Ладжанський монастир (Болгарія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ладжанський монастир
Лъджански манастир (Ивайловградски манастир) „Св.св.Константин и Елена“
41°31′ пн. ш. 26°07′ сх. д. / 41.517° пн. ш. 26.117° сх. д. / 41.517; 26.117
Розташування Івайловград Болгарія
Конфесія Православна церква Болгарії
Єпархія Пловдивська єпархія БПЦ
Тип монастиря Чоловічий монастир
Дати початку спорудження XIII ст.
Мапа

CMNS: Ладжанський монастир у Вікісховищі


Ладжанський монастирболгарський монастир у духовному районі Івайловаградського духовного району, Пловдивської єпархії Православної церкви Болгарії.

Розташування

[ред. | ред. код]

Монастир розташований приблизно в 2 км на південний захід від району Лъджа (Івайловград).

Історія

[ред. | ред. код]

Заснований в 13 столітті, монастир згодом був зруйнований турками під час насильницької ісламізації Болгарії. Відновлений у 1846 р. У другій половині 19 століття він сформувався як ансамбль з двох дворів —монастирського паломництва і торгового. У першому дворі поруч з монастирськими осередками розташовувався блок харчування з кухарем, піч і їдальня, а також великий двоповерховий господарський будинок. У другому подвір'ї були побудовані торгові ятки. Близько середини 20-го століття всі будівлі, за винятком храму, розвалилися. В даний час після деяких будівельних робіт, монастир знову став діючим. Він складається з комплексу тринавної церкви, сучасного житлового будинку і старого фонтану 1846 р. У 1970-х монастир був оточений великою кам'яною стіною, а її архітектура сьогодні радикально відрізняється від архітектури інших родопських монастирів. Монастир був оголошений пам'яткою культури.

Біля монастиря знаходиться Афінський міст. Він був побудований в Сечедньовіччя, але точної дати не встановлено. Міст використовувався мешканцями селища Рогозово, розташованого трохи нижче Лютиці. Тепер він покинутий і майже всі його частини впали.

Література

[ред. | ред. код]
  • Тулешков, Н. Архитектура на българските манастири. С., 1988, с. 172, обр. 102, черт. 237

Посилання

[ред. | ред. код]