч мистецтв України (1990), лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1990) за художнє оформлення видання «Літопис руський» (1989).
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + Народився 27 липня 1935 (іншими джерелами — 1934) року у селі Дахнів, на Любачівщині, нині Польща, у родині Івана та Варвари (з дому Пекар) Юрчишиних. У вересні 1945 року родину художника депортовано до Радянської України.


Назва:Облога Збаража

-Знайдено: + Першого дня боїв був оточений польський обоз, у полон взято близько 4-5 тисяч осіб «челяді». 1 липня козацька артилерія піддала табір оточених нищів­ному обстрілу. 3 і 4 липня відбулися загальні штурми польського табору. 10-14 липня тривав безупинний гарматний і рушничний обстріл. 20 липня польське військо змушене відійти до останнього, третього рубежу оборони перед замком. Наступ­ного дня козаки ледве не увірвалися до табору. 27 і 29 липня відбулися нові генеральні приступи козацьких і татарських війська, але жовніри змогли від­кинути атакуючих.


Зобр:3шт.


Назва:Сиваш (Первомайський)

-Знайдено: + 27 липня 1994 року включене в межі міста Первомайського.[20]Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>


Назва:Іларіон (Шукало)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2009 року признечений членом Міжсоборної присутності Російської православної церкви[21]


Назва:Антоній (Фіалко)

-Знайдено: + |Свячення=27 липня 1992
-Знайдено: + 27 липня 1992 року був хіротонісаний в єпископа Переяслав-Хмельницького і призначений вікарієм Київської єпархії.


Назва:Варфоломій (Ващук)

-Знайдено: + 27 липня 1995 року повернувся на Рівненську кафедру, якою керує до сьогодні.


Назва:Битва під Костянтиновом

-Знайдено: + |date= 26 липня-28 липня 1648[22]
Підзаголовок:== Затишшя ==
Знайдено: + 27 липня ніяких бойових дій не відбулося, джерела не згадують навіть про дрібні сутички. Очевидно, Кривоніс протягом дня проводив рекогносцировку місцевості, обмірковував план форсування Случі наступного дня і чекав на Корсунський полк, який прибув у район бойових дій надвечір. Крім того, до Кривоноса підійшло близько 10 000 повсталих селян. Також є вказівки, що увечері Кривоніс переправив через річку, вище Костянтинова, частину своєї кінноти з наміром вдарити в тил шляхтичів.
Підзаголовок:== Затишшя ==
Знайдено: + Повстанська армія користувалася всебічною підтримкою місцевого населення. У ніч з 26 липня на 27 липня мешканці Костянтинова завезли до табору Кривоноса значну кількість провіанту та пороху. Про це 27 липня стало відомо Вишневецькому — в результаті більше 40 міщан міста було страчено.


Зобр:9шт.


Назва:Список міністрів закордонних справ України

-Знайдено: + |29 грудня 198427 липня 1990
-Знайдено: + |27 липня 199024 серпня 1991


Зобр:84шт.


Назва:Майдан Руслан Леонідович

-Знайдено: + У вищій лізі чемпіонату України дебютував 6 травня 2005 року в матчі «Кривбас» — «Волинь». Усього за «Волинь» зіграв 50 матчів, забив 2 голи[23].


Зобр:1шт.


Назва:Куніцин Сергій Володимирович

-Знайдено: + | дата народження = 27 липня 1960
-Знайдено: + Сергій Володимирович Куніцин (*27 липня 1960) — український кримський політик, голова міської адміністрації Севастополя з червня 2005 до квітня 2010, голова уряду Кримської автономії (1998–2001, 2002–2005). Народний депутат України 1(12) скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 липня 1960 р у смт Бекдаш Красногвардійського району (Туркменістан). Освіта вища, у 1982 р. закінчив Сімферопольську філію Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту, інженер-будівельник-технолог, «Виробництво будівних виробів і конструкцій».


Назва:Бадов Володимир Федорович

-Знайдено: + Володи́мир Фе́дорович Ба́дов (11 липня 1952 — 27 липня 1995) — народний депутат України 1-го скликання.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Помер 27 липня 1995 року.


Назва:Какурін Микола Євгенович

-Знайдено: + Мико́ла Євге́нович Какурін (* 4 (16) вересня 1883(18830916), Орел — † 27 липня 1936) — військовий діяч, полковник царської армії, армії УНР і УГА, Червоної армії.


Назва:Юстинград

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Юстинград був створений після того у 1825 році в Київській губернії після декрету Миколи I про вигнання євреїв з сіл з переважно сільським населенням єврейське населення було виселено з сусіднього села Соколівка. В результаті євреї Соколівки зайняли незаселену землю по інший бік озера, продану їм місцевим паном, і назвали поселення на честь Юстини, дружини пана. Багато євреїв містечка іммігрувати в США і Палестину на початку 1900-х років. У серпні 1919 року в Юстинграді був єврейський погром, під час якого загинуло до п'ятої частини єврейського населення міста. Під час німецької окупації, 27 липня 1941 року, населення було знищено, а містечко припинило своє існування. Зараз земля колишнього Юстинграду використовується як пасовище сусіднім колгоспом.


Назва:Львівсько-Сандомирська операція

-Знайдено: + Після тріумфального розгрому німецьких військ під Бродами, командувачі 1-го Українського фронту перегрупували сили та розпочали наступ на Львів та Перемишль. 23 липня, радянські війська форсували р. Сан та захопили території навколо Ярослава. 1-а гвардійська дивізія під командуванням Катукова швидко наступала й опинилась на території Польщі, допомагаючи військам 1-о Білоруського фронту зайняти Люблін. Спроба радянського командування зайняти Львів танковими арміями закінчується невдачею, тому воно підводить частини 60-ї та 38-ї армій. 27 липня, при підтримці польських повстанців, радянські війська захоплюють Львів та Перемишль. На станіславському напрямку частини 1-ї гвардійської та 18-ї армій входять у Галич 24 липня, у Станіслав — 27 липня.


Зобр:5шт.


Назва:АННА (гурт)

-Знайдено: + 27 липня 2009 року було завершено зйомки кліпу на окремок «Карматреш», і вже у вересні 2009 року його було представлено публіці в інтернеті.


Зобр:1шт.


Назва:Орден Свободи

-Знайдено: + |ОстаннєНагородження = 27 липня 2013
-Знайдено: + Орден Свободи є вищим орденом України, яким можуть бути нагороджені іноземці та особи без громадянства (для громадян України найвищою нагородою є звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» або ордена Держави). За станом на 27 липня 2013 року є шість іноземних кавалерів ордена Свободи, при цьому на момент нагородження всі вони були кавалерами ордена князя Ярослава Мудрого I ступеня.
-Знайдено: + На 27 липня 2013 року орденом Свободи нагороджено 28 осіб.
-Знайдено: + # Варфоломій I (27 липня 2013)[24] — Константинопольська православна церква


Зобр:2шт.


Назва:Дерев'янко Тетяна Тимофіївна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народилася 4 травня 1930 р. у м. Дніпропетровську в родині лікаря й економіста. Померла 27 липня 2001 р. в Києві.


Зобр:1шт.


Назва:Битва під Львовом 1675

Підзаголовок:== Вступ ==
Знайдено: + Коли король Ян III Собеський дізнався про це, то наказав зайняти замки Поділля частиною своїх невеликих сил з метою затримати марш армії Ібрагіма Шишмана. Решту своїх сил він сконцентрував у околицях Львова. 27 липня турки штурмом взяли Збараж і розіслали на Поділля і Волинь татарські загони. На звістку про концентрацію під Львовом польських військ 22 серпня Ібрагім Шишман вислав біля 10 тис. татар на чолі з нуреддин-султаном Сафа-Ґераєм під Львів з метою розгрому армії Речі Посполитої.


