Обговорення категорії:Сільське господарство

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: ДмитрОст у темі «Валок чи тюк» 12 років тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Валок чи тюк

[ред. код]

В принципі пердмет дискусії мало значущий, але все ж хотілося б з'ясувати як правильно. Ось що говорить про це "Академічний тлумачний словник (1970—1980)":

ТЮК1, а, ч. Великий щільно упакований згорток чого-небудь (сіна, речей, товару і т. ін.). Купці., в'язали їм [верблюдам] на спини важкі тюки добра, здобутого в Каффі (Зінаїда Тулуб, Людолови, II, 1957, 176); Перон завалений купами тюків, чемоданів, ящиків, скринь та усякого хатнього майна (Іван Кочерга, II, 1956, 323); Найкраще степове сіно., пресувалося по таборах у тюки і вже в такому вигляді сплавлялося на каховську пристань (Олесь Гончар, Таврія, 1952, 215). Том 10, стор. 333.

ТЮК2, виг,, розм. Уживається як присудок за знач. тюкнути 2. Том 10, стор. 333.

ВАЛОК 1, лка, ч., с. г. Зменш. до вал * 2. [Денис: ] Гляди, перевертай траву щоразу, та підбивай вгору, і валок не крутий клади (Марко Кропивницький, II, 1958, 430); Ти цілий день в густі валки гребла Напоєне вином і медом сіно (Максим Рильський, І, 1956, 149); Покірно лягають на стерню валки — дівчата швидко в'яжуть їх у снопи (Василь Минко, Повна чаша, 1950, 58). Том 1, стор. 285.

ВАЛОК 2, лка, ч. Частина граблів, борони, на якій укріплені зуби. Василь., зо зла так і швирнув [швиргонув] граблі з конюшні, що валок дістав аж до кухонь, а граблище., перебилося (Панас Мирний, IV, 1955, 173]. Том 1, стор. 285.

ВАЛОК3, лка, ч. Те саме, що качалка. Тісто розкачують валком ((Словник Грінченка)). Том 1, стор. 285.

ВАЛОК 4, лка, ч., техн. Зменш. до вал 3. Практикуючий хлопець кинувся з валком, пасочком мокрого паперу й щіткою, щоб відбити наскладаний рукопис до коректи (Іван Франко, VI, 1951, 254); Наш завод є одним з основних поставщике сталевих вуглецевих валків для прокатних станів (Наука і життя, 12, 1956, 13); Валка для паперу в машинці не було (Юрій Смолич, Прекр. катастр., 1956, 133). Том 1, стор. 285.

Я навів усі значення які там були. Думаю цього достатньо. Якщо знайдете підтвердження Вашої версії, то будь-ласка. Тільки з посиланням на словник, чи текст де слово вжите.--John 12:24, 5 лютого 2012 (UTC)Відповісти

Дивіться, є два варіанти вирішити цього непорозуміння. Перше, це мовознавче. Тюк, це із німецької (германська сім я мов), валок - вал (індоєвропейське, санскрит) питоме українське слово. Друге, якщо ви дещо петраєте у способі збивання сіна до купи, то ви чітко розрізняєте валок від тюка. Тюк формується способом вертикального пресування у певній формі (бачили сформовані квадрати сіна - це і є тюк). Валок формується довкола ВАЛА. Він накручується довкола нього і утворюється валок. І ОТЕ, що зображене на світлини, хочете (хоч і неправильно) хай буде тюк. Але усім агротехнологам цілком зрозуміло, що то валок, бо те сіно сформоване способом валкування (закручування (скручування) сіна у певну заокруглену форму). Тому тут слід дивитися не на походження слова, а на технологію вироблення того чи іншого продукту. Щасти! --ДмитрОст 20:12, 6 лютого 2012 (UTC)Відповісти
Дякую за роз'яснення, я не мовознавець на жаль, я більше практик. В українській мові (маю на увазі живу мову яка формувалася віками і продовжує формуватися і зараз) слово Валок перш за все значить скошене сіно, яке при цьому лягає у валок, тобто валок - тому що сіно звалене. А сіно сформоване довкола вала, чи спресоване в тюк називають тюком, причому тюк слово, як Ви слушно підмітили зовсім не наше, так і ніхто не робив раніше цих тюків то і слова не було, довелося запозичувати. А застосовувати до цього поняття слово, яке вже в українській мові означає зовсім інше, не варто, навіть якщо це на перший погляд здається цілком логічним...--John 10:32, 7 лютого 2012 (UTC)Відповісти
Ок, ви мене переконали. Хай буде тюк. --ДмитрОст 12:16, 7 лютого 2012 (UTC)Відповісти