К. Т. Хао

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
К. Т. Хао
Народився 3 квітня 1961(1961-04-03) (63 роки)
Тайбей, Тайвань
Громадянство Тайвань
Діяльність письменник, ілюстратор, видавець
Alma mater Національний університет Ченчіd
Мова творів китайська
Напрямок дитяча література

К. Т. Хао (Kuang-Tsai Hao, кит. трад. 郝廣才) — тайванський письменник, редактор, видавець.

Життя і творчість

[ред. | ред. код]

Гуанцай Хао народився у місті Тайбей, столиці Тайваню 3 квітня, 1961 року. Отримав юридичну освіту в університеті National Chengchi University [Архівовано 22 листопада 2017 у Wayback Machine.] у 1983 році.[1]

Хао вважає, що:

«Читання — це найкраща забава, а книга з ілюстраціями — найкраща іграшка».

К. Т. Хао написав такі книги: «One pizza, one penny» (2003), «The 100-th Customer» (2004), «Little stone Buddha» (2005), «Who did this?» (2008), «Seven magic brothers», «The Giant and the Spring», «Dance, Mice, Dance»

Головний редактор публічної компанії ECHO, Тайбей у 1985—1987. Заступник редакційного директора Юань-ліу, публічна компанія у 1987—1992. Керуючий редактор Grimm Press з 1992 року. Член журі Міжнародного книжкового ярмарку «Болонья» у 1996 році. Комітет з членством Інституту Джейн Гудолл, Тайвань, 1997. Член Міжнародної ради з питань книг для молоді[1]. Наразі голова та генеральний директор у Grimm Press Inc.[2]

В американському журналі «Publishers Weekly» творчість K. T. Xao назвали «коміксами (мальованими книгами), що поєднують тайванську і міжнародні практики». Автор переймає досвід міжнародних ілюстрованих книг, не лише розширює світогляд тайванських дітей щодо світової культури, а й навчає давати естетичну оцінку. Авторські права на його книжки з ілюстраціями купують такі країни, як США, Франція, Англія, Канада, Німеччина, Японія, Корея та інші, що дозволяє світові читати найкращі зразки тайванської літератури в ілюстраціях.

К. Т. Хао — не лише один із відомих сучасних авторів дитячої літератури на Тайвані, він також є представником індивідуального стилю, для якого характерний римований текст. Його особливість полягає у поєднанні майстерно підібраної мови та традицій римування, які гармонійно зливаються в єдину історію сьогодення. Автор зображує сильні почуття і вони легко сприймаються маленькими читачами, його сюжет яскравими барвами вирує в уяві. Він із легкістю ознайомлює людей із буденними образами. Автор досконало володіє образною системою, притаманною для оповіді історій. Його доробок присвячений висвітленню тем, що є важливими у житті людини, тому зміст його творів глибокий і цікавий.

Переклади українською

[ред. | ред. код]

У 2017 році арт-видавництво Nebo BookLab Publishing презентувало книгу К. Т. Хао «Чи скучила за мною твоя борода?»[3]

«Чи скучила за мною твоя борода?» розповідає про теплоту взаємин між татом та донькою, коли вони знаходяться одне від одного на відстані. Переклала книгу Юлія Смирнова, а ілюстрації намалював Пауло Доменіконі (Paolo Domeniconi).

Якщо говорити про сюжет, то «Чи скучила за мною твоя борода?» — це ніжна, сповнена любові та легкого смутку, телефонна розмова доньки із татом. Про що? Та ж про те, як вони одне за одним скучили. І байдуже, що їх розділяє простір, байдуже, що минають роки, байдуже, бо справжня батьківська любов не минає і не зникає, незважаючи ні на що. І хоча в українському перекладі текст Хао неримований, поетизм вербального та візуального наративів не вловити просто неможливо.

Анотація до книги:

Батьки не можуть постійно бути поряд зі своїми дітьми, але як зробити так, щоб дитина знала, що про неї щохвилини турбуються? У цій книзі любов батьків і дітей зображується через очі, вушко, носик, ротик, руки і рухи. Минає час і приходить період, коли діти починають сумувати, ставлять питання і чекають на відповіді, що їм дарують почуття безпеки. Дитина може зрозуміти, що навіть якщо тато не може завжди бути поряд, він ніколи не перестає любити!

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Nebo BookLab Publishing
  2. Відгук на книгу «Чи скучила за мною твоя борода?» [Архівовано 17 листопада 2017 у Wayback Machine.]

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. а б Kuang-Tsai Hao (en-EN) . Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 17 листопада 2017.
  2. Kuang-Tsai Hao: Executive Profile & Biography - Bloomberg. www.bloomberg.com. Процитовано 17 листопада 2017.
  3. Купить книгу Чи скучила за мною твоя борода с доставкой по Киеву и всей Украине | Интеренет-магазин nebobookshop.com.ua. nebobookshop.com.ua. Архів оригіналу за 17 листопада 2017. Процитовано 17 листопада 2017.