Зобр:5шт.


Назва:Рівненська чоловіча гімназія

Підзаголовок:== Директори ==
Знайдено: + Першим директором гімназії (спочатку Луцької, потім Клеванської) був Іван Григорович Кулжинський, призначений на цю посаду 7 (19) жовтня 1832 року. Спочатку він виконував обов'язки директора, а в грудні 1832 року його остаточно затвердили на цій посаді. На посаді директора Луцької, потім Клеванської гімназії Іван Григорович перебував до 15 (27) липня 1839 року, тобто майже 7 років.
Підзаголовок:== Директори ==
Знайдено: + Від 15 (27) липня 1839 року до 12 (24) вересня 1841 року директором гімназії (спочатку Клеванської, потім Рівненської) працював Фовицький Гаврило Михайлович.


Назва:Герасименко Володимир Якович

-Знайдено: + Володи́мир Я́кович Герасиме́нко (* 15 липня (27 липня) 1895, містечко Вовковинці, нині смт Деражнянського району Хмельницької області — † 26 вересня 1984, Київ) — український літературознавець. Доктор філологічних наук (1961).
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Володимир Якович Герасименко народився 15 липня (27 липня за новим стилем) 1895 року в містечку Вовковинці Летичівського повіту Подільської губернії (нині селище міського типу Деражнянського району Хмельницької області). Старший брат українського хіміка Полікарпа Герасименка.


Назва:Доценко Сергій Миколайович

-Знайдено: + Сергій Доценко (27 липня 1979, Сімферополь) — український боксер, призер Олімпійських ігор.


Назва:Марина Шипченко

-Знайдено: + Мари́на Ши́пченко (швед. Anna Marina Schiptjenko; *27 липня 1965, Мальме, Швеція) — шведська співачка українського походження; є єдиною жіночою солісткою і клавишницею шведсько-польско-українського електронного і поп- гурта Bodies Without Organs (відомий як BWO).


Назва:Піонтек Люціана Карлівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Іван Кулик, заарештовний 27 липня 1937 року, зізнався, що, мовляв, залучив дружину «до шпигунської роботи на користь англійців», а вона, вірна чоловікові, це підтвердила. Люціану Піонтек заарештували 5 серпня 1937 року.


Назва:Биченюк Галина Йосипівна

-Знайдено: + Галина Йосипівна Биченюк (*27 липня 1927, Умань) — поетеса.
-Знайдено: + Народилася 27 липня 1927 р. у м. Умані на Київщині.


Назва:Безкоровайний Володимир Герасимович

-Знайдено: + 26 червня 1994 року «Гетьман Сагайдачний» вийшов з Севастопольської бухти і взяв курс в океан. З прибуттям фрегата «Гетьман Сагайдачний» до Руану туди прибув і командувач ВМС України віце-адмірал Володимир Безкоровайний, який представляв командування Збройних сил незалежної України. Перший далекий морський похід флагмана ВМС України фрегата «Гетьман Сагайдачний» успішно завершився 7 серпня. Естафету участі у міжнародних навчаннях у нього перейняли корвет «Луцьк» і корабель управління «Славутич», які, відповідно, з 25 по 27 липня та з 17 по 31 жовтня взяли участь у міжнародних миротворчих навчань «Бриз-94» в Болгарії та «Морський партнер-94» в Румунії.


Зобр:2шт.


Назва:Августин (Маркевич)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2009 року признечений членом Міжсоборної присутності Російської православної церкви[25].


Зобр:1шт.


Назва:Дорош Володимир Васильович

-Знайдено: + Володи́мир Васи́льович До́рош (* 27 липня 1898, містечко Тиврів, тепер смт Вінницької області — † 19 червня 1964, місто Жмеринка) — український різьбяр на дереві, скульптор. Заслужений майстер народної творчості УРСР (1960).


Назва:Каніболоцький Антон Олегович

-Знайдено: + 24 липня 2012 року підписав п'ятирічний контракт з донецьким «Шахтарем». Договір повинен був набути чинності 1 січня 2013 року, так як Антон перейшов би в стан гірників на правах вільного агента[26]. 27 липня 2012 року «Дніпро» розірвало контракт з Каніболоцьким і зняло з заявки клубу на чемпіонат[27]. Після цього, Антон перейшов в «Шахтар», для того, що б тренуватися разом з командою[28] і 30 липня підписав повноцінний контракт з «Шахтарем»[29]. У команді він взяв 32 номер.


Зобр:1шт.


Назва:Історія Львова

Файл:Відкриття пам'ятника Леніну.jpg

-Знайдено: + 27 липня 1944 року Червона армія повністю взяла Львів. Керівників Армії Крайової було запрошено на переговори з керівництвом Червоної Армії, де їх заарештували. Українська Повстанська армія готувалася до війни з новим окупаційним режимом.


Зобр:17шт.


Назва:Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф'єва

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Будівництво Донецького аеропорту було затверджено постановою Сталінської міської ради від 27 липня 1931 р. В 1933 році був відкрито аеропорт «Донецьк».


Назва:Пилипенко Володимир Пилипович

-Знайдено: + Володи́мир Пили́пович Пилипе́нко (* 27 липня 1977) — народний депутат України 6-го скликання, член фракції «Блок Юлії Тимошенко» (від 3 червня 2008 до вересня 2010). Член фракції Партії регіонів.[30]


Назва:Білоус Федір Іванович

-Знайдено: + Теодор (Федір) Іванович Білоус (*27 липня 1827 р., тепер с. Новий Витків Львівської обл. -†15 лютого 1892 р., м.Коломия) — український громадський, культурно-освітній діяч, педагог, директор гімназії, літератор, видавець. У 1861–1866 і 1871–1876 був послом до Галицького сейму. Дописував до газет «Слово», «Пролом», «Руська Рада», «Червона Русь», «Бесіда», «Весна». Редагував у Коломиї «Весну», допомагав у виданні журналу «Наука», газети «Руська Рада». Старший брат Михайла Білоуса.


Зобр:1шт.


Назва:Маркевич Ігор Борисович

-Знайдено: + Ігор Борисович Маркевич (фр. Igor Markevitch; 27 липня 1912, Київ — 7 березня 1983, Антіб) — французький диригент і композитор українського походження, брат віолончеліста Димітрія Маркевича[en], батько диригента Олега Каетані[en]


Назва:Мельников Олександр Валерійович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 липня 1973 у м. Нововолинськ, Волинської області.


Назва:Епіфаній (Думенко)

-Знайдено: + | періодкінець = 27 липня 2010
-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 27 липня 2010
Підзаголовок:== Чернецтво ==
Знайдено: + Рішенням Священного Синоду УПЦ КП від 27 липня 2010 року призначений ректором Київської православної богословської академії та керуючим Переяслав-Хмельницькою єпархією.


Назва:Кудря Володимир Іванович

-Знайдено: + Народився 27 липня 1929 р. в м. Борисполі Київської області в родині службовця. Помер 10 грудня 1991 р. в Києві. Закінчив спецучилище (1947). Працював освітлювачем на Київській студії художніх фільмів (1947—1948), оператором «Київнаукфільму» (1948—1988).


Назва:Кривохатський Ігор Миколайович

-Знайдено: + Народився 22 жовтня 1922 р. в м. Артемівську в родині вчителів. Помер 27 липня 1999 р. в Одесі. Учасник Другої світової війни. Навчався у Всесоюзному державному інституті кінематографії (1946–1948). Закінчив філологічний факультет (1953) та аспірантуру (1955) Одеського державного університету ім. І. Мечникова. Був першим директором і художнім керівником Одеської студії (1956–1958). З 1958 р. — режисер телевізійних фільмів.


