Пероз II

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пероз II
Народився 590
Помер 631
Діяльність монарх
Рід Дім Сасана
Батько Mah-Adhur Gushnaspd
Мати Chahardukhtd
Брати, сестри Хосров IV (шахіншах)

Пероз II (пехл. 𐭯𐭩𐭫𐭥𐭰‎; д/н — 631) — шахіншах Сасанідської імперії в 630631 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Його рід є дискусійним. Син Мах-Адхура Ґушнаспа, вузург фрамадара (першого міністра), і Кахардухт (Чагардухт), доньки Яздандада і онуки шахіншаха Хосрова I. При народженні звався Ґушнасп-Бандех. Відомостей про нього обмаль. Напркиінці 630 року частина знаті привезла його з Мешиха до Ктесифонту, де оголосила володарем на противагу Азармедохт.

Він випустив срібні монети, на яких він носить корону Хосрова II з легендою «ПІРУЧІ АФЗУТ», тобто «Пероз, що роздає процвітання». Його панування тривало близько 2 місяців. На початку 631 року повалений та страчений.

На півдні шахіншахом було оголошено брата загиблого Хосров IV, против якого виступила частина аристократії, яка виснула Фаррухзада.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Touraj Daryaee: When the End is Near: Barbarized Armies and Barracks Kings of Late Antique Iran. In: Maria Macuch u. a. (Hrsg.): Ancient and Middle Iranian Studies. Harrassowitz Verlag, Wiesbaden 2010, S. 43–52.
  • Parvaneh Pourshariati, Decline and fall of the Sasanian Imperi, I. B. Tauris & Co Ltd, New York, 2011 ISBN 9781845116453).