Ківгіла Авксентій Семенович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ківгіла Авксентій Семенович
Народився
Олександрівський район, Кіровоградська область, Українська РСР, СРСР
Помер 1956
Партія КПРС
Нагороди
орден Червоного Прапора

Авксентій (Оксентій) Семенович Ківгіла (Кивгила) (?, село Ставидла, тепер Олександрівського району Кіровоградської області — 1956?, Харків) — український радянський та військовий діяч, відповідальний секретар Івано-Лисогірського районного комітету КП(б)У міста Харкова. Член ЦК КП(б)У в листопаді 1927 — червні 1930 р.

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився в селянській родині. Закінчив початкову школу. Працював підручним слюсаря в залізничних майстернях міста Таганрога.

Член РСДРП(б) з 1903 року.

З 1914 року — помічник паровозного машиніста станції Котельникове біля Царицина. Очолював більшовицьку підпільну групу на залізниці.

У 1915—1917 роках — солдат російської імператорської армії на Південно-Західному та Турецькому фронтах, учасник Першої світової війни.

Після Лютневої революції 1917 року повернувся в Котельникове, де очолив місцеву організацію РСДРП(б).

У грудні 1917 — травні 1918 року — голова Котельниковського військово-революційного комітету, який у лютому 1918 року захопив владу на станції Котельникове Області Війська Донського. З травня 1918 року — військовий комісар Котельниковського округу, голова Котельниковської окружної ради депутатів трудящих, голова Котельниковського окружного штабу оборони. З 1918 року — військовий комісар 1-ї Котельниковської соціалістичної дивізії, член Президії Царицинського губернського революційного комітету.

З 1919 року — військовий комісар кінного корпусу 10-ї армії РСЧА, уповноважений Революційної військової ради (Реввійськради) Першої Кінної армії Семена Будьонного.

Після закінчення громадянської війни в Росії — на господарських посадах. У 1922 році працював директором Царицинського металургійного заводу «Красный Октябрь».

Потім — на господарській та партійній роботі в Українській СРР. У другій половині 1920-х років — відповідальний секретар Івано-Лисогірського районного комітету КП(б)У міста Харкова. Працював заступником народного комісара легкої промисловості Української СРР.

Нагороди

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]