Назва:Коростишевський Маркс Якович

-Знайдено: + Народився 7 листопада 1924 р. в Києві в родині службовців. Помер 27 липня 1982 р. там же. Учасник Німецько-радянської війни. Закінчив сценарний факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії (1954).


Назва:Мельников Жан Олександрович

-Знайдено: + Народився 27 липня 1936 року в Дніпропетровську. Працює у Дніпропетровському академічному театрі російської драми ім. М. Горького.


Назва:Пашкевич Вадим Ігорович

-Знайдено: + Народ. 27 липня 1951 р. в родині режисера І. П. Пашкевича. Закінчив Київський політехнічний інститут (1978).


Назва:Погон Ігор Борисович

-Знайдено: + Погон Ігор Борисович (нар. 27 липня 1923 р. у Проскурові) — український звукооператор.


Назва:Подлєсний Анатолій Федорович

-Знайдено: + Подлєсний Анатолій Федорович  (* 27 липня 1938) — радянський і український звукооператор.


Назва:Кравець Володимир Олексійович

-Знайдено: + | кінець_терміну = 27 липня 1990
Підзаголовок:== Життєпис ==
Знайдено: + * з 29 грудня 1984 по 27 липня 1990 — міністр закордонних справ УРСР.


Зобр:1шт.


Назва:Феофіл Китаївський

Підзаголовок:== Прославлення ==
Знайдено: + У 1993 році разом з преподобними Досифеєю, Парфенієм і Олексієм а також Христа ради юродивим Паїсієм Феофіл був прославлений в лику місцевошанованих печерських святих. Пам'ять святого встановлено на 27 липня та 10 листопада (за григоріанським календарем).


Назва:Тищенко Петро Григорович [[Файл: |thumb |150px|right]] -Знайдено: + Петро́ Григо́рович Ти́щенко (нар.10 січня 1925, Запоріжжя — пом. 27 липня 2012) — майстер спорту (1952). Заслужений тренер України.


Зобр:1шт.


Назва:Карасик Юрій Михайлович

Файл:Карасик юрій михайлович.jpg

-Знайдено: + Ю́рій Миха́йлович Кара́сик (* 27 липня 1939, Козелець, Чернігівська область) — український аграрій і політичний діяч.


Зобр:1шт.


Назва:Феодор (Гаюн)

-Знайдено: + 27 липня 1996 року звільнений з посади намісника Почаївської Лаври зі збереженням посади ректора духовної семінарії. Обителі було надано статус ставропігійного монастиря.


Назва:Анатолій (Гладкий)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 27 липня 1995
-Знайдено: + | періодкінець_3 = 27 липня 1995
-Знайдено: + З 27 липня 1995 року призначений на Глухівську і Конотопську кафедру.


Назва:Антоній (Паканич)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 травня 2009 року увійшов до складу Комісії зі створення Міжсоборної присутності Російської православної церкви[31]. 27 липня 2009 року признечений членом Міжсоборної присутності і її Президії[32]. Під час першого засідання Президіуму Міжсоборної присутності РПЦ 29 січня 2010 року призначений головою Комісії з питань духовної освіти та релігійної просвіти.


Назва:Православ'я на Дніпропетровщині

Підзаголовок:====Титули====
Знайдено: + # Дніпропетровський і Криворізький (199227 липня 1996)
Підзаголовок:====Титули====
Знайдено: + # Дніпропетровський і Павлоградський (27 липня 1996 — нині)
-Знайдено: + У 1991 році Український екзархат Московського патріархату отримав статус самоврядної Церкви з правами широкої автономії. Спадкоємність ієрархії, як і юридична спадкоємність, із структурами Московського патріархату на території України, була цілковито збережена. У 1992 року Дніпропетровська і Запорізька єпархія була розділела на дві й Дніпропетровська єпархія стала відповідати межам Дніпропетровської області. 27 липня 1996 року на Дніпропетровщині була заснована Криворізька єпархія з титулом для керуючого архієрея «Криворізький і Нікопольський». До складу Дніпропетровської єпархії віднесені такі райони області: Дніпропетровський, Васильківський, Магдалинівський, Межівський, Новомосковський, Павлоградський, Петропавлівський, Петриківський, Покровський, Синельниковський, Царичанський і Юр'ївський. До складу Криворізької єпархії віднесені: Криворізький, Апостолівський, Верхньодніпровський, Криничанський, Нікопольський, П'ятихатський, Солонянський, Софіївський, Тамаківський, Широківський райони і місто Дніпродзержинськ.


Зобр:1шт.


Назва:Центральний стадіон (Черкаси)

-Знайдено: + У 2011 році уперше за останні декілька десятиліть у Черкасах почали оновлювати Центральний стадіон — з цією метою обласна рада виділила 800 тисяч гривень, міськрада — майже 2,8 млн, ще 2 мільйони надійшло із держбюджету. Реконструкцію головної спортивної арени Черкас здійснюють згідно із вимогами до чемпіонатів різних рівнів, які згодом мають проводити у Черкасах. Приведення стадіону до ладу пов'язане не в останню чергу із тим, що від 2011 року стадіон «Центральний» у Черкасах — домашня арена новоствореного ФК «Славутич»[33].


Зобр:4шт.


Назва:Воронюк Володимир

-Знайдено: + Першу на батьківщині добірку його віршів опублікувала 27 липня 2000 р. обласна газета «Вільне життя».


Назва:Православ'я на Кіровоградщині

-Знайдено: + 27 липня 2007 року із складу Кіровоградської єпархії було виділено Олександрійську єпархію. Після поділу Кіровоградська єпархія включала Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Добровеличківський, Кіровоградський, Маловисківський, Новоархангельський, Новомиргородський, Новоукраїнський, Ульяновський райони Кіровоградської області, а її архієрей носив титул «Кіровоградський і Новоархангельський» (згодом змінено на «Кіровоградський і Новомиргородський»). Олександрійська включала Долинський, Знам'янський, Компаніївський, Новгородківський, Олександрійський, Олександрівський, Онуфріївський, Петрівський, Світловодський та Устинівський райони Кіровоградської області, а її архієрей носив титул «Олександрійський і Світловодський».


Зобр:3шт.


Назва:Митрофан (Юрчук)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2009 року признечений членом Міжсоборної присутності Російської православної церкви[34]


Назва:Есмінці «ушаковської» серії

-Знайдено: + Останній есмінець данного типу «Железняков» у 1953 році був виведений з бойового складу, роззброєний і переформовано в плавказарму, перейменований в «ПКЗ-62». 10 липня 1956 року «ПКЗ-62» був виключений із списку судів ВМФ і 27 липня того же року був розформований у зв'язку з передачею Відділу фондового майна для демонтажу для реалізації. У 1957 році, зрештою, розібраний на метал.


Зобр:11шт.


Назва:Кіровоградська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + 27 липня 2007 році східні райони області були виділені в окрему Олександрійську єпархію. Єпархіальні архієреї отримували титули «Кіровоградський і Новоархангельський» та «Олександрійський і Світловодський» відповідно. 14 листопада 2007 року Священний Синод УПЦ задовольнив рапорт єпископа Кіровоградського Пантелеймона (Романовського) про зміну титулу правлячих архієреїв єпархії на «Кіровоградський і Новомиргородський».


Зобр:1шт.


Назва:Павло (Лебідь)

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2009 року признечений членом Міжсоборної присутності Російської православної церкви[35]


Назва:Зе Соарес

-Знайдено: + Жозе Соарес да Сілва Філью (порт. José Soares da Silva Filho, * 27 липня 1983, Паулу-Афонсу, Бразилія) — бразильський футболіст, півзахисник донецького «Металурга».


