Полюси (музичний гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полюси
«Полюси»
«Полюси»
Основна інформація
Жанр поп-рок
брит-поп
Роки з 2005 - До сьогодні
Країна Україна
Місто Чернівці
Мова українська
Склад Олег Сірман,
Андрій Гураль,
,Олександр Токарев,
Руслан Проданюк,
Валентин Грубляк
Колишні
учасники
Юрій Косован, Олексій Косован, Володимир Кучерівський, Юрій Кучерівський, Любомир Олянич, Маргарита Стерлікова, Анатолій Руснак, Вадим Вигнан, Олександр Попов, Олег Оліник, Артем Шевчук, Ілля Дубчак.

«Полюси» – український гурт. Заснований 6 грудня 2005 року у місті Чернівці. Грає у стилі поп-рок з елементами брит-попу. За час існування випустив два альбоми. Брав участь у фестивалях та конкурсах. Найвідоміші пісні гурту: «Ваш абонент», «Казка», «Доза», «Кохай» та офіційний кавер на пісню Тіни Кароль «Не дощ».

Історія та назва гурту[ред. | ред. код]

«Полюси» починались як учнівський колектив. Створити власний гурт кількох друзів та однокласників мотивувало бажання зіграти на шкільній дискотеці. Однак уже перша пісня – «Ваш абонент» – зробила «Полюси» відомими за межами рідного навчального закладу. Композиція швидко розлетілася різними куточками країни. Згодом гурт почав давати концерти не лише у Чернівцях, а й у інших містах України.

Назву для колективу фронтмен Олег Сірман вигадав буквально за кілька хвилин до першого виступу. Йому спало на думку, що учасники гурту є абсолютними протилежностями, мають різні музичні вподобання та погляди на життя. Проте музикантів об’єднувала міцна дружба, що й дозволило «Полюсам» розвиватися і вдосконалюватися.

Склад колективу[ред. | ред. код]

Із 2013 року і до сьогодні гурт не змінював свій основний склад:

Олег Сірман - автор пісень та вокаліст;

Андрій Гураль – аранжування, запис, зведення, клавіші, саунд-продюсер (також відомий своїми роботами зі співачками Гайтаною, Тонею Матвієнко та ін.);

Олександр Токарев – гітара;

Руслан Проданюк – бас;

Валентин Грубляк – ударні.

Тимчасові та колишні учасники: Юрій Косован, Олексій Косован, Володимир Кучерівський, Юрій Кучерівський, Любомир Олянич, Маргарита Стерлікова, Анатолій Руснак, Вадим Вигнан, Олександр Попов, Олег Оліник, Артем Шевчук, Ілля Дубчак.

Відеографія[ред. | ред. код]

За час існування «Полюси» випустили два відеокліпи, обидва знімали у Києві 2012 року. Пісня «Ваш абонент» на той час була вже добре відомою, тож саме її обрали для кліпу. Створив його молодий український режисер Кирило Запорожець. У відео композицію представили у новому звучанні.

Улітку 2012 року «Полюси» вирішили змінити стиль – грати більш драйвову музику. Тому для наступного відео обрали запальну пісню «Кохай». Кліпмейкером став режисер «Нового каналу» Максим Семенов.

Творчість і розвиток[ред. | ред. код]

Найбільш продуктивними роками в історії гурту були 2011-2012. Завдяки співпраці з громадською організацією «21 покоління», яку очолює Віталій Сівко, колектив випустив у світ свою першу однойменну платівку. Потужну підтримку в той період надав відомий автор, музикант та режисер Вадим Шинкарук (Ротор). Сольні концерти з презентацією альбому відбулись у Львові, Житомирі, Коломиї, Чернівцях, Тернополі та Києві. Наприкінці 2012 року з «Полюсами» почала співпрацювати менеджерка Юлія Віктор. Тоді ж гурт зняв дебютне відео на пісню «Кохай» та взяв участь у національному фестивалі «Наша Пісня».

Із 2013 року «Полюси» працюють без менеджменту. Після Революції Гідності, відчувши значний підйом української свідомості, колектив вирушив до Києва, щоб записати другу платівку. Впродовж 2014-2015 року гурт створював альбом «Доза». Після завершення роботи учасники повернулися до Чернівців, де 2 грудня 2015 року презентували альбом «Доза»[1] публіці в Чернівцях[2] та на місцевому телебаченні.

Двічі колектив брав участь у конкурсі «Хіт Конвеєр» від телеканалу М2 у 2016 та 2017 роках. У 2016 році пісня «Обіцяю» увійшла у ТОП-50 кращих пісень конкурсу серед майже тисячі, що брали участь[3].

Протягом 2016-2020 років «Полюси» гастролювали та брали участь у фестивалях. Наразі працюють над третьою платівкою з робочою назвою «Тим, хто поряд».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Презентація альбому "Доза". https://youtu.be/LtdcGmLV8F0. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  2. Гурт «Полюси» презентує альбом «Доза». https://chernivtsi-online.net/events/music/hurt-polyusy-prezentuje-albom-doza/. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)
  3. Пісня чернівецького гурту потрапила до 50 кращих нових хітів України. https://promin.cv.ua/2016/06/10/pisnia-chernivetskoho-hurtu-potrapyla-do-50-krashchykh-novykh-khitiv-ukrainy.html. {{cite web}}: Пропущений або порожній |url= (довідка)