Користувач:ROMANTYS/Чернетка 1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Лісабо́нський са́міт НА́ТО 2010 року, або 22-й саміт НАТО — саміт НАТО, що пройшов 1920 листопада 2010 року у Лісабоні в Португалії. Крім членів НАТО у ньому також взяли участь держави, що беруть участь у місії Міжнародних сил сприяння безпеці (англ. International Security Assistance Force, ISAF) в Афганістані, а також інші запрошені гості.

Одним з головних завдань саміту стало прийняття нової стратегічної концепції Північноатлантичного альянсу, що стала логічним продовженням попередньої, прийнятої у 1999 році на Вашингтонському саміті і визначила мету НАТО на наступне десятиліття. Додатково у процесі саміту були розглянуті питання й прийняті рішення стосовно часу тривання і характеру місії ISAF, структурної реформи Північноатлантичного альянсу, характеру системи протиракетного захисту НАТО, протидії тероризму та кібератакам, а також співпраці з партнерами поза межами альянсу, зокрема скороченню співпраці з Росією.

Проти учасників проведення лісабонського саміту протестували представники лівих організацій, антиглобалістів, пацифістів та профспілок. Демонстрації протесту проходили мирно.

Порядок денний саміту

[ред. | ред. код]

До найважливіших завдань саміту у Лісабоні належало:

  • прийняття нової концепції стратегії Північноатлантичного альянсу
  • прийняття рішення у справі спільного протиракетного захисту
  • обговорення взаємин по лінії НАТО-Росія
  • визначення ролі НАТО в операціях і військових місіях, зокрема операції в Афганістані (ISAF)
  • визначення ролі НАТО в протидії міжнародному тероризму

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен напередодні саміту висловив переконання, що рішення, прийняті під час його проведення, зроблять з НАТО «ефективнішу організацію» (інвестиції в покращення можливостей протиракетної оборони, кіберзахисту і логістичні можливості, скорочення структури командного персоналу на 4 тисячі осіб) «більш заангажовану» (розширення співпраці з партнерами зі всього світу, як із державами, так і з іншими організаціями). Гарантією тих змін мало стати прийняття на саміті нової стратегічної концепції Північноатлантичного альянсу[1].

Саміт НАТО проходив два дні з 19 по 20 листопада 2010 року в виставково-конференційному центрі (порт. Feira Internacional de Lisboa, FIL) Парку Народів (порт. Parque das Nações) у північно-східній частині Лісабону.

Саміт розпочався 19 листопада 2010 року привітанням делегацій країн-членів Північноатлантичного альянсу. Першим пунктом порядку денного стала зустріч Північноатлантичної ради на рівні глав держав і урядів. Спочатку відбулося урочисте відкриття, що проходило за участю засобів масової інформації і під час якого відбулися виступи Генерального секретаря НАТО, Голови Ради Європейського Союзу та португальської влади як приймаючої країни. Вшановано було також членів військового персоналу НАТО за їх внесок в операції альянсу. Згодом пройшли робочої сесії Північноатлантичної ради, після чого глави держав зробили офіційні фотографії [4]. На сесії було прийнято нову стратегічну концепцію НАТО.

Увечері 19 листопада 2010 представники делегацій взяли участь у робочих зустрічах на трьох рівнях:

  • робочій вечері Північноатлантичної Ради за участю глав держав і урядів під головуванням генерального секретаря НАТО і президента Португалії Анібала Каваку Сілви;
  • неофіційній робочій вечері на рівні міністрів закордонних справ держав-членів та Високого представника ЄС під головуванням заступника генерального секретаря НАТО;
  • неофіційна робочій вечері на рівні міністрів оборони держав-членів альянсу під головуванням міністра оборони Португалії.

Наступного дня, 20 листопада 2010 року, відбулася зустріч глав держав та урядів країн-членів НАТО та країн-учасників місії ISAF в Афганістані, за участі президента цієї країни Хаміда Карзая, Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Муна, президента Ради Європейського Союзу, голови Європейської комісії Жозе Мануеля Баррозу і президента Світового банку Роберта Зелліка. Згодом пройшло засідання Північноатлантичної ради на рівні глав держав і урядів за участі Голови Ради Європейського союзу, котре закінчилося прийняттям «Декларації саміту в Лісабоні». Насамкінець відбулася зустріч Ради Росія-НАТО за участю глав держав і урядів[4][5], в тому числі, зокрема, президента Росії Дмитра Медведєва[6].

Учасники саміту

[ред. | ред. код]

Учасниками 22-го саміту НАТО стали делегації всіх 28 країн-членів Північноатлантичного альянсу[pl]

Керівники делегацій країн-членів НАТО

[ред. | ред. код]
  1. Effective, engaged, efficient: Lisbon decisions to guide the new NATO (англ.). nato.int. 15 listopada 2010. Процитовано 18 листопада 2010.