Лісопаркова (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лісопаркова
Загальні дані
Тип односклепінна станція мілкого закладення
Глибина закладення 9,5[1] м
Проєктна назва Техавтоцентр «Варшавський»
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 92 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 27 лютого 2014
Архітектор(и) В. З. Филиппов (рос.), С. А. Петросян (рос.)[2]
Пересадка на А: 37, 1039, 1042;
Мт: 37м, 42м, 967
Виходи до вул. Поляни, Куликовська
Час відкриття 5:30 / 5:40
Час закриття 1:00
Мапа
Бутовська лінія
оборотний тупик
Бітцевський парк
Вулиця Старокачаловська
оборотні тупики
Вулиця Скобелевська
оборотний тупик
оборотний тупик

Лісопаркова (рос. Лесопарковая) — 193-а станція Московського метрополітену[3], розташована в 18-му мікрорайоні Південного Чертанова, в районі 34-го кілометра МКАД (внутрішня сторона), в районі вулиць Полянки і Куликівської на півночі Бутовській лінії між станціями «Вулиця Старокачаловська» і «Бітцевський парк». Названа по однойменній місцевості: біля неї — Бітцевський парк та Бутовський лісопарк. Відкрита 27 лютого 2014 року, у складі ділянки «Вулиця Старокачаловська» — «Бітцевський парк»[2].

Значення для міста[ред. | ред. код]

Поруч зі станцією немає житлових районів, однак рішення про її будівництво в складі нової ділянки Бутовської лінії було прийнято через перспективи розвитку південної частини міста.

З появою станції «Лісопаркова» має покращитися транспортна доступність центру та інших периферійних районів міста для жителів Північного і Південного Бутова.

Крім того, станція «Лісопаркова» разом з наступною за нею станцією «Бітцевський парк» мають забезпечити кращу транспортну доступність природно-історичного парку «Бітцевський ліс».

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Конструкція станції — односклепінна мілкого закладення (глибина закладення — 9,5 м[1]), споруджена з монолітного залізобетону за типовим проектом, з платформою острівного типу. Платформа сполучена з кожним з вестибулів двомаршовими сходами.

Колійний розвиток[ред. | ред. код]

Станція без колійного розвитку.

Оздоблення[ред. | ред. код]

Архітектурний проект був розроблений в 2009 році архітекторами ВАТ «Метродіпротранс» Володимиром Філіпповим та Світланою Петросян.

Покриття станції виконано у вигляді тричастинного склепіння, геометрія якого підкреслені спареними світловими нішами. По центральній осі платформи розташовані лави і торшери-покажчики.

Стіни станції і обох вестибюлів облицьовані полірованими мармуровими плитами теплих тонів, цоколі стін і склепіння — полірованим гранітом. Простий геометричний малюнок підлоги утворений плитами полірованого сірого граніту різних відтінків[2]. Для облицювання підлоги в пішохідних переходах, східців і площадок зовнішніх сходів використовується термооброблений граніт (граніт з антиковзною поверхнею).

Для освітлення платформи в нішах за декоративними екранами і в кесонах склепіння встановлені люмінесцентні світильники. У вестибулях люмінесцентні лампи заховані за декоративним підшивною стелею.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Завершена проходка правого перегонного тоннеля от станции «Лесопарковая» до станции «Битцевский парк» [Архівовано 3 березня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. а б в Лесопарковая (строится). Офіційний сайт Московського метрополітену. Архів оригіналу за 2 лютого 2013. Процитовано 28 января 2013. (рос.)
  3. На Бутовской линии — две новые станции! [Архівовано 7 березня 2014 у Wayback Machine.] (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]

Координати: 55°34′54″ пн. ш. 37°34′37″ сх. д. / 55.5817028° пн. ш. 37.5771250° сх. д. / 55.5817028; 37.5771250

Попередня станція Лінія Наступна станція
Бітцевський парк   Бутовська лінія   Вулиця Старокачаловська