Користувач:Ihor Humenuik8/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гарольд Демсец (англ. Harold Demsetz, 31 травня 1930 Чикаго — 4 січня 2019) — американський економіст, професор економіки Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Кар'єра

[ред. | ред. код]

Демсец виріс у західній стороні Чикаго, онук європейських іммігрантів із Центральної та Східної Європи. Він вивчав інженерську справу,лісове господарство і філософію у чотирьох університетах,перш ніж отримав у 1953 році ступінь бакалавра Іллінойського університету.У 1954 році здобув ступінь магістра.А у 1959 році став кандидатом наук у Північно-західному університеті.Коли Гарольд був аспірантом він опублікував статтю в "Економетриці" і "Журналі політичної економії". У 1958-1960 роках Демсец викладав у Мічиганському університеті.1960-1963 роках у Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі.А в 1963-1971 роках у вищій школі бізнесу при Чиказькому університеті.У 1971 році повернувся на постійне місце в економічний відділ Каліфорнійського університету,який Гарольд очолював у 1978-1980 роках.Він був пов'язаний з центром морського аналізу та інститутом Гувера. Демсец був співробітником американської академії мистецтв і наук,директором товариства Мон Пелерін. У 1996 році президент асоціації західної економіки.

Робота

[ред. | ред. код]

Гарольд Демсец належав до Чиказької школи економічної теорії і був одним із прихильників підходу,який називається нова інституціональна економіка.Він є засновником галузі управлінської економіки.Гарольд розширив теорію прав власності, що сьогодні переважає в галузі права та економіки.Незважаючи на те, що Демсец ніколи не використовував теорію ігор, він є головною фігурою в індустріальній організації через свої праці з теорії фірми,антимонопольної політики та регулювання бізнесу.Його описовий стиль позбавлений матиматичного формалізму є незвичайним для того,хто почав свою кар'єру після 1950 років. У 1969 році Гарольд винайшов термін "помилка нірвани".Стаття Демсеца і Армена Алчіана "Виробництво,інформація та економічна організація" 1972 року була обрана як одна із двадцяти найбільш важливих статей,опублікованих у першому столітті Американського економічного огляду.

Публікації

[ред. | ред. код]
  • 1967,"До теорії прав власності",( "Toward a Theory of Property Rights").
  • 1968,"Чому регулюють комунальні послуги?" ( "Why Regulate Utilities?").
  • 1969,"Інформація та ефективність: інша точка зору" ( "Information and Efficiency: Another Viewpoint").
  • 1972,(разом з Арменом Алчіаном) "Виробництво,інформація та економічна організація",("Production, Information Costs and Economic Organization").
  • 1973,"Структура промисловості,ринкова конкуренція та державна політика"( "Industry Structure, Market Rivalry and Public Policy").
  • 1979,"Облік реклами як бар'єр для входу"( "Accounting for Advertising as a Barrier to Entry,").
  • 1982,Економічні,правові та політичні виміри конкуренції ( Economic, Legal, and Political Dimensions of Competition).
  • 1995,Економіка підприємницької фірми:сім критичних коментарів (The Economics of the Business Firm: Seven Critical Commentaries).
  • 1997,"Примат економіки:пояснення порівняльного успіху економіки в суспільних науках ( "The Primacy of Economics: An Explanation of the Comparative Success of Economics in the Social Sciences").
  • 2011,"Від економічної людини до економічної системи:нариси про поведінку людини та інститути капіталізму" ("From Economic Man to Economic System: Essays on Human Behavior and the Institutions of Capitalism").