Медаль «Астана»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Медаль «Астана»
Країна Казахстан Казахстан
Тип медаль
Статус вручається
На честь: Астана
Нагородження
Засновано: 2.06.1998
Нагороджені:
Категорія:Нагороджені медаллю «Астана» (17)
Черговість
Молодша нагорода Медаль «За військову доблесть»

CMNS: Медаль «Астана» у Вікісховищі

Медаль «Астана» — пам'ятна медаль Республіки Казахстан, заснована на підставі Указу Президента Республіки Казахстан від 2 червня 1998 № 3963 року на честь презентації столиці Республіки Казахстан.[1]

Положення про медаль[ред. | ред. код]

Медаллю нагороджуються громадяни Республіки Казахстан та іноземні громадяни, які зробили значний внесок у соціально-економічний розвиток Казахстану, в облаштування та будівництво столиці Республіки Казахстан.

Опис[ред. | ред. код]

Пам'ятна медаль «Астана» має форму кола діаметром 34 мм та виготовляється зі сплаву томпак.

На аверсі медалі зображено будівлю резиденції Президента Республіки Казахстан у місті Астана. На другому плані зліва будівля Парламенту Республіки Казахстан, праворуч — висотна будівля. У верхній частині медалі фрагмент сонця з Державного Прапора Республіки Казахстан, під сонцем розташований напис «Қазақстан». У нижній частині медалі розташований напис «Астана», виконаний шрифтом у тюркському стилі. Під написом міститься елемент національного орнаменту.

На реверсі медалі у центрі зображено міфічний крилатий барс. Під ним дата «1998». По колу розташовані написи «СТОЛИЦЯ», «АСТАНА», «CAPITAL», розділені зірочками.

Медаль за допомогою вушка та кільця з'єднується з колодкою п'ятикутної форми. Висота колодки — 50 мм, найбільша ширина — 50 мм. Колодка обтягується стрічками: ліва нижня — червоного кольору, права верхня — кольори Державного прапора Республіки Казахстан (блакитна).

Медаль виготовлена на Казахстанському монетному дворі в Усть-Каменогорську .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента РК от 2 июня 1998 года N 3963. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 4 лютого 2013.

Джерела[ред. | ред. код]