Кресало (казка)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кресало
дан. Fyrtøiet
Жанр літературна казка і казка
Автор Ганс Крістіан Андерсен
Мова данська
Опубліковано 8 травня 1835
Країна  Данія і  Велика Британія

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Кресало» (дан. Fyrtøjet) — казка данського письменника Ганса Крістіана Андерсена.

Сюжет[ред. | ред. код]

Казка розповідає про солдата, який здобуває чарівне кресало, за допомогою якого може викликати трьох могутніх псів, що виконують будь-яке його бажання. Якось йому спало на думку побачити принцесу і він наказав одному зі своїх псів принести її до його будинку, однак король і королева дізнались куди їздила принцеса, і посадили солдата до в'язниці. Коли солдата ведуть на смертну кару, він хитрощами викликає своїх псів, які рятують його життя.

Згідно з класифікацією казкових сюжетів Аарне-Томпсона має номер 562: «Дух у синім світлі»[1]. До цієї категорії також належать німецькі казки «Три пси»[en] та «Синя свічка»[2].

Історія написання[ред. | ред. код]

Джерелом для «Кресала» послужила скандинавська чарівна казка, яку Андерсен прочитав у дитинстві; також у казці з'являються елементи зі збірки «Тисяча й одна ніч», зокрема казки про «Аладдіна і чарівну лампу» тощо. Оповідка стала одною з перших казок, яку у Копенгагені 8 травня 1835 року опублікував К. А. Райтцел у складі книжечки, до якої увійшли ще три казки Андерсена. Книга отримала негативні відгуки данських критиків, яким не сподобався неформальний розмовний стиль казок та відсутність моралі.

Адаптації[ред. | ред. код]

1946 року вийшов однойменний анімаційний фільм, а 2007 року відбулася прем'єра однойменного балету, декорації та костюми до якого створила королева Маргрете II.

Переклад українською[ред. | ред. код]

Українською мовою казку переклала Оксана Іваненко.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Grimm Brothers' Children's and Household Tales (Grimms' Fairy Tales). Pitt.edu. 9 квітня 2016. Архів оригіналу за 14 травня 2011. Процитовано 19 травня 2016.
  2. The Blue Light: Folktales of Type 562. Pitt.edu. 8 квітня 2016. Архів оригіналу за 21 січня 2021. Процитовано 19 травня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]