Обговорення:Свідки Єгови

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Brunei у темі «Нейтральність» 4 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Свідки Єгови — це не Християни. До християн належать ті, хто визнають Ісуса Христа за Бога, Хрестяться, Приймають Святе Причастя. Свідки Єгови не відповідають жодній з цих ознак. Див. Християнство --Tomahiv 22:24, 28 лютого 2007 (UTC)Відповісти

Що значить хреститися? Як апостоли - повним погруженням хрестили, чи як зараз - трьома пальчиками? За якого Бога повинні визнавати християни Ісуса - за Всемогутнього, чи як він сам казав: "Я СИН Бога", "БІЛЬШИЙ за мене Отець (Всемогутній Бог)", "Я йду до Бога МОГО і Бога ВАШОГО". Де написано в Біблії про Святе Причастя -- зсилку, будь-ласка. З Повагою, Neo Allex 22:52, 9 листопада 2008 (UTC)Відповісти

На цій підставі не можна вважати, що Свідки Єгови якимсь чином підпадають під категорію Християнства. --Tomahiv 22:29, 28 лютого 2007 (UTC)Відповісти

В принципі не зовсім так. Центральним для християнства є віра у жертву Христа і свідки її визнають. Все решта вже розбіжності у трактовках Біблії. Але категорія Християнство дійсно зайва, оскільки є вужча Категорія:Протестантизм --A1 22:39, 28 лютого 2007 (UTC)Відповісти
Як на мою думку термін «хриситянство» не обмежується лише до католиків та православних. Християнами слід вважати послідовників вчення Ісуса Христа. Як на мене, то Свідки Єгови підходять під цю категорію на всі 100 %.
PS. Доречі, нігде в Біблії не написано, щоб Ісус Христос хрестився (робив жести хреста на собі), приймав Святе Причастя (в церковному розумінні) і ввавжав себе за Бога (в значенні Творця, або Єгови). І це факт!
З повагою --Геннадій Самолюк 15:24, 2 березня 2007 (UTC)Відповісти
Євхаристію як раз Ісус сам і встановив, у відповідній статті це описано. Стосовно того ким себе Ісус вважав - тут відповідь є, тільки от я думаю, мабуть її слід в статтю Ісус Христос помістити? --А1 20:32, 10 серпня 2009 (UTC)Відповісти

Суттєве доповнення (даємо поки тут)[ред. код]

Історичний аспект виникнення тоталітарної секти «Свідки Єгови»[1]

Кожен сучасний релігійний рух, якщо немає нічого спільного з Христовою Церквою, імпульсивно зустрічає запитання зі сторони зацікавлених або ж співрозмовників про історичне підґрунтя починаючи з апостольських часів тої чи іншої секти, або ж руху. Тому, кожна з сектантських домінацій намагається за будь-яку ціну заповнити цей незаповнення проміжок історичного часу (між історією та сьогоденням), оскільки справжній зв'язок з часом Апостолів у них відсутній. Ця ж сама ситуація стосується й однієї із найтоталітарніших сект. Маємо на увазі послідовників секти «Свідки Єгови».

Один з російських дослідників[2] історії згадуваної секти у своїй брошурі наводить дуже цікаву та одночасно парадоксальну цитату з передмови до збірника проповідей першого президента секти «Свідки Єгови» Рассела, яка досить чітко висвітлює їх ставлення до Бога, Апостолів та християн: «Його коментар до Біблії (йде мова про Рассела) значно обширніший за об'єднані послання Апостола Павла, Євангелії від Івана, Арія, Вальдо, Вікзгефа та Лютера…»[3] Тобто, расселіти (як ще називають «Свідків Єгови») ставлять не лише на рівні з апостолами та євангелістами (Павла та Івана свого засновника, а на ще вищому рівні. Парадокс, чи не так? На сьогодні, «Свідки Єгови» намагаються не торкатися певних імен своїх провідників, а після відповідного державного тиску, вони у книзі «Тисячолітнє Царство Бога наблизилось» змушені були все ж таки визнати те, що насправді ж у них «немає точних історичних даних про те, як жив та діяв клас „вірного раба“ протягом сторіч після смерті Пана[4] Ісуса Христа. Очевидно, одне покоління класу „раба“ передавало їжу наступному поколінню»[5] . Але парадокс цих висловлювань полягає в іншому: — під поняттям «клас вірного раба» расселіти вбачають за незрозумілих обставин усіх християн, які жили від початку — по сьогодні. На яких підставах збудувалося таке бачення «Свідки Єгови» не спроможні ні пояснити, ні доказати! На справді ж, їхня правдива історія розпочинається саме з XIX ст.! Засновник секти — Чарльз Тейз Рассел. Народився у 1853 р. в м. Аллегейн[6] (штат Пенсільванія, США) у сім'ї колишнього бізнесмена[7] та пресвітеріан[8]. Деякий час, юний Чарльз, відвідував зібрання конгрегаціоналістів[9] . З самого дитинства Рассел перейнявся питанням про напередвизначеність людини. Саме з тієї причини він захопився поглядами на це адвентистів, які заперечували пекло та рай, безсмертя людської душі. Через малий інтервал часу Чарльз створює мінімальний гурток у складі п'яти осіб для вивчення Біблії. Саме цей гурток, практично повторюючи вчення адвентистів, почав в голос проголошувати заперечення божества Ісуса Христа, Духа Святого — як Осіб Пресвятої Тройці, тощо.