Зобр:1шт.


Назва:Сергій (Ларін)

-Знайдено: + 27 липня 1959 постановою Священного Синоду єпископ Сергій переміщений на Омську і Тюменську кафедру.


Назва:Караульщук Олександр Володимирович

-Знайдено: + Олександр Володимирович Караульщук (27 липня 1983, м. Київ, СРСР) — український хокеїст, центральний нападник. Виступає за «Беркут» (Київ) у Професіональній хокейній лізі.


Назва:Божик Олександр Анатолійович

-Знайдено: + Божик Олександр Анатолійович (* 27 липня 1981, м. Львів) — скрипаль-віртуоз, композитор, майстер поєднувати неперевершене виконання та видовищне шоу. Йому однакову підвладні як класика, так і рок, поп, етно-музика. Лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів, призер телевізійних проектів, зокрема одного з найпопулярніших шоу на українському телебаченні «[[Україна має талант|Україна має талант!


Назва:Зеніт-2

Підзаголовок:== Експлуатація ==
Знайдено: + Шістнадцятий пуск 27 липня 1991 не відбувся через незапуск двигуна першого ступеня, в результаті за кілька секунд до старту система управління припинила набір готовностей і повернулася в початковий стан. Місячний розбір привів до вирішення повернути цей екземпляр ракети на завод-виробник — в НВО «Південне».


Зобр:1шт.


Назва:Герб Бердянська

-Знайдено: + |дата_затвердження = 27 липня 1999 року
-Знайдено: + Герб Бердя́нська — офіційний символ міста Бердянськ Запорізької області, затверджений 27 липня 1999 року рішенням № 16 VIII сесії міської ради XXIII скликання.


Назва:Долинський краєзнавчий музей Тетяни і Омеляна Антоновичів «Бойківщина»

-Знайдено: + * Крайній Іван До глибини душі й дна кишені. Уродженець Прикарпаття Омелян Антонович із дружиною Тетяною вклав понад три мільйони доларів, зароблених у США, у реконструкцію бібліотек, будівництво музею «Бойківщина» та винагороди українцям // «Україна Молода» № 136 за 27 липня 2010 року, стор. 9


Назва:Гедройць Віра Гнатівна

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 1905 року В. Г. Ґедройць представила результати своєї роботи громаді військових докторів, зробивши важливі для військової медицини висновки[36]. Ім'я В. Г. Ґедройць як жінки-хірурга, як героя війни стає відомим на всю країну. Після війни вона повертається на Брянщину.


Зобр:1шт.


Назва:Київський медіа-холдинг

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + * 27 липня 2009 року — Генеральний директор ТРК «Київ» Дмитро Джангіров виграв етап шахового фестивалю «Великий шовковий шлях — 2009» [37]


Назва:Мазаракі Анатолій Антонович

-Знайдено: + Анато́лій Анто́нович Мазара́кі (народився 27 липня 1950 у м. Києві, УРСР) — український науковець, ректор Київського національного торговельно-економічного університету. Доктор економічних наук (1995), професор (1994), дійсний член Академії педагогічних наук України, заслужений діяч науки і техніки України (1995), професор кафедри зовнішньоекономічної діяльності. Депутат Деснянської в м. Києві районнї ради. Почесний професор КНТЕУ (2010).


Назва:Завойко Василь Степанович

Підзаголовок:== Походження ==
Знайдено: + Народився 15 (27) липня 1810 року (по іншим даним 15 (27) липня 1812 року)[38] у селі Прохорівка, Золотоношського повіту, Полтавської губернії, нині Канівський район, Черкаська область (Україна). Родом із дворян. Народився в родині відставного морського штаб-лікаря Степана Осиповича Завойко.


Зобр:1шт.


Назва:РД-868

Підзаголовок:== Випробування ==
Знайдено: + 27 липня 2006 року проведено перше настроювальне випробування.


Назва:Лугачов Єгор Юрійович

-Знайдено: + 27 липня 2008 року в матчі 15-го туру чемпіонату Росії, проти команди «Луч-Енергія» Лугачов дебютував в основному складі «Спартака»[39], проте цей матч став єдиним для Єгора в основному складі «Спартака» в чемпіонатах Росії. Взимку 2009 року Лугачов висловив бажання покинути команду, але керівництво «Спартака» відмовило півзахисникові[40].


Зобр:1шт.


Назва:24-а механізована бригада (Україна)

Підзаголовок:== Командири ==
Знайдено: + * Начдив Гай (Гайк Бжішкян) Гая Дмитрович (27 липня — 20 листопада 1918);


Зобр:28шт.


Назва:Кулик Маркіян Зіновійович

-Знайдено: + Маркіян Зіновійович Кулик (27 липня 1970, Львів) — український дипломат. Надзвичайний і Повноважний Посол України
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 липня 1970 року у місті Львові. З 1991 - працює у Договірно-правовому відділі МЗС України.


Назва:Мізерний Василь

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився в с. Вербів Підгаєцького р-ну Тернопільської області в родині Василя та Анастасії Мізерних. Проходив навчання в Рогатині, в українській гімназії ім. Володимира Великого. Служив у Польській армії. Політичний в'язень в 1931-34 роках, навчання у Празі. Активний учасник товариства «Просвіта», «Пласту», член ОУН з 1937 р. В 1939 році — командир чоти «Карпатської Січі», учасник боїв в Карпатській Україні. Вояк Українського легіону (Військовий відділ націоналістів) в 1939. За дорученням ОУН з 1940 був окружним комендантом української поліції в Сяноку. На початку 1942 р. заарештований гестапо за зв'язок з ОУН, засуджений до смертної кари. 27 липня 1944 втікає з гестапівської тюрми у Кракові.


Зобр:7шт.


Назва:Сергій Папета

-Знайдено: + Папета Сергій Павлович (народився 27 липня 1959) - український мистецтвознавець, вчений, доцент, дослідник, дизайнер, викладач Національної Академії Керівних Кадрів Культури і Мистецтв.


Назва:Воронін Володимир Васильович

-Знайдено: + Володимир Васильович Воронін (* 15 липня (27 липня) 1870 — † 1960) — патофізіолог, професор, почесний академік АН Грузії, заслужений діяч науки (1940).


Назва:Список кавалерів ордена Свободи

-Знайдено: + Це список осіб, нагороджених орденом Свободи у хронологічному порядку. 27 липня 2013 року загальне число нагороджених сягнуло 28. Інформація наводиться відповідно до Указів Президента України щодо нагородження.
-Знайдено: + Статистика наведена за станом на 27 липня 2013 року.
-Знайдено: + |27 липня 2013
-Знайдено: + |[41]


Зобр:26шт.


Назва:Герб Томилівки

-Знайдено: + |дата_затвердження = 27 липня 2004
-Знайдено: + Герб Томи́лівки — один з офіційних символів села Томилівка Білоцерківського району Київської області. Затверджений 27 липня 2004 року. [42]


Назва:Наталія

Підзаголовок:== Іменини ==
Знайдено: + 11 січня, 10 березня, 31 березня, 27 липня, 8 вересня, 14 вересня


Назва:Каракозов Артур Аркадійович

-Знайдено: + Каракозов Артур Аркадійович (27 липня 1964, Магнітогорськ, Челябінська область РРФСР) — український гірничий інженер, винахідник, кандидат технічних наук, завідувач кафедри технології та техніки геологорозвідувальних робіт, декан гірничо-геологічного факультету ДонНТУ.


Назва:Овруч (пункт контролю)

-Знайдено: + О́вруч — пункт контролю на державному кордоні України на кордоні з Білоруссю. Відкритий 27 липня 2007 року[43]


Зобр:1шт.


