Кривошеїн Віталій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Віталій Володимирович Кривошеїн
Віталій Володимирович Кривошеїн
Віталій Володимирович Кривошеїн
Віталій Володимирович Кривошеїн
Народився 17 серпня 1970(1970-08-17) (53 роки)
Рубцовськ, Алтайський край, РРФСР, СРСР
Місце проживання Дніпро
Країна Україна Україна
Національність росіянин
Діяльність політолог
Alma mater Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Галузь політологія соціологія ризикологія
Заклад Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор політичних наук

Віта́лій Володи́мирович Кривоше́їн (*17 серпня 1970) — український політолог, соціолог, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри соціології факультету суспільних наук та міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара2012 року), фахівець з ризикології, політичний експерт, політтехнолог, консультант.

Наукова та викладацька діяльність

[ред. | ред. код]
Віталій Кривошеїн читає лекцію

Віталій Кривошеїн закінчив Дніпропетровський державний університет (зараз — Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара) за спеціальністю «Політологія». У 2003 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.01 — теорія та історія політичної науки.

У 2010 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора політичних наук за спеціальністю 23.00.01 — теорія та історія політичної науки.

З 1997 р. працює викладачем, з 2003 р. доцентом, а з 2011 р. професором кафедри політології ДНУ ім. О. Гончара. З липня 2012 року працює завідувачем кафедри соціології. У лютому 2014 р. В. Кривошеїну присвоїли вчене звання професора. Викладає навчальні дисципліни «Методологія та програмування соціологічних досліджень», «Соціологія ризику», «Електоральна соціологія», «Організація роботи соціологічних служб».

Є одним із засновників наукового міждисциплінарного напряму соціально-політичної ризикології, яка утворена на стику соціології, політології та загальної ризикології. Автор понад 350 наукових праць, в т.ч. 12 монографій, 6 підручників та навчальних посібників.

Досліджує соціально-політичні ризики як феномени суспільного життя, політичний імідж, проблеми електоральної демократії. Зокрема, В. Кривошеїну належить розробка концептуально-парадигмальних та наукознавчо-праксеологічних засад соціально-політичної ризикології, яка визначається як наука, що вивчає закономірності, принципи й інструментарій виявлення, врахування, оцінювання соціально-політичних ризиків та управління ними. Структура соціально-політичної ризикології включає такі галузі: теорія соціально-політичного ризику, яка розкриває концептуальні засади соціально-політичної ризикології, визначає її понятійно-категоріальний апарат, моделі постановки дослідницьких проблем, способи осмислення мети та підходи до об’єкта; соціально-політичний ризик-аналіз, який передбачає весь спектр дій щодо оцінювання та вивчення ризикованості соціально-політичної етіології; соціально-політичний ризик-менеджмент, який являє собою спеціальний вид управлінської діяльності, спрямований на зменшення негативного впливу соціально-політичних ризиків на результати суб’єктів діяльності; соціально-політичний ризик-консалтинг, який розглядається як різновид професійної допомоги суб’єктів певної діяльності (клієнтові) у виконанні їх спеціалізованих завдань на основі зниження соціально-політичних ризиків їхньої професійної діяльності.

Участь у роботі спеціалізованих вчених рад при ДНУ: з політичних наук К 08.051.08 (2006-2009 рр.), Д 08.051.08 (з 2012 р.); з філософських наук Д 08.051.11 (з 2015 р.).

Є членом редколегій наукових видань: «Грані. Науково-теоретичний альманах» (м. Дніпро), «Філософія і політологія в контексті сучасної культури. Науковий журнал» (м. Дніпро), «Вісник Дніпропетровського університету. Серія: Філософія, соціологія, політологія» (з 2019 року – «Epistemological studies in Philosophy,Social and Political Sciences») (м. Дніпро), «Вісник Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого». Серія: Філософія, філософія права, політологія, соціологія» (м. Харків).

Підготував 5 кандидатів політичних наук, 1 кандидата соціологічних наук.

Дружина — Ірина Миколаївна Ковальська, кандидат історичних наук, доцент кафедри української історії та етнополітики ДНУ, донька відомого українського історика та джерелознавця М. П. Ковальського.

Посилання

[ред. | ред. код]