У 1876 році Рассел наштовхнувся на журнал «Вісник ранку», який видавався під керівництвом адвентиста Нельсона Барбоуера. Власне, в Цьому «Віснику» підкреслювалося те, що у 1874 році відбувся невидимий прихід Ісуса Христа. Після особистої зустрічі Рассела з Нельсоном вияснилося й те, що їх погляди майже співпадають. Відтак, Рассел стає співредактором згадуваного вище журналу і єдиним його спонсором.

Десь приблизно в цей час, батько Чарльза передав бізнес у руки сина (тобто Рассела), який почав розширювати цей бізнес на рівні декількох штатів. У 1877 р. відбулася спільна праця Рассела та Нельсона над виданням книги «Три світи або План спасіння», в якій вони обоє проповідували про присутність Христа у невидимому світі з осені 1874 р. та,— що з цього часу почався сорокарічний «час жнив? Поряд з тим, як це парадоксально не звучить, але вони з точністю до нестями назвали 1914 рік — роком кінця часу поган, тобто світу»[10] . Після видання цієї книги Чарльз зібрав усіх своїх послідовників на загальні збори, під час яких оголосив т. зв. «докази на основі Біблії» невидимої присутності Ісуса на землі з 1874 р. — це, фактично, був час першого його розчарування, оскільки більшість послідовників відійшли від нього — визнавши ці докази недостовірними!

Окрім того, дружні відносини між Рассел ом та Барбоуером не тривали надто довго. Вони поскандалили та розійшлися через те, що не змогли домовитися про спільну думку стосовно відкупительної жертви Ісуса Христа.

З 1879 р. Чарльз Тейз Рассел започаткував видання журналу «Сіонська Вартова Вежа» та «Вісник присутності Христа». У цьому ж році він одружується з Мері Ісклей, яка дещо пізніше очолить рубрику листів в «Сіонській Вартовій Веж».

У1881 р. в Пітсбурзі була зареєстрована некорпоративна організація — «Товариство Сіонської Вартової Вежі» і «Трактатів Пенсільванії» 3 1884 р. (ця дата, зрештою, є офіційним часом виникнення секти) це Товариство було перереєстроване на корпоративну організацію. Опісля, а саме в 1896 р, відбулася чергова заміна цієї назви на «Товариство Вартової Вежі, Біблії і Трактатів Пенсільванії».Президентом цього Товариства, самозрозуміло став Чарльз Тейз Рассел.

У 1881 р. Чарльз написав декілька книг: «Храм душі», «Кращі жертви», «Їжа для думаючих християн»? Проте дещо пізніше він заборонив своїм послідовникам читати його попередні книги; З 1886 р. Рассел розпочав публікувати книги з серії «Тисячолітня зоря», перейменована згодом на «Дослідження Писань» Зрештою, ці книги стали основою для формування вчення "Свідків Єгови?

Запитуємо чергову парадоксальну цитату з «Писань» Рассела, яка представляє нам картину відношення як тодішніх представників цієї секти, так і теперішніх до Біблії: «Оскільки шість томів „Дослідження Святого Письма“ практично і є Біблією, тематично організованою з системою біблійних доказів, то ми не будемо називати ці томи „Біблією в упорядкованій формі“, бо це не коментарі, а практично і є Біблією. Більше того, ми не лише бачимо людей, які не розуміють Божественного плану, вивчаючи саму Біблію, але ми також бачимо, що якщо хтось відкладає на бік „Дослідження Святого Письма“ навіть після того, як використовував їх, читав їх протягом десяти років, — і ось якщо після цього він відкладає „Дослідженн“ з їх посиланнями та коментарями і забуває про них, а повертається до однієї лише Біблії, то хоча він і розумів Біблію протягом десяти років, то наш досвід показує, що через два роки він потрапляє у темряву. З іншого боку, якщо він здебільшого читав „Дослідження“ з їх посиланнями та коментарями і не перечитав жодної сторінки зі самої Біблії, то через два роки він буде перебувати у світлі, бо з ним буде світло Святого Письма»[11] . Тобто, звідси бачимо, що як на початку свого виникнення так і сьогодні «Свідки Єгови» ставлять Біблію лише за додаток до своєї Бруклінської Організації, хоча, слід сказати усюди ходять з Біблією, цитують її, — можливо це всього лиш для входження в довіру!!!

Вчення расселітів не лише ще у ті часи підпадали під об'єктивну критику, а й особиста репутація їх засновника отримувала кольорового відтінку. Скажімо — першоудар Рассел отримав від своєї дружини Мері Ісклей. Вона залишила його в 1897 р. через причину подружньої зради зі сторони Чарльза. Не подавала заяви про розлучення, оскільки Рассел пообіцяв їй грошову підтримку кожного року. Натомість, ця обіцянка не довго дотримувалася, що і наштовхнуло Мері подати позов на Чарльза в суд. Юридичний захист Рассела був поважний: чотири адвокати (в це число входив його майбутній наступник Дж. Ф. Рутерфорд), хоч вони йому не допомогли виграти слухання, але допомогли обхитрити як суддів так і саму Мері, порадивши Расселу перевести всі свої кошти у якості пожертви на рахунок ним же заснованої організації. Таким чином йому вдалося зберегти свій капітал до копійки. З іншої сторони, цей процес спричинив масовий відхід послідовників від вчення Расселізму, оскільки згіршувалися аморальністю поведінки їх провідника.

