Польсько-шведські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Польсько-шведські відносини

Швеція
Швеція
Польща
Польща

Польсько-шведські відносинидвосторонні дипломатичні відносини між Польщею та Швецією. Країни розділені Балтійським морем і мають тривалі історичні зв'язки, а також пережили кілька військових конфліктів[1].

На початку XX століття між країнами склалися тісні відносини, перервані радянсько-німецьким вторгненням у Польщу. Після закінчення Другої світової війни країни відновили відносини і Швеція стала найбільшим економічним донором для Польщі серед країн Північної Європи . В даний час обидві країни є членами Європейського Союзу (ЄС). У Швеції проживає понад 90 000 поляків.

Історія[ред. | ред. код]

У 1386-1596 Польщею правили Ягеллони, які мали шведське походження та відіграли важливу роль у перетворенні держави на велику державу середньовічної Європи. Один із найзначніших правителів Польщі Сигізмунд III також мав шведське коріння: його батьком був король Швеції Юхан III, а матір'ю — Катерина Ягеллонка[2].

Річ Посполита та Шведська імперія мали амбітні плани щодо розширення територіальних володінь та консолідації влади, що призвело до багатьох великих військових конфліктів між країнами у боротьбі за сфери впливу в Європі.

В 1655 шведи здійснили вторгнення в Польщу, відоме як Шведський потоп[3], що призвело до значних руйнувань на більшій частині території Польщі.

У XVIII столітті відбулися розділи Речі Посполитої, що призвело до виникнення у шведів страху розділити подібну долю через дії Російської імперії, але після закінчення Російсько-шведської війни в 1790 успішні шведські дипломатичні дії запобігли такому результату.

Світові війни[ред. | ред. код]

Під час Першої та Другої світових війн польська громада у Швеції підтримувала незалежну Польщу. Під час Другої світової війни кілька членів Армії Крайової через територію нейтральної Швеції організували підтримку та фінансування польського спротиву. Декілька шведських громадян також підтримували польський опір і надавали їм притулок, а також захищали поляків від переслідування з боку нацистів[4].

Дипломатичні представництва[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Relations between Poland and Sweden over the centuries. Архів оригіналу за 7 лютого 2020. Процитовано 7 лютого 2020.
  2. Sigismund III Vasa. Архів оригіналу за 1 січня 2018. Процитовано 30 жовтня 2016.
  3. The Swedish Deluge. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 7 лютого 2020.
  4. The Swedes who told the world about the Holocaust. Daily Mail UK. Архів оригіналу за 7 листопада 2020. Процитовано 11 січня 2015.
  5. Embassy of Poland in Stockholm. Архів оригіналу за 14 травня 2019. Процитовано 7 лютого 2020.
  6. Embassy of Sweden in Warsaw. Архів оригіналу за 8 лютого 2018. Процитовано 7 лютого 2020.