Протести в Башкортостані (2024)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Протести в Башкортостані
Значима особа Алсинов, Фаіль Фаттахович
Країна  Росія
Адміністративна одиниця Башкортостан
Місце розташування Баймак
Дата й час січень 2024

Протести в Башкортостані — конфлікт башкирів із російськими силовиками, викликаний відкриттям кримінальної справи проти активіста башкирського національно-визвольного руху, лідера організацій Кук буре та Башкорт Фаїля Алсинова[1], що почалися 15 січня 2024 року в місті Баймак у Республіці Башкортостан[2].

Передісторія[ред. | ред. код]

У квітні 2023 року Фаїль Алсинов брав участь в акціях протесту в селі Ішмурзіна Баймакського району Башкортостану проти геологорозвідувальних робіт в районі села на хребті Ірандик[3][4]. Акція була організована з метою запобігання видобутку ресурсів, оскільки компанії та їх організатори мали негативну репутацію та були пов'язані з урядом республіки[5].

У жовтні заяву в поліцію на Алсинова написав особисто глава республіки Башкортостан Радій Хабіров. У заяві сказано, що активіст виступив на зборах громадян біля сільського будинку культури з негативним ставленням до вірмен, кавказців і вихідців із Середньої Азії. За словами Хабірова, інцидент стався на квітневому мітингу[3].

Хронологія[ред. | ред. код]

У січні 2024 року прокуратура просила для Фаїля Алсинова 4 роки в'язниці. Під час судових засідань пройшли багатотисячні мітинги на захист Алсинова[6]. 15 січня в Баймаку відбулося третє судове засідання, під час якого було призначено оголошення вироку на 17 січня. Підтримати Алсинова до суду прийшли, за різними оцінками, від 1 до 5 тисяч осіб[7].

16 січня Алсинова внесли до списку екстремістів[8]. Наступного дня його засудили до 4 років позбавлення волі[3]. Водночас під будівлею суду почалися акції протесту. Також відзначені сутички з силовиками, У силовиків почали кидати сніжки і брили льоду, У відповідь силовики почали бити кийками і кидати світлошумові гранати а також із сльозоточивим газом, Силовики насильно запихали людей в автозаки. Учасники та вболівальники були затримані[9][10]. Чисельність протестувальників досягла близько 10 000 осіб, тоді як населення Баймака становить 17 700 осіб[11]

19 січня зранку в центрі Уфи відбулася акція на підтримку Фаїля Алсинова, поліція затримала кількох людей. Учасники акції протесту із криками «Ганьба!» намагалися перекрити дорогу автозаку, до якого посадили затриманих. Незабаром силовики витіснили з площі Салавата Юлаєва всіх протестувальників.

Загалом акція зібрала до кількох тисяч людей, які водили хороводи та співали пісні башкирською мовою.

Реакція[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Башкирии сотни людей пришли к суду поддержать активиста, защищавшего шихан Куштау. BBC News Русская служба (рос.). 15 січня 2024. Процитовано 17 січня 2024.
  2. В РФ пройшла одна з найбільших акцій протесту з початку повномасштабної війни: подробиці. РБК-Украина (укр.). Процитовано 28 січня 2024.
  3. а б в Башкирского активиста Фаиля Алсынова приговорили к четырем годам колонии.
  4. От Куштау до Баймака. Кто такой Фаиль Алсынов и против чего он выступает?
  5. Idel.Realities, RFE/RL's. Former Leader Of Banned Group In Russia's Bashkortostan Faces Charge Of Inciting Hatred. Процитовано 11 січня 2024.
  6. В Башкортостане около тысячи человек вышли на акцию в защиту активиста Фаиля Алсынова. Они потребовали отправить в отставку главу республики. meduza.io. 15 января 2024.
  7. В Башкирии сотни людей пришли к суду поддержать активиста, защищавшего шихан Куштау. BBC News Русская служба (рос.). 15 січня 2024. Процитовано 15 січня 2024.
  8. Башкирского активиста Фаиля Алсынова внесли в перечень "экстремистов".
  9. В Башкортостане после массовой акции задержали четырех сторонников экоактивиста Фаиля Алсынова — его судят по делу о «разжигании вражды».
  10. В Башкортостане задержали сторонников экоактивиста.
  11. Общие сведения о Баймакском районе Республики Башкортостан. Центральная избирательная комиссия Республики Башкортостан (рос.).{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  12. Не будьмо наївними в тому, що РФ відразу розпадеться, - Чубаров (укр.), процитовано 28 січня 2024
  13. Протесты в Башкирии: стычки с ОМОНом, аресты и обвинения Украины | Новости России (укр.), процитовано 21 січня 2024
  14. Данілов прогнозує вибухи соціального невдоволення у регіонах РФ. РБК-Украина (укр.). Процитовано 28 січня 2024.