У 1913 р. відбулася ще одна великомасштабна скандальна ситуація, в якій, знову ж таки, був замішаний Чарльз Тейз Рассел. У чому ж справа? Для того, щоб збільшити казну Організації, Рассел на сторінках свого журналу рекламував так звану «Чудо-Пшеницю» стверджуючи, що вона більше родючіша (у 5 разів) від простої, оскільки є особливо благословенна Богом, на що попалися декілька великих фермерів, навіть не зважаючи на те, що ціна на цю «Чудо-Пшеницю» була досить великою. Коли ж газета «Бруклін Дейлі Ігл» опублікувала з цього приводу статтю, Чарльз подав на цю газету в суд. Проте, знову, програли з його сторони, в результаті чого він змушений був сплатити величезні штрафи за шахрайство, і повернув обуреним фермерам гроші.

В липні 1912 р. один з пасторів баптистської спільноти Іамільтон видав своєрідну листівку з назвою "факти і ще факти про самозванця «пастора» Чарльза Тейза Рассела. Саме, в цій листівці великої уваги заслуговує закид на адресу Чарльза про те, що він, немовби, обманює своїх прихильників тим, що стверджує те, що знає грецьку мову і саме тому має здатність глибше та достовірніше розуміти суть Біблії. На цей раз Рассел подає, все ж таки, в суд — принаймні з єдиної причини: не втратити авторитету в очах послідовників, але, під час слухання справи захисник Гамільтона запитав Рассела перед Судом та Присяжними чи дійсно він вільно володіє грецькою мовою. І ось тут, настав один з кульмінаційних моментів обманливої діяльності першого президента Товариства «Вартової Вежі» Чарльза Тейзла Рассела. Чому? Тому, що після клятви над Біблією, він відповів ствердно на це запитання адвоката свого опонента. Але після того, як цей же адвокат подав до рук Рассела Новий Завіт грецькою мовою, він не зміг прочитати нічого, оскільки не знав навіть примітивного алфавіту грецької мови. Що ж це означає? Означає — черговий обман!

Попри те, наставав довгоочікуваний для «Свідків Єгови» 1914 p., який вони проголошували роком кінця світу. У серпні 1914 р. в Європі розпочалася перша світова війна, через це число послідовників Рассела різко збільшилося, але обіцяний термін пройшов не змінивши практично нічого — розпочався другий масовий відхід членів з секти. Рассел почав роз'їжджати по всій Америці, проповідуючи про цей рік, як час випробування їхньої віри та агітував до великих та щирих пожертв на благо "Царства Божого? І це не є дивним, адже фінанси Організації сильно сколихнулися у зв'язку з чисельними судовими процесами її президента.

Помер Чарльз Тейз Рассел 31 жовтня 1916 р. повертаючись з Лос Анжелесу до Нью-Йоркської штаб-квартири Організації. Сучасники називають його великою людиною: «Не може бути сумнівів в тому, що стараннями брата Рассела та його прихильників керував св. дух Єгови»[12] . Можливо й дух, але в жодному випадку не Святий Дух!!! Після смерті першого президента «Товариства Вартової Вежі» президентом став — Джозеф Франклін Рутерфорд. Народився він 8 жовтня 1869 р. у графстві Морган, штат Міссурі, СПІА у сім'ї баптистів. Закінчив юридичний коледж і декілька років був адвокатом. З 1906 р. абсолютно переходить до Товариства Вартової Вежі, стає юридичним радником Товриства і часто захищав, в якості особистого адвоката, Рассела під час судових процесів.

Рутерфорд, як не дивно, оголосив про те, що у 1914 p., все ж таки відбулася так звана «боротьба великого дня», але не на Землі, а на Небі і, сатана з його бісами в цьому ж 1914 р. скинутий на Землю. 19І8 рік був оголошений роком світлопредставлення. Обурені такою некоректною та безпідставною поведінкою свого нового президента окремі члени правління Організації домовилися певним чином обмежити права президента, а натомість розширити права правління. Рутерфорд, у свою чергу, чотирьох з них змістив з посад та виключив з лав організації. Поряд з тим, біля чотири тисячі пересічних послідовників секти вийшли з Товариства разом з цими чотирма вигнаними Рутерфордом правлячих старійшин. В наслідок цього розколу створилися дві масивні секти: «Місіонерський рух мирян» та «Асоціація початківців вивчення Біблії» очолюваних колишніми членами правління Товариства «Вартової Вежі». Отже ж 1918 р. сприймається «Свідками Єгови» — роком приходу Єгови у «…великий духовний храм… для суду»[13] .

Починаючи з цього часу, Рутерфорд почав велику «чистку» Організації від неслухняних та непідкорюваних послідовників-керівників. На загал, така боротьба Рутерфорда з «ворогами віри» як він називав тих керівників уряду Товариства, які не удобрювали його вимислів, — продовжувалася аж до його смерті. Навіть, це є досить цікавим моментом, деякі керівні особи належали до Редакційної колегії журналу «Вартова Вежа», то Рутерфорд одним наказом розігнав цю колегію і взяв видання журналу виключна під свій контроль. З 1919 р. він розпочав видавати ще один журнал, тоді він мав назву: «Золотий Вік» тепер він має назву: «Пробудись»! Щодо чергових «пророкувань» про Армагедон — то Рутерфорд висловився так: «Тілесні відступники від, християнства будуть абсолютно відкинуті. Ніхто з них не врятується осінню 1920 р»Коли минув і цей рік дату переставили на 1921 p.