Назва:Східно-Молдовська єпархія УПЦ КП

-Знайдено: + | Заснована = 27 липня 2005
-Знайдено: + Православ'я на території сучасної Молдови зародилося ще у XIV-XV століттях. Згодом ці території відійшли до Османської імперії. Валаська митрополія підпорядковувался Константинопольському Патріархату. У другій половині XIX століття, коли встановилася Румунська держава, Молдова також стала її частиною і канонічною територією Румунської Православної Церкви. Після приєднання Бесарабії до СРСР 1940 року, Молдова переходить в юрисдикцію Російської Православної Церкви. Після розпаду СРСР Молдавська церква отримала широку автономію у межах РПЦ. 2002 року було зареєстровано Бесарабську митрополію Румунської Правосланої Церкви. 27 липня 2005 року настоятель Кондрицького монастиря м. Кишинів архимандрит Філарет (Панку) перейшов в юрисдикцію УПЦ-КП. 31 липня 2005 р. у Свято-Володимирському патріаршому кафедральному соборі був рукоположений на єпископа Фалештського і Східно-Молдовського. 8 жовтня 2009 року влада Молдови офіційно зареєструвала Східно-Молдовську єпархію Київського Патріархату (Eparhia Ortodoxă a Moldovei de Est a Patriarhiei Kievului şi a întregii Rusii-Ucrainei, укр. Православна єпархія Східної Молдови Патріархату Київського і всієї Руси-України).


Назва:Прапор Бердянська

-Знайдено: + |затверджений = 27 липня 1999
-Знайдено: + Пра́пор Бердя́нська — сучасний стяг Бердянська Запорізької області, затверджений 27 липня 1999 року рішенням №16 VIII сесії міської ради XXIII скликання.


Назва:Дружинін Володимир Миколайович

-Знайдено: + 28 липня 1942 року, коли створювалося з'єднання партизанських загонів Чернігівщини, командиром з'єднання був призначений О. Ф. Федоров, комісаром — В. М. Дружинін. Формувалося з'єднання у важкій обстановці оточення і боїв, що відбувалися в районі Жуклянських і Рейментаровських лісів. Бої тривали з 27 липня по 4 серпня 1942 року. Під час контратак командир і комісар своїм прикладом піднімали в атаку партизанів і після коротких, але гарячих боїв відкидали противника.


Зобр:1шт.


Назва:Львівська єпархія УПЦ КП

-Знайдено: + В зв'язку зі смертю 5 липня 2010 року митрополита Львівського і Сокальського Андрія, рішенням Священного Синоду УПЦ КП від 27 липня 2010 року Митрополит Димитрій (Рудюк) призначений керуючим Львівсько-Сокальською єпархією.


Зобр:3шт.


Назва:Цегелик Григорій Григорович

-Знайдено: + Цегелик Григорій Григорович (27 липня 1942, Комарно) — заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, завідувач кафедри математичного моделювання соціально-економічних процесів, доктор фізико-математичних наук, математик.
-Знайдено: + Народився 27 липня 1942 р. в м. Комарно Львівської області. Закінчив механіко-математичний факультет Львівського університету в 1965 р. Вчився в аспірантурі при кафедрі обчислювальної математики Львівського університету. В 1969 р. захистив кандидатську дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фіз.-мат. наук, а в 1990 р. — докторську дисертацію, на здобуття наукового ступеня доктора фізико-математичних наук. Професор з 1992 р. З 1967 року працює у Львівському університеті: 1967-74 рр. асистент, ст. викладач, доцент кафедри обчислювальної математики; 1974–1984 рр. завідувач кафедри механізованої обробки економічної інформації; 1984–1993 рр. ст. наук. співробітник, доцент, професор кафедри економічної інформатики та АСУ; 1993–2000 рр. завідувач кафедри обчислювальної математики; з 2000 р. завідувач кафедри математичного моделювання соціально-економічних процесів.


Назва:Терехович Леонід Никифорович

-Знайдено: + Мало не за місяць до смерті — 27 липня 1992 року — Терехович написав свій власний «поетичний» заповіт:


Назва:Довбошинський Данило Данилович

Підзаголовок:== Джерела ==
Знайдено: + what=27825 «Продовжувач традицій львівської малярської школи» // «Поступ», 27 липня 2004 р. (укр.)]


Назва:Чорнухинський літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Вже у незалежній Україні знідно з рішенням Чорнухинської районної Ради народних депутатів від 27 липня 1995 року музей перепрофільовано з історико-краєзнавчого, відтак перейменовано в Чорнухинський літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.


Зобр:1шт.


Назва:Покась Віталій Петрович

Файл:Покась Віталій Петрович.jpg

-Знайдено: + Віталій Петрович Покась (*27 липня 1957) — український фахівець у галузі природничо-географічної освіти. Професор. Почесний Академік АН ВШ України з 2007 р.


Зобр:1шт.


Назва:Прапор Запоріжжя

-Знайдено: + |затверджений = 27 липня 2001
-Знайдено: + Пра́пор Запорі́жжя затверджений 27 липня 2001 р. рішенням Запорізької міської ради.


Назва:Літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка

-Знайдено: + |opening_date= 27 липня 1973 року
-Знайдено: + Літературно-меморіальний музей В. Г. Короленка був відкритий у Житомирі 27 липня 1973 року у день 120-ліття від дня народження видатного письменника, публіциста і критика, чия творча спадщина складає своєрідний літопис цілої епохи історії Російської імперії. Власне житомирський період життя В. Г. Короленка (185366) відображений в оповіданнях «Ночью», «Парадокс», «Моё первое знакомство с Диккенсом» і дуже виразно у повісті «История моего современника».


Зобр:4шт.


Назва:Джейкоб Маршак

-Знайдено: + Яків Ізраїлевич Маршак (англ. Jacob Marschak, 23 липня 1898 року, Київ — 27 липня 1977 року, Лос-Анджелес) — американський економіст українсько-єврейського походження.


Назва:Сучасна українська мова

Підзаголовок:=== СРСР ===
Знайдено: + </ref>. Російською мовою велося діловодство партійних і державних установ, нею друкувалася більшість офіційних органів преси, декретів, відозв тощо. Книжкова продукція у 19191923 р.р. була переважно російською[44]. Розпочата на підставі постанови XII З'їзду РКП(б) 1923 р. декретом Ради Народних Комісарів УССР від 27 липня 1923 р. українізація[45] шкільно-виховних і культурно-освітніх установ, поширена постановою ВУЦВК і РНК УРСР від 1 серпня 1923 р. на державний апарат, велася важко, при опорі з боку росіян або зрусифікованих представників інших національностей. Незабаром темп українізації був значно послаблений. Виступаючи офіційно проти будь-яких «спроб утворити для російської культури в Україні панівне становище, що його вона мала за царату», ЦК КП(б)У в постанові від 19 квітня 1927 р. вирішив «визнати за російською мовою особливе значення». У наступні роки, зокрема з 1930 р., у партійних колах посилився активний опір українізації, поєднаний з тенденцією ревізувати постанову XII з'їзду РКП(б) та визнати її неактуальною. 19321933 р.р. українізацію замінив гострий протиукраїнський і одночасно русифікаційний курс[46]. Культурні, державні або й партійні діячі, які здійснювали українізацію, були заарештовані, заслані чи розстріляні, а один з головних ініціаторів українізаційного руху, нарком освіти УРСР у 19271933 р.р. М. Скрипник вчинив самогубство. Була припинена незначна українізація на Кубані та на інших українських територіях в РРФСР, і посилалася русифікація українців поза межами УРСР.


Зобр:33шт.


Назва:Українська мова в СРСР

-Знайдено: + * 27 липня 1923 р. — Декрет РНК УРСР «Про заходи у справі українізації шкільно-виховних і культурно-освітніх установ».


