Обручов Володимир Опанасович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обручов Володимир Опанасович
Народження 1795
Архангельська губернія, Російська імперія
Смерть 1866
Країна  Російська імперія
Звання генерал від інфантерії
Діти Nikolai Obruchevd
Нагороди
орден Святого Георгія 3 ступеня орден Святого Георгія IV ступеня орден Святої Анни I ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня Золота зброя «За хоробрість»

Обручов Володимир Опанасович (1795—1866) — оренбурзький генерал-губернатор, командир Окремого Оренбурзького корпусу (1842 — 51), генерал від інфантерії.

Потомствений дворянин, син генерал-майора, народився в Архангельській губернії.

Завдяки батькові, військовому інженеру, в дванадцятирічному віці вступив в інженерний корпус. У 1808 році був проведений в підпоручики.

Під час Французько-російської війни 1812 року був ад'ютантом при генерал-майорові І. І. Дибичу. За бойові заслуги був нагороджений орденом Св. Володимира IV ступеня з бантом.

У 1813 році за відзначення при Чашниках був переведений в лейб-гвардії Преображенський полк, за Бауцен отримав золоту зброю.

У 1817 році був призначений командиром Нарвського піхотного полку, в 1823 році — начальником штабу 2-го піхотного полку, в наступному році отримав звання генерал-майора.

За спогадами декабриста С. П. Трубецького, Обручов був членом одного з таємних товариств, але при розслідуванні подій 1825 року до слідства не притягувався

У 1828 році на посаді чергового генерала 2-ї армії брав участь у війні з Туреччиною і по її закінченні був нагороджений орденом Св. Анни I ступеня.

У 1831 році за бойові заслуги у польській кампанії був проведений в генерал-лейтенанти, а за штурм Варшави удостоєний ордена Св. Георгія III ступеня.

У 1832 році отримав в командування 1-ю піхотну дивізію, в наступному році — 3-ю гренадерську, а в 1842 році був призначений командиром окремого Оренбурзького корпусу, оренбургским військовим губернатором і керуючим громадянською частиною. В Оренбург прибув 3 липня. Тут ним були зроблені експедиції: в 1846 році — на східний берег Каспійського моря, в 1847 році — вглиб степів, до річки Сирдар'ї, де він звів Раїмську фортецю.

У 1851 році був призначений сенатором, а в 1859 році — головою генерал-аудіторіата.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]