Окрім того, великого масштабу набрала пропаганда Товариства «Вартової Вежі» пов'язана з 1925 роком. В чому тут полягає парадокс? В тому, що починаючи з 1918 р. по містах читалася доповідь: «Мільйони сьогодні живих — ніколи не помруть!» — читав її сам Рутерфорд, і під час читання він «… чітко вказав на те, що у 1914 р. в кінці часів народів „Цар слави“ прийняв на себе велику владу та розпочав володарювати»[14]. Слід підкреслити те, що цей підхід «Свідків Єгови» підтримують і по-сьогодні не зрозуміло з якої причини, але вони не люблять згадувати той факт, що Рассел, їх перший президент, відносив «невидиме пришестя Христа» до 1874 р. Також, з ще більшою настирливістю вони не бажають згадувати й те, що Рутерфорд у своїй доповіді твердо переконував: «Друге пришестя Христа відбулося у 1914 p., а земна фаза Царювання Месії прийде у 1925 р. Ми без сумніву можемо очікувати того, що 1925 р. буде позначений поверненням Авраама, Ісаака, Якова та інших відданих Богові пророків старих часів. Згідно з обіцянкою Бога вони будуть воскрешені з мертвих»[15] . Такого роду пропагандистська кампанія набула широкого розголосу, що спричинило 43 % зростання членів Організації. Проте, ні приходу Христа, ні воскресіння з мертвих старозавітних пророків та всіх померлих, і «соціальної революції з метафізичним явищем» у 1925 р. так і не відбулося. Через це, 50 % членів Товариства покинули ряди секти. Відтак, потрібна була нова ідея для притягування нових адептів, і вона знайшлася: фактично, довгий інтервал часу своєї історії (біля 50 р.) «Свідки Єгови» не захоплювалися значенням «єдиного» Імені Бога (майже викривленого) — Єгови. їх діяльність скеровувалася на «сповіщення Царя та Його Царства»[16] та була пов'язана головно з Іменем Ісуса Христа. Натомість, з 1926 р. ледь не єдиним завданням «Свідків Єгови» стало "сповіщати Ім'я Бога Єгови'.' В одному з їхніх журналів було сказано «Починаючи з 1927 р. старійшини, які не визнавали цю біблійну зобов'язаність були скинуті з посади»[17]

Поряд з тим, продовжувалося пропагувати близький кінець світу, не вказуючи конкретної дати. Відтак, у 1930 р. в м. Сан-Дієго, штат Каліфорнія, розпочинається будова великої вілли під назвою «Дім князів», який був призначений, згідно з твердженнями Рутерфорда, для воскреслих біблійних пророків. А поки вони воскреснуть у віллі поселився сам Рутерфорт. Пізніше, в 1948 p., ця вілла — приховано була продана. Але ж, від 13 січня 1935 р. на багатьох радіоканалах Рутерфорд голосив те, що до «битви великого дня» залишилося всього лиш декілька місяців і закликав усіх, поки ще є час, ставати членами його "Організацій оскільки лише вони одні зможуть спастися. Починаючи з двадцятих років визріває колосальна реформа у середовищі Товариства «Вартової Вежі» Рутерфорд, змістивши практично усіх своїх опонентів призначає роз'їзних представників Товариства для регулювання місцевих та регіональних керівництв, тим-самим підсилюючи свій власний контроль за помісними відділами Товариства.

У 1931 р. на конгресі в м. Колумбус (штат Огайо), «Дослідники Біблії» перемінили свою назву на 2Свідки Єгови". Десь з кінця 20-х почали, відмовлятися від святкування Різдва Христового, а згодом — відмовилися від святкування днів народження. З 1936 р. — відмовляються від зображення хреста, стверджуючи, що Христа розіп'яли на стовпі![18]

Якщо за часів Рассела старійшин вибирали, то Рутерфорд запровадив призначення старійшин зверху. Це, у свою чергу, викликало заворушення у лавах сектантів, і не лише серед пересічних членів, а серед верхівки. Проте, щоб не допустити величезного розколу був прийнятий компроміс, — згідно з яким — вибірні старійшини замінювалися призначеними службовими комітетами, а службовий керівник місцевого зібрання — вибирався. Слід сказати, що ця компромісна домовленість не здійснилася, а за декілька наступних років своїх опонентів Рутерфорд потрохи поміняв, а місцеві керівники — почали, все ж таки, призначатися. Зрештою, ідея Рутерфорда про теократичну Організацію зайняла своє тверде місце у 4971 р, коли "… знову возсіяло світло і стало зрозумілим те, що кожним зібранням не домила керувати дише одна особа. Замість цього, у кожному зібранні, має бути корпорація старійшин, «бо ж наглядачів призначених Керуючою Корпорацією „Свідків Єгови“[19]

