Музей козацького опору

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Музей козацького опору (також Музей антибільшовицького опору) — приватний музей, створений громадським діячем В. П. Меліховим, присвячений російському козацтву часів Громадянської війни в Росії. Розташований у селі Плещеєво, недалеко від Подольська Московської області.

Керівник музею В. П. Меліхов, який створив музей на власні кошти, позиціонує його як просвітницький науково-дослідний центр з вивчення історії козацтва та антибільшовицького опору.

Власник музею неодноразово висловлювався проти агресії проти України, у тому числі проти так званої «війни на Донбасі», де брали участь так звані «козацькі частини»[1].

Історія музею

[ред. | ред. код]

Підприємець Володимир Петрович Меліхов відкрив музей 31 липня 2010 року в особистому маєтку у підмосковному Подільську. Також В. П. Меліхов відкрив меморіальний комплекс у станиці Єланській. На території садиби розташована триповерхова будівля музею, каплиця РПЦЗ[2] та пам'ятники: «Добровольцю російської армії» роботи скульптора К. Р. Чернявського[3] та Миколі II (копія пам'ятника В. М. Кликова в селі Тайнінському)[2].

У музеї дев'ять залів, в яких представлені матеріали з історії козацтва, російсько-японської війни, революції 1905 року, Першої світової війни, лютневої та жовтневої революцій, білого руху та громадянської війни, російської еміграції, колективізації, розкозачення та боротьби з релігією,німецько-радянської війни та колабораціонізму. Також представлені експонати, пов'язані з вождями антибільшовицького опору — портрети, особисті речі, документи.[3]

У російському інтернеті відкриття музею викликало бурхливі дискусії щодо того, чи припустимо включати до експозиції матеріали, що висвітлюють історію російського та козачого колабораціонізму у Другій світовій війні (таких, як пропагандистські плакати, предмети з нацистською символікою) та біографії деяких лідерів колабораціоністських з'єднань (Краснов, Шкуро, Власов та інші).[4]

Власник музею неодноразово зазнавав гонінь ФСБ[5][6]. У 2021 р. його не випустили за кордон, вирвавши сторінку паспорту.

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Владимир Мелихов - Казачество, бизнес, война и опять Навальный. YouTube. Вадим Политиков. 8 березня 2021. Процитовано 15 грудня 2023.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. а б Пряников П., Размахин А. Под Москвой открыли музей казачьего сопротивления. Архів оригіналу за 30 липня 2012. Процитовано 1 липня 2012.
  3. а б Открылся Музей Антибольшевистского сопротивления в Подольске. Архів оригіналу за 8 липня 2013. Процитовано 1 липня 2012.
  4. Открывается Музей антибольшевистского сопротивления.
  5. https://zona.media/article/2017/05/19/kazak
  6. \u0022Настоящие казаки – либералы\u0022. Уголовное дело против казака. Радіо Свобода (російська служба). 30 квітня 2019. Архів оригіналу за 3 грудня 2023. Процитовано 15 грудня 2023. (рос.)