Пагано Доріа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пагано Доріа
італ. Pagano Doria
Народився 14 століття
Генуя, Італія
Помер
Генуя, Італія
Діяльність військовослужбовець
Знання мов італійська
Військове звання адмірал
Рід Доріа

Пагано Доріа (італ. Pagano Doria) або Паганіно Доріа (італ. Paganino Doria)  — італійський адмірал із видатного генуезького роду Доріа. Успішно очолював генуезький флот під час Війни за протоки (1350-1355), конфлікті між Генуезькою та Венеційською морськими республіками в середині XIV століття.

Біографія[ред. | ред. код]

У 1350 році Пагано Доріа захопив острів Тенедос (сучасна Бозджаада) біля входу до Босфору. У 1351 році він обложив венеційське місто Негропонте (Халкіду) на Евбеї .

У 1352 році він командував генуезьким флотом у битві проти Нікколо Пізані, венеційського адмірала, біля Константинополя. Генуезці святкували перемогу, але вона коштувала їм так дорого, що Доріа позбавили подальшого командування флотом і доручилий його Антоніо Грімальді.

Наступного року венеційці в союзі з каталонцями розбили генуезький флот на чолі з Антоніо Грімальді біля берегів Сардинії. Генуезці втратили вбитими 2000 чоловік і 3500 було взято в полон[1]. Після цієї поразки, в 1354 році керівництво генуезьким флотом знову було доручено Пагано Доріа. Він спустошив контрольоване венеційцями узбережжя Адріатичного моря, захопив і спалив місто Паренцо в Істрії неподалік від самої Венеції і повністю захопив весь венеційський флот під керівництвом Пізані в битві при Сапіенці або битві при Порто-Лонго, неподалік від венеційських фортець Модон (сучасне Метоні) і Дзонкйо (сучасний Пілос) на півдні Греції[2].

Цей блискучий успіх завершив війну. Марино Фальєро, дож Венеції, прийняв умови миру, продиктовані Генуєю і погодився виплатити контрибуцію в 200 000 флоринів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Italian City States 1250—1400 Sanderson Beck
  2. The Project Gutenberg EBook of Weird Tales Vol. II., by E. T. A. Hoffmann

Див. також[ред. | ред. код]