До 1935 р. „Свідки Єггови“твердили про те, що вони усі, без виключення, будуть жити в Царстві „вірних рабів“ Єгови. Таким чином, до цього 144-тисячного складу, належали б Рассел, Рутерфорд, їх усі послідовники та біблійні пророки. Згодом ця теорія була змінена. Зважаючи на те, що кількість „свідків“ вже нараховувала біля сто тисяч, Бруклінська Корпорація вирішила дещо поправити свою „доктрину“. Відтак, у 1935 р. було проголошено нове об'явлення» яке представляло теорію, згідно з якою 144 тисяч"вірних рабів Єгови" будуть об'єднувати з собою «велику кількість інших овець», яким належатиме вічне життя тут на Землі під покровом «небесного керівництва». Приналежністю до цього числа слугує вживання хліба та вина на Вечері Спомину: ті, хто не бере у цьому дійстві безпосередньої участі — належать до тих, хто вічно житиме на Землі. Хоч слід підкреслити, що усі члени зборів до 1935 p., вживали хліб та вино. Одночасно, починаючи з цього року «Свідки Єгови» розпочинають свою кампанію головно супроти католицької Церкви та протестантів. Ось як про це згадують вони самі: «В той час ми брали участь в інформаційних маршах вздовж головних вулиць міста із закинутими через плечі плакатами, на яких були написи, що скеровувалися проти хибної релігії. Також ми використовували портативні грамофони, щоб відразу біля порогу програвати платівки з базованими на основі Біблї новинами. Ми включали фонограми з проповідями Дж. Рутерфорда, президента Товариства Вартової Вежі…»[20] . Зрештою, саме з цього часу бере свій початок проповідування, базоване на ходінні «від дверей до дверей».

Дуже цікавою є теорія Рутерфорда про постійно змінюючі об'явлення, яка є викладена у першому томі книги «Докази»[21], згідно з якою, по мірі "наближення кінця світу біблійні пророкування будуть ставати більш зрозумілішими для «правдивих християн». Тобто, можна й неозброєним оком побачити те, що за цією доктриною випливає можливість легко відмовлятися від старих пояснень Біблії і, одночасно, в такій же мірі легко створювати нові.

У 1939—40-х pp., тобто на початку II Світової війни, Рутерфорд оголошує те, що вона поступово переростає в Армагедон. Ця зворушлива новина потрясла величезну кількість населення, призводячи до панічного страху. З тієї причини, діяльність «Свідків Єгови» була заборонена у Німеччині, а також і в Канаді[22] . Проте Рутерфорд не дожив до кінця Війни, не дочекавшись чергового провалу своїх пророцтв. Помер 8 січня 1942 р. у збудованій з його ж ініціативи віллі для пророків, званій «Дім князів».

Після Рутерфорда президентом Товариства Вартової Вежі став Нейтан Хомер Норр. Народився 23 квітня 1905 р. в м. Вифлеєм, штат Пенсільванія США, у сім'ї реформаторів. У 18-річному віці він стає повноцінним проповідником та приймається для праці у штаб-квартиру Товариства. З 1931 р. стає одним з директорів Нью-Йоркської корпорації, а вже з 1940 р. — віце-президентом Організації "Свідки Єгови'.' А через декілька днів, після смерті Рутерфорда, Норр вибирається третім президентом Товариства. Під його покровом стали дієвими декілька дуже важливих проектів, які до сьогодні приносять великі плоди для Організації. Серед них наступні:

  • в 1943 р. на південному Лансінгі (в районі Нью-Йорку) була заснована «Біблійна школа Галаад», яка готувала та надалі готує керуючі та місіонерські кадри для праці у США, та за кордоном зокрема. У1961 р. цю школу було перенесено ближче до штаб-квартири — у Бруклін. Сьогодні в Німеччині діє її філіал "Допоміжна школа Галаад? Як не дивно, але перевага в цих школах надається подружнім парам. Так, скажімо з 48-ми випускників 1992 р. — 24 являли собою подружні пари, а з 24-х випускників філії школи — 11 подружніх пар[23] ;
  • були організовані "Школи Теократичного служіння** Із 1943 р. зокрема, вони почали діяти при кожному місцевому зібранні. На початку до них входили виключно мужчини, а з 1958 р. — і жінки також. Для цих шкіл були розпрацьовані чисельні підручники, які висвітлювали глобальні доктрини "Свідків Єгови", методи праці Товариства та його історії. Проте, найбільша увага в «Школах Теократичного служіння» скеровувалася на навчанні найрезультативніших методів пропаганди своїх ідей серед суспільства. Щодо основного навчального посібника, то таким є журнал "Наше царське служіння", — в жодному випадку не призначений для широкого кола, і не для поширення. Окрім того, на такого роду уроках розігруються можливі конфліктні ситуації під час розмови із співрозмовником;
  • врешті, останнім заходом Нейтона Норра було видання власного перекладу Біблії. Іншими словами, оскільки вчення Рассела у значній мірі відрізнялося від християнського, то логічним кроком стало виникнення особистої Біблії зі своєрідним перекладом, який би підтверджував це вчення. Відтак, в 1950 р. вийшов англійський переклад Нового Завіту, під назвою «Переклад Нового Світу Християнських Грецьких Писань», а згодом і 5 томів перекладу книг Старого Завіту під теж своєрідною назвою "Переклад Нового Світу Єврейських Писань'.' Ще через деякий час, а саме в 1961 р. ці переклади були об'єднані в одне видання і вийшли у світ під назвою «Переклад Нового Світу Священних Писань»[24] . Парадокс в тому, що імена тих осіб, які перекладали — не розголошувалися. Хоч, як кажуть в народі: «Нема нічого таємного, щоб не стало явним».Так сталося і в цій ситуації. З'явилась інформація, що очолював коло «перекладачів» віце-президент Товариства Фредерік Франц.

Натомість Норр, знову ж таки, слідкуючи за своїми попередниками, у книзі «Правда вас визволить» написав наступне: «Від створення Адама до кінця 1913 р. пройшло 5 971 р. отже, закінчується шоста тисяча років історії людини, і ми наближаємось до жахливих подій, праобразом яких були часи Ноя».

