Лека II Зогу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лека II Зогу
Leka II Zogu
Лека II Зогу
Лека II Зогу
Лека II Зогу
Прапор
Прапор
3-й  Титулярний король Албанії
30 листопада  2011 — до сьогодні
Попередник: Лека І Зогу 
 
Народження: 26 березня 1982(1982-03-26) (42 роки)
Йоганнесбург, ПАР
Країна: Албанія
Релігія: Іслам
Освіта: Королівська військова академія в Сандгерсті
Рід: Зогу
Батько: Лека І Зогу
Мати: Сьюзанна Кулен-Вард
Шлюб: Елія
Діти: Геральдіна
Автограф:

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Лека II Зогу (повне ім'я — Лека Анвар Зог Реза Бодуен Мсизиве Зогу, алб. Leka Anwar Zog Reza Baudouin Msiziwe Zogu) (нар. 26 березня 1982, Йоганнесбург, ПАР) — титулярний король Албанії з 2011 року. Єдиний син наслідного принца Албанії Лека Зогу (1939—2011) і Сьюзан Кулен-Вард (1941—2004).

Лека — чиновник МВС Албанії, а в минулому працював в МЗС Албанії та адміністрації президента Албанії.

Після смерті батька Леки I Зогу в 2011 році, албанські монархісти вважають його сина королем Лекой II. 30 листопада 2011 року він змінив свого батька як глава дому Зогу, ставши титулярним королем албанців, главою Ордена Вірності і Ордена Скандербега.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Єдиний син албанського наслідного принца Леки Зогу і Сьюзан Куллен-Вард. У момент його народження уряд Південно-Африканської республіки заявив, що пологове відділення знаходиться на албанській території, щоб засвідчити, що Лека народився на албанської землі. Названий на честь президента Єгипту Анвара Ель-Садата, свого діда короля Албанії Зогу I, шаха Ірану Мохаммеда Реза Пехлеві і короля Бельгії Бодуена I. Мсизиве — шановне зулуське ім'я.

Освіта і діяльність[ред. | ред. код]

Лека Зогу отримав середню освіту в Коледжі Святого Пітера в Йоганнесбурзі. У грудні 2006 року закінчив Військову академію в Сандхерсті (Велика Британія) як «кращий іноземний студент Академії». Згодом з цим досягненням його привітав міністр оборони Албанії. Він також вчився в університеті для іноземців в Перуджі (Італія), потім закінчив навчання в Албанській Військової академії імені Скандербега.

Проживає в місті Тирана, володіє албанською та англійською мовами, а також трохи говорить зулуською та італійською. У нього є собака-боксер, захоплюється бойовими мистецтвами, волейболом і плаванням. Він також любить дику природу, займається альпінізмом та стрільбою по мішенях.

У квітні 2004 року Лека Зогу прийняв медаль Матері Терези від імені своєї покійної бабусі, королеви Джеральдіни за її гуманітарну діяльність.

Він працює з молодіжними організаціями, такими як MJAFT!, і підтримує широкий спектр гуманітарних зусиль в Албанії, але сам стверджує, що він підтримує тільки проект «Допоможи собі сам», щоб стимулювати економічне зростання Албанії та Косово, і албанську газету «Sot».

Принц Лека Зогу також відомий як прихильник незалежності Косово від Сербії і має тісні зв'язки з лідерами косоварів в Приштіні. Королівські коледжі «Iliria» в Пріштіні і Тирані діють під його керівництвом.

Він також заснував молодіжне відділення «Руху за національне розвиток», який у 2005 році створив його батько, щоб змінити політичне обличчя Албанії.

24 червня 2010 року принц Лека встановив синю табличку на будинок в Пармуре (Бакінгемшир), в якому під час вигнання жив його дід, король Албанії Ахмет Зогу.

Кар'єра[ред. | ред. код]

21 серпня 2007 року міністр закордонних справ Албанії Лулзим Баша заявив, що Лека був призначений його міністерство. Через два роки був переведений в міністерство внутрішніх справ. У 2012 році після обрання на пост президента Албанії Буяра Нишати Лека Зогу був призначений політичним радником президента.

Особисте життя[ред. | ред. код]

10 травня 2010 року оголошено про заручини Леки з албанською акторкою і співачкою Елією Захарією.[1][2] Елія Захарія народилася 8 лютого 1983 року в Тирані, Албанія, її сім'я має аристократичні корені. 26 березня 2016 року оголошено про весілля Леки і Елії[3][4]. Весілля відбулося 8 жовтня 2016 року в Тирані[5].

22 жовтня 2020 року у подружжя народилася дочка Геральдіна.[6]

Титули[ред. | ред. код]

  • 26 березня 1982 — 30 листопада 2011 — Його Королівська Високість Наслідний Принц Албанців
  • 30 листопада 2011 — даний час — Його Величність Король Албанців

Почесні звання та нагороди[ред. | ред. код]

Династичні нагороди Албанії:

  • Кавалер Орден Порядку
  • Кавалер Ордена Скандербега
  • Кавалер Ордена Мужності
  • Почесний громадянин міста Буррели (2012)
  • Почесний громадянин міста Бердице (2012)

Династичні нагороди:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Elia Zaharia [Архівовано 12 серпня 2014 у Wayback Machine.], Биография Элии Захарии на официальном сайте албанской королевской семьи
  2. Помолвка кронпринца албанского Леки [Архівовано 11 вересня 2016 у Wayback Machine.], 10 мая 2010 года, Станислав Павлов
  3. Wedding announcement [Архівовано 3 грудня 2017 у Wayback Machine.], © David Nivière 2016 All Rights Reserved © Albanian Royal Court/David Nivière/All Rights Reserved, 27 March 2016
  4. Royal Wedding [Архівовано 27 липня 2016 у Wayback Machine.], Официальный сайт о королевской свадьбе
  5. Wedding of Crown Prince Leka of Albania. The Royal Watcher. 8 жовтня 2016. Архів оригіналу за 3 грудня 2017. Процитовано 9 жовтня 2016.
  6. Принцесса Геральдина. Принц Албании Лека и его жена актриса Элия Захария впервые показали новорожденную дочь [1] (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]