Користувач:Zimowaanna/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац князів Любомирських, адміністративний корпус PWSW w Przemyślu

Державний Східноєвропейський Вищий Коледж в Перемишлі

[ред. | ред. код]
Державний Східноєвропейський Вищий Коледж в Перемишлі
Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu
PWSW w Przemyślu
Країна Польща
Місто Перемишль
Розташування вул. Князів Любомирських, 6
Засновано 2001 року
Сайт: pwsw.pl/pl/

Державний Східноєвропейський Вищий Коледж в Перемишлі (PWSW w Przemyślu) – це державний професійний вищий навчальний заклад. Найближчий до України європейський ВНЗ, розташований у невеликому історичному місті Перемишль у 17 км від українсько-польського кордону з боку Польщі. В 2022 році освітня програма PWSW w Przemyślu включає 15 спеціальностей (бакалавріат, інженерні, магістратура).

Історія ВНЗ: від коледжа до академії

[ред. | ред. код]

ВНЗ засновано у 2001 році під назвою Державний вищий професійний коледж, а вже 2006 року навчальний заклад отримав актуальну назву. Коледж був продовженням перемишльської академічної традиції – капітульної школи XV століття з ректором, призначеним Краківською академією та єзуїтського коледжу XVII століття. Перші роки існування ВНЗ у ньому навчали лише 3 гуманітарним спеціальностям:

  • польську філологію;
  • історію;
  • та регіональну політику.

В 2006 році відкрито напрямок дизайн інтер'єрів, 2009 року – екологічну інженерію, а з 2010 року впроваджено мехатроніку. Минулого року PWSW w Przemyślu відсвяткував своє 20-річчя, два десятиліття невпинного розвитку принесли свої плоди – більше 5000 випускників, розширення освітньої програми від трьох бакалаврських програм до 15 напрямків у 3 інститутах:

  • технічному;
  • гуманітарно-мистецькому;
  • інституті суспільних наук та охорони здоров’я.

У 2021 році PWSW w Przemyślu виконав необхідні умови для підвищення статусу ВНЗ і вже від жовтня 2022 року навчальний заклад носитиме назву Державна академія прикладних наук в Перемишлі[1].

Освітня програма

[ред. | ред. код]

В 2022 році освітня програма PWSW w Przemyślu пропонує здобуття освіти за наступними напрямками:

  • гуманітарний: історія, англійська філологія;
  • мистецький: дизайн інтер’єрів, графічний дизайн (бакалаврат, магістратура);
  • суспільні науки: міжнародні відносини, трансгранична безпека, трансграничні відносини (магістратура);
  • технічні науки: IT в бізнесі, виробництво косметики та харчових додатків, мехатроніка, безпека та виробництво продуктів харчування, інженерія транспорту та логістика, інтелектуальні технології (магістратура);
  • медичні науки: медсестринство.

У ВНЗ навчаються студенти з Польщі, України, Туреччини, Німеччини та інших країн, здобуваючи наукові титули бакалаврів, інженерів та магістрів.

Перемишльський ВНЗ посідає 5-те місце у Польщі серед публічних професійних ВНЗ 2021 року, очолюючи рейтинг Подкарпатського воєвудства за рейтингом Perspektywy[2]. Серед тисячі студентів навчається чимало українських випускників шкіл, найпопулярнішими напрямками серед українських студентів є історія, міжнародні відносини (бакалаврат) та транскордонні відносини (магістерська програма)[3].

Парк князів Любомирських зі ставом
Технічний колегіум з боку парку князів Любомирських

Розташування

[ред. | ред. код]

PWSW w Przemyślu розташований у історичному районі Перемишля Баконьчице, серед зелені парку князів Любомирських. Палац князів Любомирських (XIX ст.)[4] теж належить до комплексу кампусів, у ньому знаходиться ректорат та адміністрація ВНЗ. Академічний комплекс включає двохсотлітній палац та сучасні будівлі: Східного колегіума, Технічного колегіума, Будинку студента (гуртожиток) та бібліотеки. З території кампусів можно дістатись пішки до центру міста, вокзалу та великих магазинів, а також швидко доїхати до кордону. З будь-якої частини України до Перемишля можна дістатись залізничним чи автобусним транспортом. Це місто найближче розташоване до пішохідного кордону з Польщею Шегині-Медика.

Вступ для громадян України

[ред. | ред. код]

Українським громадянам доступна безкоштовна освіта у Перемишлі та стипендії від 7000 до 10000 грн[1].

Хто може навчатись у Польщі безкоштовно:

  • громадяни Польщі та країн ЄС;
  • власники карти поляка;
  • власники карт сталого побиту;
  • власники сертифікату з польської мови рівня С1;
  • біженці (з підтвердженим статусом біженця);
  • члени родин громадян Польщі чи країни ЄС.

Для вступу не вимагається ЗНО та ДПА, при зарахуванні враховуються середні бали атестату, до вимог для вступу на мистецькі напрямки додається ще портфоліо чи творчі роботи.

Українським абітурієнтам безкоштовно надається комплексне супроводження вступу, від консультацій щодо зменшення розходів на виготовлення апостиля атестату про середню освіту до підготовки документів на стипендії. Для першокурсників, що мають складнощі з польською мовою організовуються групи занять з польської на відповідному рівні. Для абітурієнтів з України працює консультант українською мовою, більше інформації про вступ можна отримати у Facebook відділу рекрутації.

  1. а б Маланяк, Йосип. Перемишльський східноєвропейський - від коледжу до академії. prpravda.in.ua (uk-ua) . Процитовано 22 лютого 2022.
  2. Ranking Szkół Wyższych Perspektywy 2021. ranking.perspektywy.pl (пол.). Процитовано 22 лютого 2022.
  3. 20 років PWSW w Przemyślu: шлях від коледжа до академії. blogs.korrespondent.net (рос.). Процитовано 22 лютого 2022.
  4. Pałac Lubomirskich w Przemyślu. Wikipedia, wolna encyklopedia (пол.). 8 листопада 2021. Процитовано 22 лютого 2022.