Іншими словами, згідно з розрахунками Норра 6000 років закінчувалися у 1972 році. Саме на цей рік черговий раз проголошувався час Армагедону. Але для підбадьорювання членів дати мінялися то на 1958 p., то на 1960, 1961 тощо. На відмінну від своїх послідовників Нейтан Норр був дещо обачливішим, оскільки широкомасштабних кампаній стосовно цих дат не провадив, хоча під час агітації нових адептів ця інформація використовувалася дуже чітко.

Поряд з тим, слід наголосити на тому, що саме Норр ввів ще один грандіозний захід: анонімність авторів в усіх книгах, брошурах та журналах. На перший погляд — нічого надзвичайного. Проте, це далеко не так. Парадокс полягає в тому, що такий крок надавав керівнику Товариства можливість навіювати серед простих «Свідків Єгови» думку про те, що, мовляв, автор усіх публікацій є — сам Єгова, а Корпорація — це всього лиш інстанція, яка передає Його слова. Це одна сторона медалі. Інша сторона — приховує бажання реальних авторів тої чи іншої статті, або книги — не підпадати під критику, якщо ця чи інша публікація сумнівного змісту. Свого роду — гарантійний та страховий квиток.

Нейтон Норр усю свою увагу звертав на збільшення тиражу журналів Організації. Скажімо у журналі «Вартова Вежа» за 1.01.1962 р. фіксувався звіт про розповсюдження цього видання в 3.850.000 екземплярів, на 62 мовах світу. Натомість, журнал «Пробудись» подавав власні цифри — тиражем 3.600.000 екземплярів, на 25 мовах світу. Зрештою, саме така рішуча активність призвела до збільшення чисельності «Свідків Єгови» До прикладу: якщо в 1942 році — кількість членів Товариства не перевищувала 115.000, то вже в 1961 році — 884.587 тисяч осіб діяли в 185-ох країнах.

Поряд з тим, Норр був досить слабеньким у знанні доктрин, хоча був неперевершеним в організаційній діяльності. Відтак, ідеологію «Товариства Вартової Вежі, Біблії і Трактатів» очолив Фредерік Вільям Франц. Доречі, він був старший від Норра на десять років. Тобто, змістом та розміщенням публікацій займався виключно Франц. У 1966 р. під його покровительством, була видана книга «Вічне життя у свободі синів Бога», в якій, між іншим, містилось таке: "У XX сторіччі незалежне вивчення (Біблії) було продовжене, і оскільки воно не слідувало сліпо за деякими традиційними хронологічними вичисленнями християнського світу був складений графік, який визначив дату людського творіння — 4026 рік до н. е. Відповідно до цієї, заслуговуючої довіри біблійної хронології 6000 років людського існування закінчаться в 1975 році?

«Свідки Єгови» дуже потужно розповсюджували цю ідею про кінець світу в 1975 р. в усіх своїх виданнях. Для прикладу: в журналі «Вартова Вежа» за 15.08.1968 рік писалося: "В результаті детального дослідження Біблії ми готові висловитися, що осінню 1975 року війна Армагедону вже закінчиться, і довгоочікуване тисячолітнє Царство Христа розпочнеться. Наша хронологія є правильною… відхилення може бути на декілька тижнів або місяців, але не років… Ніхто не повинен спекулювати словами: «Про день же той чи про годину не знає ніхто: ні Анголи на небі, ні Син, тільки Отець.» (Мр. 13,32). Апостоли бачили набагато менше, ніж ми, вони нічого не знали про 1975 рік? Кампанія такого роду призвела до того, що кількість «Свідків Єгови» збільшилася практично в двічі. Закликалося, зі сторінок журналів, продавати свої маєтки, а гропгі жертвувати на потреби Організації.

З іншого боку. В той саме час, коли пересічні «Свідки Єгови» продавали свої маєтки,Товариство провадило переговори про закупівлю нерухомості. І за декілька місяців до рекламованого «кінця світу» влітку 1975 р. задля розширення масштабів адміністративного апарату в Нью-Йорку закуповується 15-ти поверховий готель "Тауер? Для чого? З якою перспективою? Чи це не є прямим обманом, заради матеріальної вигоди??? Думаємо, що саме так і було!!!

Знову ж таки, минув 1975 рік, а «кінця» так і не відбулося. Але лицемірність Керівництва Організації не обмежувалося абсурдами, оскільки почали закликати своїх «вірних»: "не слід думати про дату, а сконцентрувати свою увагу на важливій проповідницькій діяльності?

Натомість, журнал «Вартова Вежа»24 коментував черговий провал «пророцтв» наступним чином: «від створення Адама до осені 1975 року справді пройшло 6000 років, але Царство Боже настане через 6000 років після створення Єви. А скільки тижнів, місяців чи років пройшло між створенням перших мужчини та жінки, ми не знаємо». Відтак, у «Вартовій Вежі» за 15.04.1977 рік давалася ще вичерпніша відповідь. Проте, вона осуджувала не Керівництво Організації, а пересічних «Свідків Єгови». Їх чисельність абсолютно зменшилась. Помер Нейтан Норр 7 червня 1975 року. Наступним (4-м) президентом вибрали вже згадуваного — Фредеріка Вільяма Франца. Народився також у пресвітеріанській сім'ї. З 1945 року — стає віце-президентом Товариства.

