Обговорення:Запорозькі козаки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перенесено із Вікіпедія:Статті-кандидати на вилучення/11 січня 2012[ред. код]

Дозвольте мені, як історикові, який займається історію слобідських козаків висловити свою думку і рішучий протест.
По-перше, поняття Запорозькі козаки це одне з ключових понять української козацької історії, оскільки існували донські козаки, слобідські козаки (ралше полки), існувала Гктьманщина, Правобережжя, про Чорноморських, азовських, кубанських, терських я вже не веду мови. Це програмове поняття і воно має бути у кожній Вікіпедії.
По-друге, річ у тому, що запорізькі козаки (перші групи) за джерелами з'явились десь наприкінці 15 століття, тобто до утворенням першої Січі, коли вони були ватагами розбійників, які служили тому, хто більше заплатить і грабували всіх, хто траплявся на шляху, через що Польща та Оттоманська Порта були на межі військового конфлікту.
По-третє, поняття Військо Запорозьке з'явилось з утворенням реєстрових козаків, і по суті було тотожнє йому в останній чверті 16 - першій половині 17 ст., але і це
по-четверте з постанням козацької держави Б. Хмельницького вона взяла собі офіційне іменування «Військо Запорозьке». На противагу цьому, з'явилося поняття Військо Запорозьке Низове (офіційний термін іменування запорозьких січей; це вже історики розділили їх на Базавлуцькі, Олешківські, Кам'янські і т. п. - це справа рук шановного Дмитра Яворницького та п. Скальковського).
По-п'ятє, і найголовніше, не слід плутати поняття запорізький козак та із Січями. В першому випадку ми маємо справу із людиною, у другому - із формою організації життя та устрою цих людей.
Останнє, по-шосте, це програмове поняття має включати розділи з інших статей. Не треба боятися дублювання інформації в статтях, бо його через спільність історичної бази не уникнути, адже в різні часи одне і те саме поняття мало різний сенс.
Отже, що маємо у підсумку:

    • необхідність збереження всіх статей
    • необхідність докорінної переробки обох статей, бо в одній статті присутня інформація, яку необхідно перенести в іншу.
    • треба просто навести лад в цих статтях, оскільки їх багато переглядають, а ру-вікі ці статті набагато потужніші.
    Сподіваюсь, я зромілою мовою пояснив.
    Зі свого боку я беру на себе переробку цих статей за умови, але пришвидшить цю справу (довгу і марудну: треба проглянути велику кількість інформації, що найменше 2 томи Нарисів українського козацтва, з десятка півтора-два менших за обсягом, але не менших за важливістю наукових книг і т. д. і т. п.) допомога ще однієї-двох людей, бажано все ж, якби то були фахові історики, які або вже закінчили виш, або були б на байдуже якому курсі, але близькі до козацької тематики. Таким чином можна розбити шляхи та напрями роботи, і за кілька місяців переробити статті, зробивши їх повнішими, якіснішими за російськими, та, можливо, якусь з них зробити довести до рівня доброї. З повагою, --Kharkivian 13:06, 11 січня 2012 (UTC)Відповісти