Поссідій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поссідій
Народився півн. Африка
Помер

близько 437

Апулія (Італія)
Гельма, Алжир
Канонізований папа Климент X 19 серпня 1672
У лику Римо-католицька церква
День пам'яті 16 травня
Saint Possidius на Вікісховищі

Поссідій (лат. Possidius) або Посидій (IV ст. — близько 437) — єпископ Калами (нині Гельма в Північному Алжирі), римська провінція Нумідія. Був другом Августина Блаженного. Написав біографію Августина та створив список його творів.

Біографія[ред. | ред. код]

Посидій був єпископом Калами, Нумідія

Дата народження Посидія невідома. Перша датована подія його життя - це висвячення в єпископи Калами близько 397 року. За прикладом Августина він заснував монастир в Каламі, районі неспокійному через боротьбу різних теологічних шкіл. В написаній ним біографії Августина «Vita S. Augustini» Посидій говорить про свою безперервну дружбу з ним упродовж сорока років. А також, згадуючи про себе, дає знати, що певний період він був одним зі священників в монастирі під керівництвом Августина[1].

На соборі, що відбувся в Карфагені, Посидій викликав Кріспіна, донатистського єпископа Калами, на публічний диспут, від якого останній відмовився. У 404 році група донатистів витягнула Посидія з його дому, побила і погрожувала вбивством. Потім вони підпалили будинок, де він жив.[2] Проти єпископа Кріспіна було порушено судову справу, бо він відмовився покарати відповідальних за це служителів. Згодом Кріспін був засуджений за єресь і на нього наклали велике грошове стягнення, але на прохання Посидія воно було скасовано.

У 408 році Посидій ледь не загинув у заворушенні місцевих язичників. У 409 році він разом із чотирма іншими єпископами поїхав до Італії до імператора Гонорія просити захисту від донатистів. Результатом поїздки було скликання імператором Карфагенського собору[ru] 411 року для вирішення конфлікту між основною частиною церкви й донатистами. Посидій був одним із семи єпископів, обраних представляти церкву під час цього собору[1]. У 416 році він брав участь в соборі місцевих єпископів в Мілі[ru] (провінція Нумідія), який звернувся з синодальним листом до римського папи Інокентія I, з проханням вжити заходів проти пелагіанства.

428 року під час навали вандалів на північну Африку, Посидій втік до Гіппону де перебував разом з Августином до його смерті в 430 році[3]. З часом Посидій повернувся до Калами. У 437 році він був вигнаний зі своєї кафедри королем вандалів Гейзеріком, який підтримував аріан[2]. Посидій перебирається в Апулію (Італія), де невдовзі помирає[4].

Канонізація[ред. | ред. код]

19 серпня 1672 року Посидій був беатифікований папою Климентом X[5].

Праці[ред. | ред. код]

  • «Vita S. Augustini» (життя св. Августина) - біографія Августина Блаженного
  • «Indiculus» (малий покажчик) - список творів Августина.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Weiskotten, Herbert T. (2008). The Life of Saint Augustine: A Translation of the Sancti Augustini Vita by Possidius, Bishop of Calama. Evolution Publishing, Merchantville NJ, U.S.A. ISBN 1-889758-90-6 ISBN 9781889758909

Посилання[ред. | ред. код]