Ставши президентом, Франц почав дбати про те, щоб усунути з посад тих, які були свідками створеного ним обману про 1975 рік. Отож, в 1980 році він робить чисельну «чистку» складу Керівного органу Товариства. Поряд з іншими був звільнений увесь склад відділу друку на чолі з Раймундом Францем — племінником новообраного президента. Саме слово «Армагедон» було практично витіснено зі словесного вживання, а замінене на помірніші: "день Єгови «велика скорбота», «Суд Божий».

У 1976 році відбулася реформа всередині керівного Органу Якщо до цього у склад керівного органу входила — рада директорів Товариства, а справами керував президент, то після цього в Керівному органі почали працю аж шість комітетів, кожному з яких належала турбота про певно-встановлені сфери діяльності по всьому світі[25] . Скажімо, ситуація на даний час така, що Керівний Орган складається (на 1993 р.) з 11 осіб. Міс них — члени правління Товариства "Вартової Вежі'.' Керівний орган у свою чергу керує всесвітньою діяльністю «Свідків Єгови».

Хоч «пророкування» 1975 року зазнали чималого фіаско, Франц й надалі продовжував утримувати послідовників у надії та постійному очікуванні Армагедону, але без конкретної вказівки на певну дату. Окрім того, майже в кожному журналі «Пробудись» на 4 сторінці усім пригадується: «мирний та безпечний світ буде встановлений ще при житті покоління, яке пережило події 1914 року». Чергові абсурди побудовані на обманах та лицемірстві Керівництва Товариства Вартової Вежі заради власної матеріальної наживи та з причини диявольської гордості.

Помер Фредерік Вільям Франц 22 грудня 1992 року у 99 річному віці. Наступним президентом Організації вибрали Мілтона Дж. Гіншеля. На жаль біографії про нього майже немає. Є одна стаття в «Вартовій Вежі» під назвою «Удостоен „венца жизни“»[26] .

На сьогодні, це одна з найбагатших Корпорацій світу. Вона не жаліє жодних матеріальних засобів для агітації нових адептів до "лона своєї Організації. Наприклад: в одному з журналів «Вартова Вежа»[27] подано таку інформацію: «У 1991 році сума, потрачена лише на утримання місіонерів, роз'їзних наглядачів та спеціальних піонерів, склала понад 40 млн. американських доларів». Задаймо питання: для чого витрачаються такі величезні кошти? Та ж для того, що кожен новий член — це безсумнівне джерело збагачень, оскільки «Свідки Єгови», маніпулюючи людською довірою, стверджують: «Бо все, що є в людини після хрещення стає власністю Єгови»[28] . Окрім цього, безпосереднього збагачення, «товариство Вартової Вежі» заволодіває і не безпосереднім методом, який полягає у таких принаймні, двох аспектах:

  • Усі, без виключення, видання Організації друкуються у самостійній формі, побудованій на особистій праці членів Товариства, зводячи, таким чином, витрати до мінімальних. Чому? Тому, що при друкарні Організації, яка знаходиться у Вефілі, збудовані гуртожитки для тихі хто працює у друкарні. їм видаються: харчі, одежа та мінімальна, якщо не мізерна зарплата на кишенькові витрати.
  • Такі ж «саможертовні» працівники працюють і на фермах Товариства, тощо. Звідси, є троякого роду збори грошей: пожертви; безкоштовна праця; грошові збірки з членів Організації.

Натомість, незважаючи на бажання Товариства приховати свої справжні наміри, все ж таки, нараховується біля 20 груп, які від'єдналися від головної Корпорації.

Таким чином, хоча Рассел, Рутерфорд, Норр, Франц і були реальними та цілковитими лжепророками, саме вони на фотографії однієї з публікацій Товариства — очолюють хід «помазаних духів» у «Царство Бога», але для нас має закарбуватись те, що «якщо сліпий веде сліпого, то обидва впадуть до ями» (Мт. 15,14).

Ой, як "добре" ви знаєте історію Свідків Єгови... (Доречі, хто це все, що зверху, писав???). Ви би краще свою історію так вивчили (історію своєї "секти")... Чим менше читаєте, панове, критичних сайтів, які "умом не блещут", тим краще підґрунтя робите для того, щоб знати правдиву інформацію... Думайте, а не копіюйте бездумно...І не вірьте на поспіх.
Я в даному тексті нічого нового для себе не знайшов -- ті самі твердження проти, ті самі фальшиві звинувачення, основанні на перекрученні фактів -- ви думаєте: ви Америку комусь відкрили? (цікаво - спочатку Рассел "виявилось", не знав грецької, потім його "заслуги" приписали вже Фредеріку Френцу - та і апелювали до того, що він якоби НЕзнає грецьку (бо не весь курс закінчив світської освіти), а дали перекласти навіть не з єврейської, а з англійської на єврейську --- ото облом: я з польської сам перевести на укр. можу - а от навпаки - соррі... І що це доводить? Що я поляків не розумію?...Ну да, якщо вони по німецьки говорять...); далі продовжують критики про 1914 рік, 1975 -- старі прожовані теми, висосані з пальця - та ніхто в ті роки ніяких тверджень про кінець світу не висував... читайте уважніше... в самих публікаціях Свідків, про щО вони говорили, а то слухаєте одну сторону про другу сторону, ні разу не бачивши тої другої...
Просто постає одне питання: як можуть такі упереджені до Свідків Єгови люди об'эктивно висвітлити інформацію про цю релігійну групу тут, у ВІКІ???!!! Neo Allex 21:45, 10 листопада 2008 (UTC)Відповісти
Зверніть увагу, що цей текст розміщено в обговоренні статті, але не в самій статті. В самій статті історія СЄ поки що нижче плінтуса, тут слід буде попрацювати... --А1 20:36, 10 серпня 2009 (UTC)Відповісти

