Костиріна Тетяна Гнатівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Костиріна Тетяна Гнатівна
Татьяна Игнатовна Костырина
Народилася 1924
Кропоткін
Померла 22 листопада 1943(1943-11-22)
Керч, Кримська АРСР, РРФСР, СРСР
Країна  СРСР
Діяльність снайперка
Знання мов російська
Учасник німецько-радянська війна
Військове звання молодший сержант
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна

Тетяна Гнатівна Костиріна (рос. Татьяна Игнатовна Костырина; 1924, Кропоткін, Краснодарський край — 22 листопада 1943, Керч) — Герой Радянського Союзу, снайпер, молодший сержант.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї селянина. Закінчила 8 класів. З 1942 року в Червоній Армії, закінчила курси снайперів. На рахунку — 120 знищених солдатів і офіцерів противника.

З серпня 1942 року — в діючій армії. Снайпер 691-го стрілецького полку (383-а стрілецька дивізія, Окрема Приморська армія) молодший сержант Т. І. Костиріна в боях за визволення Кубані і Криму знищила 120 солдатів і офіцерів противника. 22 листопада 1943 року в бою за селище Аджимушкай (нині селище Партизани в межах міста Керч) замінила вибулого з ладу командира батальйону і підняла бійців в атаку. Загинула в цьому бою. 16 травня 1944 року за мужність і військову доблесть, проявлені в боях з ворогами, їй посмертно було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Похована в Аджимушкаї. Перепоховали на військовому кладовищі в місті Керч.

Пам'ять

[ред. | ред. код]

Її ім'я носять село в Ленінському районі Криму, де встановлено бюст Героїні, а також вулиці в Керчі і Кропоткіні.

Нагороди

[ред. | ред. код]

16 травня 1944 року за мужність і військову доблесть, проявлені в боях з ворогами, їй посмертно було присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Представлення до нагороди

[ред. | ред. код]

Тов. Костиріна — відмінний снайпер, на своєму бойовому рахунку має 120 знищених ворожих солдатів і офіцерів. Улюблениця батальйону і полку. У бою за висоту 104,3, проявляючи стійкість і відвагу, перша піднялася в атаку, за нею рота і батальйон, в результаті чого висота була взята.

У бою за населений пункт Аджи — Мушкай Керченського району тов. Костиріна першою піднялася в атаку, захоплюючи за собою бійців батальйону, і населений пункт був узятий батальйоном. У цьому бою тов. Костиріна знищила влучною стрільбою зі своєї гвинтівки ще 15 німців.

Будучи поранена, не залишила поля бою, полум'яними словами закликала бійців мстити фашистським загарбникам. Бійці, очолювані Костиріною, ламаючи опір ворога, йшли вперед.

У цьому бою товариш Костиріна загинула смертю хоробрих, як герой.

В даний час ім'я Тетяни Костирін гримить в усьому полку і дивізії як героїні і славної захисниці Батьківщини.

Представляю тов. Костиріну до вищої урядової нагороди — звання «Герой Радянського Союзу» посмертно — Командир 691-го стрілецького полку Підполковник Руцинський. 22.11.1943 р

Гідна звання «Герой Радянського Союзу» — командир 383-ї стрілецької дивізії Генерал — майор Горбачов. 24.11.1943 р

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Костиріна Тетяна Гнатівна. // Сайт «Герои страны» (рос.).
  • Девушка с Кубани [Архівовано 6 квітня 2019 у Wayback Machine.].
  • Снайперы Великой Отечественной войны [Архівовано 26 березня 2019 у Wayback Machine.].

Література

[ред. | ред. код]
  • Костырина, Татьяна Игнатовна // Герои Советского Союза: Краткий биографический словарь / Пред. ред. коллегии И. Н. Шкадов. — М.: Воениздат, 1987. — Т. 1 /Абаев — Любичев/. — С. 749. — 911 с. — 100 000 экз. — ISBN отс., Рег. № в РКП 87-95382.
  • Крюков И. Девушка с Кубани // Героини: очерки о женщинах — Героях Советского Союза / ред.-сост. Л. Ф. Торопов; предисл. Е. Кононенко. — Вып. 1. — М.: Политиздат, 1969. — 447 с.