Медіасистеми Нової Зеландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Нова Зеландія — держава, медіапростір якої вважається одним з найбільш вільних у світі. В інформаційному секторі відсутня цензура і спостерігається багато різноманітних ЗМІ.

Телебачення Нової Зеландії[ред. | ред. код]

У Новій Зеландії здійснює мовлення як державна телекомпанія «Телебачення Нової Зеландії» (Television New Zealand), так і громадська телекомпанія «Телебачення Маорі» (Maori Television). Велика частина доходів державної телекомпанії доводиться на комерційну діяльність, і тільки невелика частка витрат покривається державою. Вплив на телевізійну політику з боку влади зведено до мінімуму або ж взагалі відсутній. Крім зазначених вільно віщають приватні «ТіВі 3» (TV3), «Прайм ТіВі» (Prime TV) та ін.

TVNZ (Television New Zealand)[ред. | ред. код]

TVNZ (Television New Zealand — «Телебачення Нової Зеландії») — новозеландська громадська телекомпанія. Є однією з двох громадських мовників Нової Зеландії. Є акціонерним товариством, акції якого належать державі. Очолюється Радою директорів (TVNZ Board). Фінансуються за рахунок відрахувань державної скарбниці. Є асоційованим членом EBU. У 1980 році Television One, Television Two були об'єднані в TVNZ, South Pacific Television знову був перейменований в TV 2. У 1988 році BCNZ була ліквідована, TV 2 був перейменований в Channel 2. 26 листопада 1989 року втратила монополії на телемовлення — був запущений перший в Новій Зеландії приватний телеканал TV3. У 1996 році Channel 2 знову став називатися TV 2. 30 вересня 2007 року TVNZ запустила телеканал TVNZ 6, в тому ж році — TVNZ Sport Extra, 30 березня 2008 року — TVNZ 7, 1 червня 2010 року — TVNZ Heartland. 28 лютого 2011 року TVNZ 6 був закритий. 13 березня 2011 року TVNZ запустив телеканал U. 30 червня 2012 був закритий телеканал TVNZ 7,31 серпня 2013 року телеканал U, а 21 березня 2015 року було закритий телеканал TVNZ Heartland. 20 березня 2016 року TVNZ запустила телеканал TVNZ Duke, в тому ж році TV One був перейменований в TVNZ 1, TV 2 в TVNZ 2.

Maori Television[ред. | ред. код]

Телебачення Маорі (Maori Television) — у 2004 році було запущено громадсько фінансований канал Maori Television, мета якого — повернути інтерес до культури маорі, а також інформувати та розважати загальну аудиторію. До ради директорів входять старійшини маорі та представники державних органів у справах меншин.

TV3[ред. | ред. код]

«ТіВі 3» (TV3) — загальнонаціональний телевізійний канал. Започаткований 26 листопада 1989, це був перший приватний телевізійний канал Нової Зеландії. Канал в даний час веде мовлення національно (з регіональною рекламою, що служить для чотирьох ринків) в цифровій формі через що належить державі Kordia на земній і супутнику. Vodafone також несе канал для їх кабельних передплатників у Веллінгтоні і Крайстчерчі. Це раніше віщало національно по аналоговому телебаченню, поки це не було вимкнено 1 грудня 2013. TV3 — загальний канал розваг, що належав MediaWorks зі значними новинами і елементом поточних подій під банером 3 новин. Здебільшого, TV3 транслює розважальні передачі, а також висвітлює важливі події в країні і за кордоном. Нарівні з іноземними програмами на TV3 виходять в ефір оригінальні шоу власного виробництва.

Prime TV[ред. | ред. код]

«Прайм ТіВі» (Prime TV) — другий приватний національний телевізійний канал у прямому ефірі, доступний у Новій Зеландії. Телекомпанія проводить різноманітну програму, яка в основному поставляється з Австралії, Сполученого Королівства та Сполучених Штатів, а також змагання з регбі та крикету. Спочатку вона належала Prime Television Limited в Австралії. Прайм пізніше уклав угоду про спільне підприємство з Nine Entertainment Co. (Nine Network Australia), завдяки чому графічна мережа виглядала як Nine Network. 8 лютого 2006 року Комісія з комерції передала клієнту Sky Television закупку станції за 31 мільйонів доларів.

Радіостанції Нової Зеландії[ред. | ред. код]

У Новій Зеландії радіомовлення здійснює велике число загальнонаціональних і місцевих станцій. Три з них — «ЕйЕм Нетворк» (AMNetwork), «Національне Радіо Нової Зеландії» (Radio New Zealand National) та «Радіо Нової Зеландії Концерт» (Radio New Zealand Concert) — належать громадській компанії «Радіо Нової Зеландії» (Radio New Zealand), заснованої спеціальним актом в 1995 році Радіостанція «Руіа Маї» (Ruia Mai) віщає на мові маорі і належить маорійській спільноті. Sleep Radio — Єдина радіостанція на планеті, яка хоче, щоб її слухачі заснули. В ефірі м'яка, заспокійлива музика в жанрі ембієнт.

