Кузі (страва)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кузі
Іракське кузі
Походження Іракська кухня
Необхідні компоненти Баранина, рис, смажені горіхи та
родзинки

Кузі (араб. قوزي‎), також відомі як Гузі або Кузі — національна страва на основі рису, популярна в арабських державах Перської затоки. Його подають з дуже повільно приготованою бараниною, смаженими горіхами, родзинками та сервірують з рисом. Він є однією з національних страв Іраку, занесений в Туреччину арабськими іммігрантами[1].

В іракській кухні його зазвичай готують, фаршируючи цілу баранину рисом, овочами, спеціями та горіхами та повільно обсмажують над закритою або зануреною духовкою[2]. Подекуди на Близькому Сході його закопують у яму, в якій спалюється вугілля або дерев'яне вугілля, щоб отримати аромат диму.

Існує багато варіацій цієї техніки, наприклад, у Саудівській Аравії та Ємені, де її називають божевільним, готують, обмотуючи алюмінієвою фольгою, і тримають на відкритому джерелі тепла. В Омані та ОАЕ його називають шуваа і традиційно споживають у святкові дні, готується шляхом загортання маринованого м’яса в листя фінікової пальми, після чого згорнуті шматки переносяться до печі. У Йорданії та Сирії він відомий як зарб; м'ясо розрізають на менші шматочки та зберігають разом із овочами та хлібним тістом, щоб смаки посилились. Інший варіант — ханет, де його готують у гарячому табуні; цю варіацію можна знайти в більшості країн Близького Сходу, а також на Африканському Розі та Північній Африці.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Quozi: an Iraqi lamb recipe from chef Philip Juma [Архівовано 13 жовтня 2020 у Wayback Machine.] by Phillip Juma from Evening Standard 24 December 2015 (англ.)
  2. Quozi: an Iraqi lamb recipe from chef Philip Juma [Архівовано 13 жовтня 2020 у Wayback Machine.] in Evening Standard newspaaper (англ.)