Окуповані (серіал 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Окуповані
Окуповані
Жанр воєнна драма
Режисер Павло Тупік
Продюсери Сергій Кизима, Акім Галімов, Олеся Пазенко
Сценарист Андрій Кокотюха
У головних
ролях
Юрій Феліпенко, Анастасія Капінус, Роман Ясіновський, Михайло Пулянський, Анастасія Назарова
Кінокомпанія 1+1 Production. Originals
Країна Україна
Рік 2023

Окуповані – чотирисерійний серіал, знятий за реальними історіями спротиву  українців на тимчасово захоплених територіях під час повномасштабного вторгнення російських військ, прем’єра якого відбулася 08 грудня 2023 року на каналі 2+2[1][2].

Історія створення[ред. | ред. код]

За словами Олесі Пазенко, одного з продюсерів фільму, «Ідея серіалу виникла після того, як ми почули історію ведучого… Геннадія Попенка, який у перші дні повномасштабної війни разом із родиною опинився в окупованому Іванкові»[3].

Письменник Андрій Кокотюха, сценарист фільму, зазначив, що «Матеріал, із яким я працював, - свідчення, реальне відео, правдиві історії. З цього матеріалу треба було зробити художнє кіно, яке показує наших героїв без пафосу, а ворога – без карікатури»[4].

Сюжет[ред. | ред. код]

Під час повномасштабного вторгнення російських військ, Роман, головний герой фільму, намагається допомогти своїй колишній нареченій Юлії та вивезти її разом із сином з Ізюму у село до своїх батьків, вважаючи що це більш безпечно.

Попутно вони заїжджають за батьками Юлії, але не встигають уїхати, оскільки до селища заходять російські війська, встановлюючи окупаційний режим.

Російський комендант пропонує всім бажаючим виїхати на територію, контрольовану Україною, але коли сформована колона виїжджає з містечка, росіяни її розстрілюють.

Жителі мешкають у підвалах будинків, обережно, за необхідністю, виходячи на вулиці селища. Дехто починає співпрацювати з окупантами.

Роман знайомиться із дільничним, якого також звинувачують у співпраці із ворогом. Але невдовзі стає відомо, що дільничний залишився задля узгодження та організації дій опору. Проте він підпадає під підозру російському коменданту, який його арештовує.

Відтоді Роман, у якого є епізодичний телефонний зв’язок із другом – бійцем ЗСУ, бере керівництво опором на себе.

Занепокоєний здійсненими росіянами арештами, Роман вираховує зрадника та використовує його для завдання вдалого артилерійського удару по російським військовим.

Після цього батько Юлії, головний лікар місцевої лікарні, дізнається від коменданта, який був поранений під час обстрілу, що колона мирних мешканців була розстріляна саме за його наказом. Він вбиває коменданта та йде з лікарні, в подальшому ховаючись від окупантів. Та незабаром селище звільняють українські військові.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Оккупированые + смотреть на телеканале 2+2/ больше смотри на 2plus2. 2plus2.ua (рос.). Процитовано 11 травня 2024.
  2. Zaxid.net (27 листопада 2023). Про опір українців на тимчасово окупованих територіях зняли серіал. ZAXID.NET (укр.). Процитовано 11 травня 2024.
  3. "Окуповані": 2+2 знімає серіал про незламний дух українців (фото). www.unian.ua (укр.). Процитовано 11 травня 2024.
  4. Спалєк, Марія (22 грудня 2023). Драма «Окуповані»: справжня війна на тлі несправжньої любові. detector.media (укр.). Процитовано 11 травня 2024.