Користувач:MykytaSh/Хрест турботи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хрест турботи - відзнака Запорізького військового госпіталю

Хрест турботи - відзнака започаткована у 2022 році Запорізьким військовим госпіталем. Нагорода символізує турботу про поранених і хворих та повернення їх до звичайного життя. [1] Комплектується посвідченням та футляром.

Нагородження[ред. | ред. код]

"Хрестом турботи" нагороджуються військовослужбовці, працівники ЗСУ, а також волонтери [2] [3] [4] [5] за заслуги перед Запорізьким госпіталем та Збройними Силами України.

"Хрест турботи" отримав директор головного військового госпіталю Сарагоси - Хуан Лара Гаррідо та Міністер оборони Іспанії - Маргарита Роблес Фернандес за навчання українських медиків та надання медичної допомоги українським військовослужбовцям. [6][7]

Відзнака була вручена Президенту України Володимиру Зеленському під час його поїздки на Запоріжжя у березні 2023 року [8]

Також нагороду отримав відомий кінорежисер - Олег Сенцов, який проходив лікування після поранення у жовтні 2023 року в Запорізькому госпіталі. [9]

Нагородження проводиться з нагоди Державних і професійних свят, ювілеїв та інших підстав.

Опис[ред. | ред. код]

В центрі відзнаки - символ медичних традицій і культури – посох Аскплепія з обвитою навколо нього змією, що символізує приналежність Запорізького госпіталю до медичних установ. Посередині хреста розташований щит, на якому зображено герб війська Запорізького, що показує основну територію діяльності госпіталю - Запорізьку область.

Зворотний бік нагрудного знаку злегка увігнутий із гвинтом (закруткою)  для прикріплення до одягу. На нижній частині вертикальної сторони хреста нанесено тризначний  порядковий номер виготовлення.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Хрест турботи: Запорізький військовий госпіталь нагороджує своєю відзнакою волонтерів і благодійників.
  2. Запорізька обласна організація НСЖУ: «… наприкінці року отримала найдорожчу для себе нагороду - Хрест Турботи від Запорізького військового шпиталю.».
  3. Interfax:  Хрест турботи – нагорода, що символізує вдячність військових за підтримку та допомогу.
  4. ТСН: Військові медики вручили Олександру Герезі Хрест турботи – нагороду, що символізує вдячність військових за підтримку та допомогу.
  5. 24 Канал: Військові медики вручили Олександру Герезі Хрест турботи – нагороду, що символізує вдячність військових за підтримку та допомогу.
  6. La ministra de Defensa en funciones visita el Hospital General de la Defensa de Zaragoza.
  7. La ministra se desplaza al Hospital General de la Defensa (фото).
  8. Зеленський відвідав поранених захисників у госпіталі Запоріжжя.
  9. Режисер Олег Сенцов отримав поранення на фронті.