Михайло Шейтельман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Михайло Шейтельман
Michael Sheitelman
Народився 4 грудня 1968(1968-12-04) (55 років)
Ленінград, РРФСР, СРСР
Країна  СРСР
 Ізраїль
Місце проживання Київ
Діяльність письменник, публіцист, керівник, блогер, політолог
Alma mater Санкт-Петербурзький державний політехнічний університет Петра Великого і Університет імені Бар-Ілана
Знання мов російська, іврит, англійська, латиська і українська

Михайло Шейтельман (нар. 4 грудня 1968(19681204), Ленінград) — ізраїльський політтехнолог, публіцист, письменник, бізнес-консультант, блогер. Мешкає у Києві.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 4 грудня 1968 року в Ленінграді. Батько — єврей, мати — латишка. Навчався у математичній школі № 239. 1989 року, повернувшись із радянської армії, зайнявся бізнесом. 1991 року закінчив відділення аеродинаміки Ленінградського політехнічного інституту. Паралельно займався КВК і був комісаром будзагону.[1] Того ж року емігрував до Ізраїлю, жив у кібуці, навчався в університеті імені Бар-Ілана на математичному факультеті.[2]

Певний час мешкав у Латвії в місті Сігулда. Потім переїхав до України, тепер мешкає у Києві.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року активно виступає в українських, ізраїльських, латвійських та інших ЗМІ та ютуб-каналах, висловлюючись на підтримку України. 18 серпня 2022 року відкрив свій канал на YouTube.

Уникає розмов про сім'ю. У 2014 році в одному з інтерв'ю він лише повідомив, що його батьки, сестра та син живуть в Ізраїлі.

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

Його великий і різноманітний досвід включає понад 20 років діяльності стратегічним консультантом та старшим менеджером у різних міжнародних проектах, включаючи політичні кампанії, медіа-менеджмент, соціальні та екологічні ініціативи.[3]

Свою кар'єру він розпочав інженером-програмістом у компанії Nortel. У 1999 році заснував своє перше рекламне агентство в Ізраїлі, яке орієнтувалося на російськомовну цільову аудиторію. Відтоді він обіймав керівні стратегічні та творчі посади. Займався продюсуванням, організацією шоу, концертів та гастролей.[4]

З 1996 року займається політтехнологіями. Був радником Бориса Березовського.[5]

Консультував виборчі кампанії в Ізраїлі, Росії, Латвії та Киргизстані[6], а також неурядові організації, такі як Російський єврейський конгрес.

У 2015 році був стратегічним радником передвиборчого штабу партії «Наш дім Ізраїль», в результаті чого міністром оборони призначили лідера партії Авігдора Лібермана.

Досвід в медіаменеджменті включає інтернет-підрозділ медіагрупи СТБ (Україна), запуск латвійського каналу TV5[7] і зростання його частки з 2 % у 2008 році до 9 % у 2010 році.

Протягом майже десяти років керування групою телеканалів LNT (Латвія) він ініціював і здійснив покупку групи голландською бізнес-групою, результатом якої стало створення провідної служби новин країни, створення нішевих новинних і музичних каналів, приведення керівництва і бухгалтерського обліку до західних стандартів, а згодом продаж корпорації NewsCorp.

Працював стратегічним консультантом і членом правління низки міжнародних холдингів та інвестиційних груп.

Має численні публікації та інтерв'ю в ЗМІ по всьому світу[8], а також є автором книги про менеджмент медіа-бізнесу та маркетинг.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • «Не такой как Тиньков» (2015)
  • «Эффект летучей мыши» (2020)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Михаил Шейтельман: «Наша шутка спровоцировала дипломатический скандал» // Еврейский журнал 5782.
  2. Биография и личная жизнь Михаила Шейтельмана, его жена, карьера и успех.
  3. Biography of Mikhail Sheitelman on the site of StrategEast Center for a New Economy in Washington, D.C. Архів оригіналу за 3 квітня 2023. Процитовано 3 квітня 2023.
  4. 9 канал (Израль): "Я покупал английскую команду и фалафель для Березовского - Михаил Шейтельман".
  5. KP.UA: Михаил Шейтельман.
  6. Worldcrunch: Mikhail Sheitelman.
  7. FREEДОМ: Росіянам ще можна дивитися і слухати правду, але лайкати вже страшно — письменник Шейтельман.
  8. Михаил Шейтельман - главные новости.