Назва:Пресіч Ольга Вікторівна

-Знайдено: + Прéсіч Ольга Вікторівна (англ. Olga Pressitch; 27 липня 1967) — українська та канадсько-українська поетеса й літературознавець. Член Спілки письменників України з 1994 року. Дружина історика Сергія Єкельчика.


Назва:Александров Ігор Олександрович

-Знайдено: + Маючи наміри зупинити критичні виступи Ігоря Александрова по телебаченню, донецькі бізнесмени при підтримці представників донецької влади і окремих судей наприкінці 90-х років розв’язали кампанію цькування журналіста. Так 27 липня 1998 р. за вироком суду м.Слов’нськ, яким було зухвало порушено Конституцію України, І.Александрову було заборонено займатися журналістською діяльністю впродовж 5 років і накладено штраф розміром 2500 грн. за дифамацію (наклеп). Згодом цей вердикт було скасовано судом вищої інстанції.


Назва:VEGA (ракета-носій)

-Знайдено: + 27 липня 2006 року проведено перше настроювальне випробування.


Зобр:1шт.


Назва:СКАД-Ялпуг

-Знайдено: + 27 липня команда дебютувала у Другій лізі (група «A»), де в першому ж матчі перемогла інших новачків з Одещини «Реал Фарм» з рахунком 2-1. Проте далі команда в чемпіонаті команда виступала дуже невдало — за шістнадцять матчів «СКАД-Ялпуг» здобув лише дві перемоги і 2 квітня 2012 року, перед початком другої половини сезону, клуб повідомив ПФЛ, що не має змоги продовжувати участь у змаганнях другої ліги через недостанє фінансування клубу[47].


Назва:Пам'ятники Малої Виски

-Знайдено: + |Матері-берегині,
пам'ятник || 2011 || У міському парку || || Станом на 27 липня 2011 року пам'ятник знаходився на стадії спорудження.


Зобр:9шт.


Назва:Леви (хокейний клуб)

-Знайдено: + |align=center|27 липня 1984


Зобр:1шт.


Назва:Таран Сергій Миколайович

-Знайдено: + Та́ран Сергі́й Микола́йович (*27 липня 1988, смт Березнегувате) — український футболіст, гравець команди Славутич (Черкаси), що грає в групі «А» Другої ліги.


Назва:Лебідь Микола Іванович

-Знайдено: + Лебідь Микола Іванович (27 липня 1919 — 1968) — український геодезист, доцент Київського університету.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 липня 1919 року в селі Козаче, тепер Чутівського району Полтавської області. Закінчив у 1947 році геодезичний факультет Харківського гірничо-індустріального інституту. З 1948 року викладач Полтавського технікуму землеустрою. У 1949–1953 роках працював начальником топогеодезичної партії Українського відділення Союзмаркштресту. У 1954–1956 роках радник посла СРСР у КНР з топографічних, астрономічних та аерофотозйомочних робіт. У 1956–1957 роках начальник виробничого відділу Союзмаркштресту. У 1957–1964 роках старший інженер з топогеодезичних і маркшейдерських робіт Головного управління геології і охорони надр при Раді міністрів УРСР. У 1964–1968 роках викладач, з 1966 року доцент кафедри геодезії та картографії Київського університету. Підготував до захисту кандидатську дисертацію за матеріалами великомасштабних топографічних знімань, але раптово помер. Працював над проблемами великомасштабної топографічної зйомки. Розробив і написав декілька офіційних технічних документів, які регламентували проведення низки топографічних і геодезичних робіт.


Назва:Романюк Мирослав Миколайович

-Знайдено: + Миросла́в Микола́йович Романю́к (27 липня 1952, село Закрівці, нині Коломийського району Івано-Франківської області) — український історик, журналіст. Директор Львівської національної наукової бібліотеки України імені Василя Стефаника Національної академії наук України (від 2003). Член-кореспондент НАН України (2009). Доктор історичних наук (2001). Професор (2002).


Назва:Музей партизанської слави «Спадщанський ліс»

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + nreg=695-2011-%D1%80 «Про заходи з відзначення у 2011 році Дня партизанської слави та 70-ї річниці партизанського руху в Україні в період Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років»], редакція від 20.07.2011.</ref> У зв'язку з цим 27 липня 2011 року Кабінет Міністрів України постановив виділити 1651 тис. гривень для капітального ремонту Музею партизанської слави і Музею зброї та військової техніки Спадщанського лісу[48] та 400 тис. — для реконструкції експозиції Музею.Помилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref>.


Зобр:3шт.


Назва:Список найдорожчих трансферів в історії українського футболу

-Знайдено: + | || 27 липня 2012 || Раффаель || Бразилія Бразилія || Німеччина «Герта» || «Динамо» || 8 млн [49]
-Знайдено: + | || 27 липня 2010 || Едуардо || Хорватія Хорватія || Англія «Арсенал» || «Шахтар» || 7,2 млн [50]


Зобр:71шт.


Назва:Іванович Володимир Ієронімович

-Знайдено: + Володимир Ієронімович Іванович (нар.14 (27) липня 1905, Одеса) — український радянський письменник.


Назва:Половинка Наталія Юхимівна

-Знайдено: + Натáлія Полови́нка (*27 липня 1965, Ольгопіль) — українська актриса, співачка, педагог, лауреат Національної премії України імени Тараса Шевченка.


Назва:Бої за Вапнярку

-Знайдено: + Бої за Вапнярку — одна з найвідоміших битв українсько-більшовицької війни 1917—1921 років. Ці бої відбулася на залізничній станції Вапнярка 26—27 липня 1919 року і закінчився перемогою 3-ї Залізної дивізії армії УНР, під командуванням полковника Олександра Удовиченка. За вдало проведену операцію 3-я дивізія була офіційно удостоєна назви «Залізна».
-Знайдено: + 27 липня більшовики з боку станції Крижопіль (Одеський напрямок) перші рішуче атакують 3-тю дивізію, яка встигла повернути фронт на південь. Розпалюються завзяті бої, що тривають до ранку 31 липня.
-Знайдено: + Самий вокзал переходив чотири рази з рук до рук, бій провадився виключно рукопаш і гранатами. На 24 годину 27 липня ми мусіли залишити станцію Вапнярку через переважність сил ворога. Але на світанку 28 липня ми знову перейшли в контрнаступ і, розбивши ворога, зайняли станцію Вапнярку. Ворог на одному тільки двірці втратив 28 забитих; у нас забитий ручною гранатою командир 8 сотні і 8 козаків 9-го полку. Командир куреня легко ранений в обличчя. Одночасно ворог повів наступ на 7-й Синій полк, що боронив село Вербове, але зазнавши втрат, відступив. Синій полк мав втрати, головним головним чином раненими.


Зобр:2шт.


Назва:Буйських Сергій Борисович

-Знайдено: + Сергій Борисович Буйських (27 липня 1949, м. Курган, Росія) — кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України. Фахівець у галузі античної археології.[51]


Назва:Воєнно-промисловий комітет

Підзаголовок:== Діяльність ==
Знайдено: + Указом від 27 липня 1915 року діяльність ВПК була обмежена лише посередницькими функціями між державою і приватними підприємствами при виконанні військових замовлень.


Назва:Колесник Надія Геннадіївна

-Знайдено: + 27 липня 2011 р. у Кременчуцькій дитячій бібліотеці ім. Турубари відкрилася виставка, присвячена пам'яті Надії Колесник «Сонце світить усім однаково».[52]


Зобр:2шт.


Назва:Гурвич Олександр Гаврилович

-Знайдено: + Гу́рвич Олекса́ндр Гаври́лович (*9 жовтня 1874 — †27 липня 1954) — біолог і гістолог, в 1945 — 1948 рр. — директор інституту експериментальної біології АМН СРСР. Лауреат Сталінської премії (1941).