Примітки[ред. код]

  1. Матеріали, здебільшого, почерпнуті з інтернет сайту: http://www.apologia.narod.ru/cult/iegova/lj_history/lj-l.htm
  2. Ієромонах Герман (Дворцов)
  3. Russel Ch. T. Pastor Russel Sermons. WTB&TS. Brooklin 1917. — P. 2.
  4. вони саме таким словом перекладають слово „Господь“
  5. Сторожевая Башня (СБ). За № 15.05.1995. — С. 16
  6. На сьогодні цього міста вже немає, оскільки його приєднано до Пітсбурга.
  7. Його батько був власником одного магазину з продажу готової одежі.
  8. «Пресвітеріани» — одна з форм крайнього кальвінізму. Відкидають зображення хреста, літургію і читають виключно свої власні молитви.
  9. «Конгрегаціоналізм» — теж є однією з форм крайнього кальвінізму. Особливість його полягає в тому, що кожна окрема спільнота /конгрегація/ у справах віри визнає лише свій авторитет.
  10. Qualified to be Ministers. WTB&TS. 1955, — P. 300
  11. СБ. За № 15.05.1910. — C. 289
  12. СБ. За № 15. 05.1995. — C. 17.
  13. СБ. За № 1.12.1992. — C. 13
  14. СБ. За № 1.05.1991, — C. 17.
  15. Millons Now living Never Die Brooklyn. WTB&TS. 1920. — P. 89
  16. СБ. За № 1.05.1994. — С. 26.
  17. СБ. За № 105.1994. — С. 26.
  18. СБ. За № 15.05.1995. — С. 19—20
  19. СБ. За № 15.05.1995. С. 22.
  20. СБ. За № 1.03.1994. — С. 24—25
  21. Vindiсation. WTB&TS. — 1931
  22. СБ. За № 1.03.1994. — С. 25
  23. СБ. За № 112.1992. -С. 19—20
  24. New World Translation of Holy Scriptures. WTB&TS. 1920. — 1976.
  25. СБ 15.05.1995. — C. 23.
  26. CБ 15.03.1993. — C. 32.
  27. СБ 1.12.1992. —C. 16.
  28. СБ 1.12.1992. — C. 15.

багато що тут видумано і неправдиво 4 Те що вчення Рассела, мяко кажучи, відрізнялись від учень сучасних СЄ - факт відомий. Причому відомий кожній дитині у зборі СЄ. На рахунок всього іншого - не забуваймо, що римська влада свого часу, теж стверджувала, що християни на зібраннях їдять власних дітей, і пють кров довірливих підданих Імперетора. Це - історія. Доречі, експерт про якого напочатку писав шановний, скоріше за все горезвісний пан Затулін, який не має жодного відношення до релігієзнавства, хоча і заявляє себе великим "спеціалістом з тоталітарних сект"(фактично спеціалістом по Свідкам, бо лише їх так називають брати росіяни)

Література[ред. код]

  • «Свідки Єгови: хто це?»//Семінарійне біблійне товариство «Еффата», б. д.

Правопис та нейтральність статті[ред. код]

На даний момент стаття написана з великою кількістю орфографічних помилок. Багато тексту написано в стилі українських видань першої половини 20-ого сторіччя, що свідчить про просто копіювання тексту, навіть без переоформлення. Нейтральність статті під дуже великим знаком питання, так як джерелами інформації по статті є лише внутрішні публікації цієї організації, якщо автор статті не захоче змінити агітаційну тематику на нейтральну, то я особисто перепишу статтю за допомогою інших джерел. — Це написав, але не підписав користувач Lazy (обговореннявнесок).

Не тільки внутрішніх джерел. Останні два розділи були свого часу написані мною зовсім не із внутрішніх джерел і вони аж ніяк не є агітаційними --А1 06:36, 2 листопада 2007 (UTC)Відповісти

а1, що ти триндиш? лазі правий - стаття однозначно агітаційна, може не так явно але нейтральність означає наявність всіх фактів, і позитивних, і негативних. а ці нещасні зомбіки сидять за клавою і видаляють весь негатив(правдивий при тому), а залишають нудну хрінь. що , мо` скажеш серед вас сектантів, ходаків вуличних навіть, мало хворих? да з половини, а ви видаляєте ці факти- ДОВЕДЕНІ СПЕЦІАЛІСТАМИ У РІЗНИХ КРАЇНАХ І ОПУБЛІКОВАНІ АВТОРИТЕТНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ - а не вашими приватними друкарнями та дармовим трудом обмарених людей.

Розвиток розділу "полеміка"[ред. код]

У версії [1] є чимало корисних моментів для розвитку розділу. Залишати його в тому вигляді, який був не уявляється можливим, однак дещо переробивши, передусім у стилістичному відношенні можна було б доповнити... --А1 20:52, 18 вересня 2008 (UTC)Відповісти

Нейтральність[ред. код]

Стаття написана однобоко, переважно за релігійними джерелами. Потрібно додати більше релігієзнавчих розвідок, перевірки фактів у незалежних джерелах.--Brunei (обговорення) 21:38, 5 грудня 2019 (UTC)Відповісти

Свідки Єгови це релігіна організація з нейтральною точкою зору до політичних і соціальних питань і не віддають нікому та нічому честь крім Бога Єгови.