Норвезьке товариство охорони природи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Норвезьке товариство охорони природи
Оригінальна назва бук. Norges Naturvernforbund
Дата заснування 1914
Тип Громадська організація
Голова Truls Gulowsend
Кількість членів 35 000[1]
Адреса Осло
Джерела фінансування членські внески, пожертви, гранти
Офіційний сайт www.naturvernforbundet.no

Норвезьке товариство охорони природи (норв. Norges Naturvernforbund), також відоме як Друзі Землі Норвегії — одна з найбільших норвезьких екологічних організацій, що має приблизно 24 000 членів. Організація заснована на волонтерській роботі на місцевому та національному рівнях. Норвезьке товариство охорони природи займається широким діапазоном проблем, пов'язаних з охороною довкілля.[2]

Історія

[ред. | ред. код]

Товариства було започатковане 1914 року як Національна асоціація охорони природи. 1916 року асоціація почала свою роботу після заснування трьох регіональних відділень, і першим головою став Яльмар Брох. Організація кілька разів змінювала назву, сучасна версія затверджена у 1962 році. Перший примірник журналу товариства Норск Натур був опублікований у 1965 році, а через два роки була заснована молодіжна філія організації «Природа і молодь». Міжнародні заходи: освітній проєкт в 16 країнах зі сталої енергетики і практичних енергоощадних заходів SPARE [Архівовано 7 березня 2022 у Wayback Machine.]. Діяльність по проєкту розпочалася у східноєвропейських країнах в 1996—99 рр., а у країнах пострадянського простору з 2005 року і поширюється на 7000 шкіл (2008).

Структура організації

[ред. | ред. код]

Організація має 18 національних відділень та 155 місцевих груп, молодіжну (Natur og Ungdom) та дитячу (Miljøagentene) організації. Офіс організації розташований в Осло. Організація має 28 найманих працівників, деякі з них працюють в регіональних відділеннях. Норвезьке товариство охорони природи видає журнал «Природа та довкілля».[3]

Головні напрямки діяльності організації — протидія зміні клімату[4] та охорона дикої природи[5]. Також, Товариство займається збереженням в природному стані прибережних екосистем та підвищенням енергоефективності будівель.

Організація має розгалужену структуру міжнародних НУО, які переважно займаються проєктами з енергозбереження та екологічної освіти. Більшість із цих проєктів здійснюється у Центральній та Східній Європі, Центральній Азії та Західній Африці.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. https://naturvernforbundet.no/om_naturvernforbundet/
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 10 травня 2019. Процитовано 5 жовтня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 28 травня 2020. Процитовано 5 жовтня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 9 серпня 2020. Процитовано 5 жовтня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 19 січня 2021. Процитовано 5 жовтня 2019.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)