Назва:Олександрійська єпархія УПЦ (МП)

Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + Єпархія була створена рішенням Синоду Української Православної Церкви від 27 липня 2007 року. Нова єпархія була виділена зі складу Кіровоградської.
Підзаголовок:== Єпископи ==
Знайдено: + * Пантелеймон (Бащук) (27 липня 2007 — 11 листопада 2008)


Назва:Собко Віталій Іванович

-Знайдено: + Віта́лій Ів́анович Собко́ (нар. 27 липня 1987, Харків) — український футболіст. Півзахисник кременчуцького «Кременя».


Зобр:1шт.


Назва:Юнес Беланда

-Знайдено: + 27 липня 2009 року Беланда підписав з «Монпельє» свій перший професійний контракт, який був розрахований на три роки[53].


Зобр:4шт.


Назва:Історія Дрогобича

-Знайдено: + 12 липня в лісі біля Дрогобича (урочище Тептюж), очевидно не без участі айнзатцкоманди «радом'яни», розстріляно більше двох десятків євреїв, серед яких і корінні дрогобичани, і біженці з Відня. Пізніше знайдені тіла помилково приймуть за замордованих НКВС українців та 23 липня поховають за участю священиків, як християн[54].
-Знайдено: + З 27 липня по 2 серпня проведено перепис населення Дрогобича. Після підрахунків, станом на 31 грудня 1941 року, населення Дрогобича становило 34 112 осіб, з них 13 тисяч 339 євреїв, 10 тисяч 500 українців, 10 тисяч 88 поляків, 120 німців та 65 представників інших національностей[55].
-Знайдено: + 27 липня 680 євреїв кинуто окупантами до тюрми на вулиці Стрийській, за деякий час 640 вивезено в Броницький ліс та розстріляно.


Зобр:21шт.


Назва:Іванько Олександр Андрійович

-Знайдено: + Олександр Андрійович Іванько (27 жовтня 1917, Теплівка — 27 липня 1990) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни командир танка 59-го окремого танкового Київського Червонопрапорного ордена Суворова полку 60-ї армії 4-го Українського фронту, старшина.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + У 1945 році О. А. Іванько демобілізувався. Працював директором миловарного заводу. Жив у Києві. Помер 27 липня 1990 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі.


Зобр:1шт.


Назва:Кириченко Федот Іванович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Закінчив 3-класне Уманське міське училище. У 1909-1913 роках відбував строкову військову службу у 3-му Кавказькому стрілецькому полісі у місті Тифліс. 27 липня 1914 року був мобілізований, закінчив 1-шу Тифліську школу прапорщиків 15 травня 1915 року. У складі 10-го піхотного Новоінгерманландського полку брав участь у Першій світовій війні. За бойові заслуги був нагороджений орденом Святого Георгія IV ступеня. Останнє звання у російській армії — штабс-капітан.


Зобр:2шт.


Назва:70-а гвардійська мотострілецька дивізія

-Знайдено: + 14 липня полки дивізії почали наступ і форсувавши річку Гнила Липа сходу оволоділи Перемишлянами, а потім, 27 липня звільнили Бібрку. Львів був відвойований 28 липня.


Зобр:11шт.


Назва:Дзісь Георгій Васильович

-Знайдено: + Георгій Васильович Дзісь (1 листопада 1926, Київ — 27 липня 2003) — український державний діяч, академік Академії економічних наук України, дійсний член Міжнародної академії менеджменту, кандидат економічних наук, заслужений економіст України. Заступник голови Ради Міністрів УРСР в 19861990 роках.
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Жив у Києві. Помер 27 липня 2003 року. Похований на Байковому кладовищі (ділянка № 52а).


Зобр:2шт.


Назва:Україна на літніх Олімпійських іграх 2012

-Знайдено: + Україна брала участь у літніх Олімпійських іграх 2012, що проходили у Лондоні, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії з 27 липня по 12 серпня 2012 року. На цій олімпіаді 1 серпня золотою медаллю жіночої четвірки парної з академічного веслування було подолано рубіж у 30 золотих медалей і 100 загалом за весь час участі України у літніх Олімпійських іграх.[56]
Підзаголовок:== Учасники ==
Знайдено: + |27-е


Зобр:58шт.


Назва:Жежерін Борис Петрович

Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + Народився 27 липня 1912 року в Києві.


Зобр:4шт.


Назва:Пантелеймон (Бащук)

-Знайдено: + | періодпочаток_2 = 27 липня 2007
-Знайдено: + | періодкінець_3 = 27 липня 2007
Підзаголовок:== Біографія ==
Знайдено: + 27 липня 2007 року був переведений на новостворену Олександрійську кафедру[57].


Назва:Закон України «Про засади державної мовної політики»

Підзаголовок:==== Реакція ====
Знайдено: + 27 липня Донецька міська рада під час пленарного засідання прийняла заяву на підтримку прийнятого Верховною Радою Закону «Про принципи державної мовної політики».[58]


Зобр:3шт.


Назва:Сезон ФК «Динамо» (Київ) 2012—2013

-Знайдено: + 27 липня «Динамо» в третьому турі чемпіонату у вольовому матчі здолали ужгородську «Говерлу». Вже на 20 хвилині матчі після помилки Максима Коваля свій 99 гол у чемпіонатах України забив Олександр Косирін з передачі Давида Одонкора. Проте вже за 10 хвилин кияни зусиллями Олега Гусєва зрівняли рахунок з кутового, який подав Мігел Велозу. У другому таймі «динамівці» продовжували атакувати, проте довшу частину тайму не могли забити вирішальний м'яч і лише дубль Брауна Ідеє на останніх хвилинах допоміг киянам святкувати перемогу над найзахіднішою командою чемпіонату[59]. Для наставника «Динамо» Юрія Сьоміна ця перемога стала 70-ою в українській Прем'єр-лізі. А ось «суха» серія Максима Коваля обірвалася на позначці в 508 хвилин — голкіпер «біло-синіх» не пропускав протягом останніх семи матчів. Відразу кількома досягненнями відзначився Браун Ідейє. Забивши два м'ячі наприкінці матчу (86 та 90+2 хвилини), нападник став автором найпізнішого «дубля» киян у вітчизняних чемпіонатах. Особисто для нігерійця перший м'яч у ворота «Говерли» став 15-м у чемпіонаті Україні, а дубль — уже четвертим у біло-синій футболці (до цього Браун засмучував «Олександрію», «Оболонь» та «Металіст»)[60]. Відразу після матчу відбулася презентація ще одного новачка «Динамо» — бразильського півзахисника РафаеляПомилка цитування: Відсутній тег </ref> за наявності тегу <ref> — російський і український художник по костюмах.


Назва:Милан Пурович

-Знайдено: + 27 липня 2011 року підписав контракт з клубом ОФК (Белград), але провівши лише один сезон покинув клуб і підписав контракт з запорізьким «Металуром»[61]. Щоправда і тут Пуровичу затриматись не вдалось — зігравши лише чотири матчі в чемпіонаті і один в кубку, вже в кінці року контракт було розірвано за взаємною згодою[62].


Назва:Корпанюк Василь Семенович

-Знайдено: + Корпанюк Василь Семенович (* 18 травня 1922, Яворів — 27 липня 2004) — український народний художник-різьбяр, один з родини майстрів різьблення по дереву Корпанюків. Народився і працював в Яворові.