AMNetwork[ред. | ред. код]

«ЕйЕм Нетворк» (AMNetwork) — керує Радіо Нова Зеландія за аналогічним контрактом і використовує загальнонаціональний набір передавачів AM трансляцій, які раніше використовувалися програмою The Concert, перш ніж він перейшов на FM трансляцію. Трансляції також доступні в режимі онлайн, через прямі трансляції та через подкасти на замовлення. AM Network's Parliamentary не включають дикторів безперервності або інформаційні бюлетені, на відміну від інших мереж Radio New Zealand.

Radio New Zealand National[ред. | ред. код]

«Національне Радіо Нової Зеландії» (Radio New Zealand National) — спонсорована державою некомерційна новозеландська англомовна радіостанція під керуванням радіокомпанії Radio New Zealand. В основному спеціалізується на програмах, присвячених оглядам поточних подій, мистецтву, культурі Нової Зеландії, деякі передачі транслюються мовою маорі. Транслювалася з основних міст Нової Зеландії на каналах AM-діапазону з суфіксом «YA»: 1YA, 2YA, 3YA і 4YA. У 2013 році аудиторія Radio New Zealand National становила 10,3 % радіослухачів, що було найвищим показником в Новій Зеландії. Рейтинг виріс з 9,1 % радіослухачів в 2009 році. Найбільшого піку в 11,1 % радіослухачів радіостанція досягла в 2011 році, в ході висвітлення подій навколо землетрусу 2011 року в Крайстчерчі. 439 000 радіослухачів включають Radio New Zealand National протягом тижня, що є другою за величиною сукупної аудиторією в Новій Зеландії.[1]

Radio New Zealand Concert[ред. | ред. код]

«Радіо Нової Зеландії Концерт» (Radio New Zealand Concert) — є хітом ефір радіо з Веллінгтона, New Zealand. Ця радіостанція грає класичну музику 24 годин в прямому ефірі. Приблизно 15 відсотків його ефірного часу є: живі концерти, оркестрові дії, опери, інтерв'ю, спеціалізовані музичні програми, багато з яких зареєстровані в місцевому масштабі.

Ruia Mai[ред. | ред. код]

«Руіа Маї» (Ruia Mai) — віщає на мові маорі і належить маорійській спільноті. Безкоштовне інтернет-радіо: спорт, музика, новини, подкасти, аудіокниги.

Газети Нової Зеландії[ред. | ред. код]

У Новій Зеландії видається велика кількість газет і журналів різної періодичності. Найпопулярнішими серед них є: «Нью Зіланд Гералд» (New Zealand Herald), «Прес» (The Press), «Сандей Стар Таймс» (The Sunday Star Times), «Домініон Пост» (Dominion Post) та ін.

New Zealand Herald[ред. | ред. код]

«Нью Зіланд Геральд» (New Zealand Herald) — найпопулярніша щоденна газета в Новій Зеландії. Видана в Окленді, належала Новозеландським ЗМІ і розвагам. Найбільше газетне видання в країні, що досягає максимуму в більш ніж 200 000 копій в 2006, хоча числа зменшилися до 162 181 до грудня 2012. Його головна область видання — Оклендська область.

The Press[ред. | ред. код]

Докладніше: The Press

«Прес» (The Press) — щоденна газета, видана в Крайстчерчі, Нова Зеландія. Належить Ферфаксу Медії.The Press отримала Кращу Новозеландську премію Газети і також забрала кращу щоденну газету з виданням більш ніж 25 000 в премій ЗМІ Qantas 2006 року і отримала ту ж саму премію знову в 2007. Це — перший раз з 1991, що будь-яка Новозеландська газета досягла цього подвигу.

The Sunday Star Times[ред. | ред. код]

«Сандей Стар Таймс» (The Sunday Star Times) — це газета, що виходить кожні вихідні в групі «Фейрфакс» в Окленді. Вона охоплює як вітчизняні, так і міжнародні новини, а також є членом Асоціації преси Нової Зеландії та Асоціації видавців газет Нової Зеландії.

Dominion Post[ред. | ред. код]

«Домініон Пост» (Dominion Post) — це столична газета, що виходить в ранкову публікацію у Веллінгтоні, Нова Зеландія, що належить австралійській групі «Fairfax», власники «The Age», Мельбурні та The Sydney Morning Herald. Dominion Post був створений у липні 2002 року компанією Independent Newspapers Limited (INL).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 16 грудня 2017. Процитовано 18 грудня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]

1. https://www.radionz.co.nz/national [Архівовано 16 грудня 2017 у Wayback Machine.] 2. https://www.tvnz.co.nz/ [Архівовано 14 червня 2011 у Wayback Machine.] 3. https://www.primetv.co.nz/ [Архівовано 24 січня 2018 у Wayback Machine.] 4. https://www.radionz.co.nz/concert [Архівовано 22 грудня 2017 у Wayback Machine.] 5. https://en.wikipedia.org/wiki/The_New_Zealand_Herald [Архівовано 12 грудня 2017 у Wayback Machine.]