Наконечна Анастасія Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анастасія Володимирівна Наконечна
Народилася 14 грудня 1918(1918-12-14)
с. Червлене, Червлене, Лебединський район, Сумська область
Померла 13 січня 2012(2012-01-13) (93 роки)
Нагороди
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден Вітчизняної війни II ступеня
Медаль Жукова
Медаль Жукова

Анастасія Володимирівна Наконечна (нар. 14 грудня 1918, с.Червлене, Лебединський район, Сумська область) — українська партизанка часів Другої світової війни. Зібрала та зберегла інформацію про загиблих за звільнення села Червлене.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народилася 14 грудня 1918 року в селі Червлене Лебединського району. У 30-ті 15-річною разом із мамою ходила полоти буряки, рятуючись від голоду. Перед війною у 1939 році закінчила Миргородський керамічний технікум і почала працювати на Коростенському фарфоровому заводі, а в 1941 в зв'язку з евакуацією повернулася додому, у село Червлене.

Під час війни була активною партизанкою, розклеювала та розповсюджувала листівки, передавала відомості про розташування ворожої техніки в селі та кількість фашистських загарбників. Однієї ночі з місцевим партизаном Лубенським вивісила червоний прапор над жандармерією.

Після звільнення села у 1943 році працювала секретаркою сільської ради, пізніше знову переїхала до Коростеня на фарфоровий завод. Там зустріла офіцера Йосипа Наконечного, одружилася і повернулася у рідне село. Народила трьох дітей: Людмилу, Любов та Володимира.

З 1952 по 1973 рік пропрацювала секретаркою сільської ради. Провела велику пошукову роботу з встановлення осіб, загиблих під час війни за звільнення села Червлене. Всі пам'ятники, які знаходяться сьогодні на території Червленівської сільської ради, були відкриті за допомогою Анастасії Наконечної.

Нагороди

[ред. | ред. код]