Нуриз Асанов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нуриз Асанов
Нурыз Асанов
Народився кінець XVII століття
Помер початок XVIII століття
Національність удмурт
Відомий завдяки чолобитник

Нури́з Аса́нов (роки життя невідомі) — чепецький удмурт, чолобитник до Петра I. В документах згадується в кінці XVII — на початку XVIII століть. Багаторазово направлявся в Москву з чолобитними на зловживання в'ятського воєводи П.Бутурліна, приказних піддячих та каринських татарських багатіїв.

У 1698 році Асанов домігся призначення на В'ятку слідства про зловживання. Розшук доручили головному образнику удмуртів — воєводі Бутурліну. В ході справи були допущені ще більші зловживання: понад 400 удмуртів були заарештовані в місті Хлинів, побоями та катуваннями приведені до смирення. Воєвода в ході справи «намучив» на удмуртів нові податкові зобов'язання, заарештував самого Асанова та його 4 товаришів. В Москву прокрались нові чолобитники, пізніше сюди прибув і Асанов. Йому вдалось домогтись призначення нового слідства, яке було призначено відомому удмуртам диякону Конюшенного приказу С. Г. Сандиреву. Несподівано поступило розпорядження про відміну Сандирева. Тоді Асанов вирішив відправитись у Воронеж, де в той час знаходився Петро I. В чолобитній, яку передали Петру I, удмурти просили послати на В'ятку С. Г. Сандирева і нікому іншому справу не доручати.

10 квітня 1699 року Новгородський приказ отримав іменний указ Петра I з умовою послати «с Москвы на Вятку дьяка Саву Сандырева». Завдяки смілості і наполегливості Асанова удмуртам вдалось домогтись деякого покращення економічного становища.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Гришкина М. В. Удмурты. Этюды из истории IX—XIX вв. Ижевск, 1994.
  • Удмуртская республика: Энциклопедия / Гл. ред. В. В. Туганаев. — Ижевск: Удмуртия, 2000. — 800 с. — 20000 экз. — ISBN 5-7659-0732-6
  • Куликов К. И. В боях за Советскую Удмуртию. Ижевск, 1982