Об'єднання лемків Канади

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Об'єднання лемків Канади
англ. Canadian Lemko Association
Абревіатура ОЛК(укр.), CLA(англ.)
Тип громадська організація
Засновано 28 травня 1961
Торонто
Тема лемки
Країна  Канада
Штаб-квартира Торонто
Членство СФУЛО
Конгрес українців Канади
Світовий Конґрес Українців
Членів 38 (1961)
Вебсайт: lemko-olk.com

Об'єднання лемків Канади (ОЛК) — громадська організація, яка об'єднує українську лемківську громаду Канади.

Історія[ред. | ред. код]

З ініціативи Івана Оленича й Павла Харидчака, 28 травня 1961 року в Торонто, відбулася перша зустріч вихідців з Лемківщини, а 23 липня, вони зібралися на Перші Установчі Збори в Українському культурному центрі, де було засновано 20-ий Відділ Організації Оборони Лемківщини (ООЛ) ім. композитора о. Михайла Вербицького за зразком Організації Оборони Лемківщини в США. У цей час організація нараховувала 38 членів.

Головою відділу було обрано Івана Оленича, заступником — Михайла Голинського, секретарем — Андрія Мацка, скарбником — Івана Бохневича, членами управи стали П. Давид, С. Баб'як, І. Гайдош, Т. Ґулич, П. Фучила. До складу контрольної комісії увійшли М. Бозьо (голова), Д. Антонів, П. Фрич; а до товариського суду — Д. Крайник (голова), В. Гануляк і В. Лисенко.

26 липня 1965 року організація стала членом Комітету Українців Канади.

На загальних річних зборах 24 березня 1973 р. в Народному домі в Торонто постало рішення утворити Крайову управу лемківських організацій у Канаді. На початку 1973 р. в Ґамільтоні тамтешні лемки організували новий лемківський відділ. В ініціативних зборах, присвячених оформленню цієї структури, взяли участь голова Світової федерації лемків проф. Іван Гвозда, члени Торонтського та Ґамільтонського відділів. Збори мали підтримку лемківських діячів з Монреаля й Оттави, які працювали для створення в тих містах нових відділів. Першим головою Крайової управи ООЛ став Михайло Федак, до управи увійшли Петро Кіцак, Іван Оленич, Іван Ільків, Дмитро Чабан, Іван Лазар та Теодор Ґулич. У цей же час організація прийняла діючу назву Об'єднання лемків Канади.

Офіційну реєстрацію у Федеральному корпоративному міністерстві Канади організація отримала 2 березня 1978 р. Головами Крайової управи ОЛК були Михайло Федак, Максим Маслей, Стефан Баб'як, Адам Стець, Іван Оленич, Андрій Ротко, Петро Гриньків.

Сьогодні ОЛК діє в 4 відділах, зокрема, у Торонто, Ґамільтоні та Вінзорі і співпрацює з громадами в містах Монреаль, Вінніпег, Едмонтон, Оттава.

ОЛК є членом наступних організацій:

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • http://www.lemko-olk.com/ Сайт Об'єднання лемків Канади
  • Маслей М. З діяльності Об'єднання лемків Канади // Наше Слово, № 7, 12 лютого 2012