Обговорення:Спорідненість

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: В.Галушко у темі «Гіперкорекція» 7 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Термін «Родичівство» є певною мірою спірним. Останнім часом у тексті з'явився коментар анонімного автора такого змісту:

«Шановні! Для всіх же сказано: "...Сей єсть род (тобто "сродство" (ЦСЯ.), "спорідненість" (укр.)) ищущих Господа (Пс. 23, 5)" !!! Тож, і питаю: чому саме дикуватий термін "Родичі́вство" використовуєш? Якої етимології там для тебе більше: від "рід", чи від "дикість"? Чому, авторе, так важко є тобі відшукати потрібний термін у загально-слов'янській інтелектуальній минулості, який би тепер поєднав як сучасні наукові досягнення генеалогії, проукраїнські лінгвістичні особливості мови, її естетику, включаючи фонетику, так і глибинний взаємозв'язок культур і поколінь.... ? До речі, такий термін давно вже існує і ним вже давненько користуються освічені люди. Наприклад, це сучасне "спорідненість", або старе слово -"дідівство" (від ще більш древнього - "дідич"). А, коли вже говориш про "родинні стосунки", то, у генетичному сенсі, рід передається виключно по батьківській лінії. Жіноча ж генетична лінія, як відомо, подільна та через декілька поколінь вже не розпізнається відносно попередниці. Тож, термін "дідівство" або "батьківщина" - є тут цілком доречним....»

Всіх обізнаних у цій галузі запрошую до дискусії з автором цієї оригінальної точки зору.

--В.Галушко (обговорення) 18:53, 23 листопада 2015 (UTC)Відповісти

Українські реалії[ред. код]

На україномовному (?) сайті Шевченківського районку Києва досі знаходиться стаття Тлумачення сімейної лексики, перекладена, зрозуміло, з російської Вікіпедії.

В україномовному сегменті Вікіпедії вже півроку існує чудова стаття «Родичівство», яка нічим не поступається відповідній російській і навіть перевершує її, оскільки описує не виключно російські, а українські реалії родинного життя.

--В.Галушко (обговорення) 20:53, 29 лютого 2016 (UTC)Відповісти

Спорідненість[ред. код]

[[1]], споріднення [[2]], родичівство [[3]], родичання [[4]]. --Микола Івкі (обговорення) 11:49, 15 листопада 2016 (UTC)Відповісти

Гіперкорекція[ред. код]

Форми замужем, заміжня (у складовому присудку також в орудному відмінку заміжньою) у сучасній українській є рівноправними. --В.Галушко (обговорення) 21:02, 8 травня 2017 (UTC)Відповісти