Назва:Лисяк Олег

-Знайдено: + Народ. 27 липня 1912 р. у м. Львові. У 1943–1945 рр. був членом пресового корпусу дивізії «Галичина». Працював у редакціях газет «Українська трибуна» (1946–1948),


Назва:Бурчак Нестор Володимирович

-Знайдено: + Бурчак Нестор Володимирович (* 27 липня 1931, Струтин — тепер Золочівського району Львівської області — † 1989) — ректор Луцького педагогічного інституту, громадський діяч, заслужений працівник вищої освіти УРСР, нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора та «Знак Пошани».


Назва:Городинський Станіслав Станіславович

-Знайдено: + Городинський Станіслав Станіславович (* 27 липня 1958, Долиняни на Вінниччині) — український співак та композитор, заслужений артист України.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.ukrainians-world.org.ua/ukr/peoples/df312954c6174ded/
  2. Клімат Кіровограда (підготовлено Вишневським В. І.) (рос.)
  3. Чугуєнко М. В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. — Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2006. — 128 с. іл.
  4. http://www.unian.ua/news/517229-golovnim-u-nashiy-ukrajini-stav-bondarchuk.html
  5. [http://www.fcdynamo.kiev.ua/news/top/andrey_shevchenko_dinamo_klub_kotoryy_ya_lyublyu_vsem_serdtsem_i_vsegda_budu_za_nego_bolet/ Андрей ШЕВЧЕНКО: «Динамо» – клуб, который я люблю всем сердцем и всегда буду за него болеть!
  6. Іван Огієнко. Історія української літературної мови. Київ — 2001 (Перше видання Вінніпег — 1949) XVI. Українська літературна мова під совєтами: «…скажемо, за рік 1927 в СССР видано 36680 назв книжок, а в Україні — 2921, цебто 7 %, тоді як українців в СССР 20 %.»[1]
  7. Історія України. Орест Субтельний. Київ. Либідь 1991 р. Ст. 337–340 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Українізація) та Ст. 340–342 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Національний комунізм)
  8. Історія України. Орест Субтельний. Київ. Либідь 1991 р. Ст. 367–368 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Кінець Українізації)
  9. Петро Гуцал. Власники Тернополя // http://www.ji.lviv.ua/n63texts/gucal-vlasnyky.htm
  10. Р. Матейко. Акт проголошення Української Держави // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — 696 с. — ISBN 966-528-197-6.
  11. Затримано за хабар ректора Податкового університету - одіозного екс-регіонала Петра Мельника. Дзеркало тижня. 27.07.2013.
  12. У Мельника при обшуку знайшли ще 30 тисяч. Українська правда. 29.07.2013.
  13. Затриманого на хабарі екс-регіонала Петра Мельника доставили в лікарню - прихопило серце. Дзеркало тижня. 28.07.2013.
  14. О. Пажимський. Пилявецька битва 1648 р. Вихід головних сил у район зосередження[2]
  15. У Криму стріляли в мера Феодосії. Дзеркало тижня. 27.07.2013.
  16. Мэр Феодосии скончался в больнице. Kafanews. 27.07.2013.
  17. Мер Феодосії не прожив і дня після нападу. Українська правда. 27.07.2013.
  18. [http://www.fckarpaty.lviv.ua/cat/newskarpaty/?
  19. Состав Межсоборного присутствия Русской Православной Церкви (рос.)
  20. Постанова Верховної Ради України від 27 липня 1994 року № 138/94-ВР «Про встановлення меж міста Первомайська Харківської області»
  21. Состав Межсоборного присутствия Русской Православной Церкви (рос.)
  22. 16 липня18 липня за юліанським календарем. У Стороженка датується 25—27 липня 1648 року, хоча тогочасні документи датують її саме 26 і 28 липня; подекуди друга битва під Костянтиновим датується 29 липня.
  23. Не враховуючи автогола в матчі проти «Дністра» 27 липня 2008 року
  24. Указ Президента України № 393/2013 від 27 липня 2013 року «Про нагородження орденом Свободи»
  25. Состав Межсоборного присутствия Русской Православной Церкви (рос.)
  26. «Шахтёр» подписал Каниболоцкого
  27. «Днепр» расторг контракт с Каниболоцким
  28. Антон Каниболоцкий: «Попросил „Днепр“ отнестись с пониманием»
  29. Антон Каниболоцкий: досрочно в «Шахтёре»
  30. [http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site2/p_deputat?
  31. ЖУРНАЛЫ заседания Священного Синода от 27 мая 2009 года. Офіційний сайт РПЦ (рос.)
  32. Состав Межсоборного присутствия Русской Православной Церкви (рос.)
  33. Нікітенко Тетяна Табло й туалет для фанів «Славутича». У Черкасах «скинулися» на ремонт центрального стадіону для нової амбітної команди // «Україна Молода» № 129 за 27 липня 2011 року
  34. Состав Межсоборного присутствия Русской Православной Церкви (рос.)
  35. Состав Межсоборного присутствия Русской Православной Церкви (рос.)
  36. Доповідь в громаду Брянських лікарів 27 липня 1905 р. лікарем Княжною В. Г. Ґедройць
  37. http://sportanalytic.com/?
  38. 200-річний ювілей адмірала
  39. Премьер-Лига — Спартак М (Москва) — Луч-Энергия (Владивосток) — Чемпионат.ру
  40. Лугачев останется в «Спартаке»
  41. Указ Президента України № 393/2013 від 27 липня 2013 року «Про нагородження орденом Свободи»
  42. Міста і села Київщини
  43. [http://www.zhitomir-region.gov.ua/index.php?
  44. Іван Огієнко. «Історія української літературної мови». Київ — 2001 р. (перше видання Вінніпег — 1949) XVI. Українська літературна мова під Совєтами: «…скажемо, за рік 1927 в СССР видано 36680 назв книжок, а в Україні — 2921, цебто 7%, тоді як українців в СССР 20%.»[3]
  45. «Історія України». Орест Субтельний, Київ, Либідь, 1991 р. Ст. 337—340 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Українізація) та Ст. 340—342 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Національний комунізм)
  46. «Історія України», Орест Субтельний, Київ, Либідь, 1991 р. Ст. 367—368 (Част. 5. Україна у ХХ ст. Кінець Українізації)
  47. UA-Футбол. "СКАД-Ялпуг" снимается с первенства второй лиги
  48. Сумський обком Компартії України, Жителям Сумщини — до 70-річчя партизанського руху
  49. Raffael
  50. Eduardo
  51. Науковий журнал Інституту археології НАН України, №1, 2003 р.
  52. http://panorama.pl.ua/news_day/5511-u-dityachij-biblioteci-vidkrilasya-vistavka.html
  53. Younès Belhanda passe Professionnel (фр.). mhscfoot.com. 27 июля 2009. Архів оригіналу за 11 вересня 2012. Процитовано 1 лютого 2012.
  54. ІНФОРМАЦІЯ «ШАНА ТЛІННИМ ОСТАНКАМ ГЕРОЇВ» газета «Вільне слово» (Дрогобич) № 9 за 27 липня 1941 року
  55. Нариси з історії Дрогобича (від найдавніших часів до початку XXI ст.) Дрогобич, видавництво «Коло», 2009 рік, стор. 209;— ISBN 978-966-7996-46-8.
  56. Україна відкрила другу сотню медалей, виграних на Олімпійських іграх (укр.)
  57. Журнали Засідання Священного Синоду Української Православної Церкви від 27 липня 2007 року. Офіційний сайт УПЦ МП
  58. Донецька міськрада прийняла заяву на підтримку мовного закону — УНІАН
  59. «Динамо» — «Говерла» — 3:1
  60. 70-а перемога Юрія Сьоміна, 15 м'ячів Брауна Ідейє
  61. UA-Футбол. Запорожский "Металлург" усилился черногорским нападающим
  62. Тейку может покинуть Металлург З - football.ua