Культура мідних скарбів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деякі артефакти з мідних скарбів: 1-2 Південна Хар'яна, 3-4 Уттар-Прадеш, 5 Мадх'я-Прадеш, 6-8 Південний Біхар, Північна Орісса, Бенгалія.

Культура мідних скарбів — енеолітічна археологічна культура стародавньої Східної Індії[1] .

Культуру іноді називають культурою жовтої кераміки[1] .

Місцезнаходження та періодизація[ред. | ред. код]

Як правило, знахідки, пов'язані з даною культурою, зустрічаються в скарбах (звідси і назва), більшість яких знайдені в Реварі . Культура датуються II тис. до н. е., проте датування спірне, оскільки лише деякі з них походять з місць організованих розкопок з надійним археологічним контекстом.

Артефакти та їх аналіз[ред. | ред. код]

Відкриття і початкові дослідження відбувалися наприкінці XIX століття, коли були знайдені мідні знаряддя цієї культури. Активні наукові розкопки пам'яток культури проводилися у другій половині XX століття.

Виявлено чотири регіональних групи скарбів: південна Хар'яна / північний Раджастхан, рівнина Ганг / Джамуна, Чота-Нагпур і Мадх'я-Прадеш, зі своїми характерними типами знахідок. Знахідки окремих предметів зі скарбів здобули популярність вже в XIX столітті.
Серед знахідок, характерних для регіону південна Хар'яна / північний Раджастхан — плоскі сокири, гарпуни, подвійні сокири, мечі з так званими антенними рукоятками тощо. В області Ганг-Джумана зустрічаються подібні знахідки. Групи знахідок з Чота-Нагпур — інші: вони включають витончені вироби і щось схоже на злитки.
Предмети в мідних скарбах, як передбачається, служили для культових цілей, оскільки на них відсутні сліди зносу, а розміри не завжди відповідають розмірам людської руки.
Етнічна приналежність носіїв культури залишається спірним питанням. Є твердження що є зв'язок з населенням, витісненим з Хараппи арійськими племенами, так і про її зв'язки з останніми. Є інша думка що носії цієї культури були пов'язані з предками народів мунда[1] .
Останні дослідження (в тому числі Хастінапуре) дозволили визначити, що дана культури існувала до XII—XI століть до н. е., до її витіснення культурою сірої писаної кераміки .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в БСЭ.Культура медных кладов. Архів оригіналу за 17 листопада 2019. Процитовано 17 листопада 2019.

Література[ред. | ред. код]

  • Paul Yule. The Bronze Age Metalwork of India, Prähistorische Bronzefunde XX, 8 (München 1985), ISBN 3-406-30440-0
  • Yule P., Hauptmann A., Hughes M. The Copper Hoards of the Indian Subcontinent : Preliminaries for an Interpretation, Jahrbuch des Römisch-Germanischen Zentralmuseums Mainz 36, 1989 [1992] 193-275, ISSN 0076-2741