Рашевщина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рашевщина
Тип урочище
Площа 1,5 га
Розташування Україна, м. Чернігів

Рашевщина - урочище, розташоване на території Новозаводського району Чернігова. Площа - 1,5 га. Відповідно до видання «Чернігівщина: Енциклопедичний довідник» називається як Чернігівська Швейцарівка [1].

Історія

[ред. | ред. код]

...Усадьба была со многими оврагами, очень живописная... Со стороны шоссе был виден кусочек нашей усадьбы, пожалуй, самый красивый. В долине был пруд, к нему спускалась еловая аллея, и к самой воде подходила лестница. Вокруг пруда шли террасы. Растения на них были так подобраны, что все время что-то цвело, было много роз. А на горке беседка "Ласточкино гнездо”. На этом склоне были подобраны деревья по цвету осенних листьев. Темные сосны и ели, на их фоне желтые березы и клены... (рос.)

...Садиба була з багатьма ярами, дуже мальовнича... З боку шосе було видно шматочок нашої садиби, мабуть, найкрасивіший. У долині був ставок, до нього спускалася ялинова алея, і до самої води підходили сходи. Навколо ставка йшли тераси. Рослини на них були такі підібрані, що весь час щось цвіло, було багато троянд. А на гірці альтанка "Ластівчине гніздо". На цьому схилі були підібрані дерева за кольором осіннього листя.

Опис урочища І.Рашевскою-Русовою

Під час Другої світової війни, у період окупації Чернігова 1941-1943 роки в урочищі розстріляли людей, перепохованих в урочищі Яловщина [2].

В урочищі планується створення арт-саду імені Івана Рашевського [3].

Урочище розташоване на правому схилі балки річки Чорторийка — між Швейцарівкою, Червоним Хутором та мікрорайоном Бойова — на захід від перехрестя проспекту Миру та вулиці Олени Білевич.

Тут був пам'ятник історії Будинок Рашевського (проспект Миру, 116) з охоронним №3459[4], який нині втрачений. Садиба належала художнику та скульптору Івану Рашевському . Будинок був зруйнований у 2000-ті роки [5].

Природа

[ред. | ред. код]

Природа урочища представлена хвойними та листяними породами дерев.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник, К.: УРЕ і м. М. П. Бажана, 1990. — с. 697 статья Рашевського будинок
  2. Пошуковці Чернігівщини напередодні Дня Перемоги провели низку патріотично-виховних заходів. Архів оригіналу за 1 лютого 2022. Процитовано 26 березня 2022.
  3. В Чернигове хотят создать арт-сад имени Ивана Рашевского. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.
  4. ПЕРЕЛІК ПАМ’ЯТОК ТА ОБ’ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ м. ЧЕРНІГОВА ЗА ВИДОМ АРХІТЕКТУРИ, ІСТОРИЧНИЙ, МОНУМЕНТАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА. Додаток 2. Перелік пам’яток (архітектура, історії). Проект «Історико-архітектурний опорний план м. Чернігова з визначенням меж і режимів використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів»
  5. Дом - легенд. Архів оригіналу за 31 січня 2022. Процитовано 31 січня 2022.

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Генеральний план розвитку м. Чернігова. Пояснювальна записка (том 1).
  2. УДК 581:712.27 ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ДЕНДРОФЛОРІ ЗЕЛЕНИХ НАСАДЖЕНЬ МІСТА ЧЕРНІГОВА Науковий вісник Ужгородського університету Серія Біологія, Випуск 33, 2012: 64-70 © Потоцька С.О., 2