Користувач:Vecherukt/Кукурудзяна кампанія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кукурудзяна кампанія, кукурудзяна лихоманка — спроба масового впровадження кукурудзи в сільському господарстві СРСР в 1950-х - 1960-х роках.

Спроба не враховувала кліматичних умов країни, тому була в цілому провальною. Одне з найяскравіших проявів хрущовського волюнтаризму. Схожої по методам проведення і результатами була організована в той же період в Китаї кампанія з повсюдного виробництва сталі - "Мала металургія".

Історія

[ред. | ред. код]

В 1955 році Перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов познайомився з американським фермером Розуелом Гарстом, який розповів про роль кукурудзи в сільському господарстві США і її переваги. Згодом, під час поїздки в США мав можливість особисто познайомитися з американською культурою вирощування кукурудзи, яка за площею посівів та врожайності набагато випереджала традиційні для СРСР зернові культури. Крім того, кукурудза давала цінну промислову сировину, тому було вирішено переорієнтувати сільське господарство Радянського Союзу на цю культуру. Планувалося за рахунок розширення посівів кукурудзи збільшити втричі темпи приросту великої рогатої худоби в семирічку 1959 - 1965 років.

Для просування культури на північ та схід були відправлені партійні делегати. У 1957 році студія "Союзмультфільм" випустила мультиплікаційну картину "Чарівниця", яка прославляла кукурудзу, як універсальний продукт, що росте в будь-яких кліматичних умовах та використовується у всіх сферах життєдіяльності людини.

До початку 1960-х років чверть орних земель була зайнята кукурудзою, для якої оралися і перелогові землі, які давали особливо цінне сіно. Але в результаті кампанії врожаї кукурудзи виявилися набагато нижчими зі очікувані і до середини 1960-х років посіви кукурудзи почали скорочуватися. Після відставки Хрущова скорочення кукурудзяних полів пішли ще більш прискореними темпами.

У фольклорі

[ред. | ред. код]

З'явилось багато жартів та анекдотів на тему кукурудзяної кампанії, наприклад:

- Микита Сергійович, а мій тато каже, що ви запустили не тільки супутник, а й сільське господарство.

- Скажи своєму татові, що я саджу не тільки кукурудзу.

Посилання

[ред. | ред. код]