Лола з Валенсії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Лола з Валенсії»
фр. Lola de Valence
Творець: Едуард Мане
Час створення: 1862
Розміри: 123 × 92 см
Висота: 123±1 см
Ширина: 92 см
Матеріал: олія на полотні
Жанр: портрет[2]
Зберігається: Париж, Франція
Музей: Музей д'Орсе
CMNS: «Лола з Валенсії»
у Вікісховищі

«Лола з Валенсії» (фр. Lola de Valence) — картина французького художника Едуара Мане (1832 — 1883).

Невдоволення буржуазним суспільством[ред. | ред. код]

Невдоволення сучасниками, сучасним обмеженим і дріб'язково-буржуазним суспільством вщухало, коли Едуард Мане стикався зі світом іспанців, іспанського мистецтва. Разючий контраст іспанської і тогочасної французької музики, палких і пристрасних танців іспанців, іспанських манер, іспанського одягу з одягом паризьких буржуа, їх посередницькими смаками і жалюгідними бажаннями привели до деякої ідеалізації Іспанії. Адже ще в період війни Наполеона 1 -го з Іспанією хтось снайперськи зауважив, що тогочасний іспанський уряд мертвий, а іспанський народ бурхливо живий. Бурхливе життя іспанців і помітив художник в Лолі з Валенсії.

Лола з Валенсії[ред. | ред. код]

Коротенька і товста Лола заробляла на життя танцями. Мане подав її у повний зріст на тлі театральних лаштунків. Навіть умовний одяг Лоли сприймався правдивим і щирим. Мане малював цей одяг старанно, делікатно виписував кожен візерунок шалі, золотої прикраси на руці, червоних китиць на чорній спідниці. Це водночас портрет і сценічний образ.

Портрет Лоли разюче відрізнявся від буржуазних портретів представників стилю академізм, що заповнили виставки в Салоні. Серед численних маркіз, віконтес, княгинь, графинь і баронес коштовним каменем заблищав цей портрет простої жінки в театральному, майже варварському вбранні, такому незвичному для французьких буржуа. Вона, як художній образ, нічим не поступалася їм, окрім простого походження.

Жіночі портрети стилю академізм 19 століття[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Datei:Manet,_Edouard_-_Lola_de_Valence.jpg
  2. https://rkd.nl/explore/images/65947