Паперовий звіринець та інші оповідання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Паперовий звіринець та інші оповідання»
Автор Кен Лю
Назва мовою оригіналу The paper Menagerie and Other Stories
Мова англійська, українська
Жанр збірка оповідань
Видано 8 березня 2016[1]

«Паперовий звіринець та інші оповідання» (англ. The Paper Menagerie and Other Stories) – збірка оповідань, написана американським письменником китайського походження Кеном Лю та опублікована у 2016 році (опублікована українською мовою у 2020 році).

Зміст збірки[ред. | ред. код]

Збірка розпочинається передмовою, в якій автор висловлює власні враження від книги та філософські роздуми. Далі читач ознайомлюється із 15 оповіданнями: «Звички книго творення окремих видів», «Зміна стану», «Повний збіг», «Вдалого полювання», «Літеромант», «Симулякр», «Постійний клієнт», «Паперовий звіринець», «Ілюстрована книга з порівняльного пізнання для просунутих читачів», «Хвилі», «Mono no aware», «На всі смаки», «Коротка історія Транстихоокеанського тунелю», « Майстер тяжб і Король мавп», «Людина, яка поклала край історії: документальна стрічка».

«Паперовий звіринець»[ред. | ред. код]

Сюжет оповідання «Паперовий звіринець» тісно пов'язаний із життям Кена Лю. Проблема батьківщини є основною у творчості письменника. Він порушує питання про світогляд людей-емігрантів, котрі, намагаючись зберегти свою ідентичність, тримаються за рідну мову та культуру. У творі розповідається про жінку, яка була змушена емігрувати, аби врятуватися від смерті на батьківщині. Вона назавжди втрачає частинку своєї душі, пристосовуючись до нового життя. Болю завдає їй і син, котрого вона любить. Автор чудово описує гаму почуттів, що вирують у серці емігрантки.[2]

Нагороди[ред. | ред. код]

Твори Кена Лю нагороджені багатьма преміями, зокрема «Паперовий звіринець» отримав перемогу у трьох номінаціях: Премія «Неб'юла» за найкраще оповідання, Премія «Г'юго» за найкраще оповідання, Всесвітня премія фентезі за найкращий твір короткої форми.

Джерела[ред. | ред. код]

Кен Лю. Паперовий звіринець та інші оповідання / [ пер. з англ. Є. Ширинос ]. Київ : BOOKCHEF, 2020. 582 с.

«Паперовий звіринець»: проникливі й болісні пісні емігранта[2]

  1. https://kenliu.name/stories/the-paper-menagerie-and-other-stories/
  2. а б «Паперовий звіринець»: проникливі й болісні пісні емігранта. Блог Yakaboo.ua (укр.). 18 вересня 2020. Процитовано 13 лютого 2021.