Муйрхертах Мак Лохлайнн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Муйрхертах Мак Лохлайнн
Помер 1166
Поховання Арма
Діяльність монарх
Титул Верховний король Ірландії
Посада king of Ailechd
Конфесія католицтво
Рід Cenél nEógaind
Батько Nialld[1]
Діти Niall Mac Lochlainnd, Conchobar mac Muirchertach Mac Lochlainnd, Mael Sechlainn mac Muirchertaig Mac Lochlainnd і Derbforgailld
Ірландія в ранньому середньовіччі. Показані основні королівства.
Руїни фортеці Гріанан Айлех, резиденції короля Муйрхертаха мак Лохлайнна.

Муйрхертах Мак Лохлайнн — (ірл. — Muirchertach Mac Lochlainn) — верховний король Ірландії. Час правління: 1156—1166. Король Айлеху. Король Тір Еогайн (Тайрону).

Походження

[ред. | ред. код]

Належав до королівського роду О'Нейллів, до гілки Кенел н-Еогайн.

Прихід до влади і правління

[ред. | ред. код]

Захопив трон верховних королів Ірландії після смерті верховного короля Ірландії Тойрделбаха Ва Конхобайра (ірл. — Toirdelbach Ua Conchobair) у 1156 році. Трон хотів зайняти син Тойрделбаха — Руайдрі Ва Конхобайр, але у 1156 році йому це не вдалося — він не зміг здолати опір кланів Кенал Конайлл, Кенал н-Еогайн, північних королівств, таких як Улад та Айлех, які вважали, що трон верховних королів має належати тільки династії О'Нейллів. У 1159 році він пережив замах Руайдрі Ва Конхобайра. Південні і західні королівства Ірландії — Коннахт, Ленстер, Манстер, Осрайге були вкрай незадоволені його перебування на троні верховних королів. Проте на півночі Ірландії серед північних королів теж не було однозначної підтримки і знайшлося чимало ворогів. Але Муйрхертах Мак Лохлайнн зумів досягти дипломатичного порозуміння і перемир'я з ворогами. З північних королівств він узяв заручників як запоруку миру. Єпископ Арми та багато інших як релігійних, так і світських діячів Ірландії присягнули йому на вірність. Присягу порушив Еохайд мак Конн Уладський мак Дуїн Слейбе (ірл. — Eochaid mac Con Ulad Mac Duinn Sléibe) — король Ольстера і почав проти верховного короля війну. Але він був розбитий, схоплений і осліплений. Становище короля Муйрхертаха Мак Лохлайнна ставало дедалі важчим — усі союзники залишили його. Біля нього лишилось тільки 16 найвірніших соратників. Вони були оточені й убиті в бою у 1166 році. Він був похований в обителі святого Патріка.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Ó Cróinín, Dáibhí, Early Medieval Ireland: 400—1200. Longman, London, 1995. ISBN 0-582-01565-0
  • Muirchertach Mac Lochlainn and the Circuit of Ireland, Donnchadh O Corrain, in Seanchas: Studies in Early and Medieval Irish Archaeology, History and Literature in Honour of Francis John Byrne, pp. 238—250. Four Courts Press, Dublin, 2000.
  • Mac Lochlainn, Muirchertach. — vol. 5, Dictionary of Irish Biography … to the Year 2002, Cambridge, 2010.
Попередник:
Тойрделбах Ва Конхобайр
Верховний король Ірландії
11561166
Наступник:
Руайдрі Ва Конхобайр