Релігійний фонд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Релігійна організація
Буковинський православний релігійний фонд
емблема
Інші назви: Bukovynian Orthodox Religious Foundation
Заснування 1782 року
Засновник: цісар Австро-Угорщини Йосиф II
Країни: Україна
м.Чернівці, вул. Марка Черемшини, 10а
Регіони Буковина
Адреса: м.Чернівці, вул. Марка Черемшини, 10а
Головний храм: Кафедральний собор Святого Духа
Віровчення: Православ'я
Офіційний сайт: https://orthofond.org/

Буковинський православний релігійний фонд (попередня назва Релігійний фонд) – благодійна організація утворена 1782 року австро-угорським цісарем Йосифом ІІ. При розвалі Австро-Угорщини припинив своє існування, а у 2021 році був відроджений. Основна діяльність фонду, як і раніше, заключається в таких напрямках:

  • утримання та побудова храмів, духовних установ;
  • підтримка духовенства та чернецтва;
  • опіка лікарень та тюрем;
  • допомога соціально незахищеним верствам населення, та ін.

Історія фонду[ред. | ред. код]

Православний буковинський релігійний фонд [1] [Архівовано 20 грудня 2021 у Wayback Machine.] (попередня назва - Релігійний фонд) — фонд, утворений в Австро-Угорщині цісарем Йосифом II 1782 року зі скасованих ним церковних і монастирських маєтків, що служив на покриття видатків поодиноких релігійних груп: для дотацій єпархіям, катедральним капітулам, для виховання і допомоги кліру. За рахунок цього фонду підтримувався матеріальний рівень духовенства, чернецтва, а також — утримувались монастирі, школи, церкви, духовні установи, такі як «Богословський інститут у Чернівцях» (1824), «Богословський факультет» при Чернівецькому університеті (1875), будувався Свято-Духівський кафедральний собор (1860 р.) в Чернівцях тощо. Православну паству Буковини головним чином утворювали русини та волохи.

Релігійний фонд був під наглядом окремої цісарської ради, яка розподіляла фонди. На західно-українських землях Релігійний фонд існував у Галичині, на Буковині (великі земельні маєтки, що ними відала Православна Митрополича Консисторія у Чернівцях) і Закарпатті. По розвалі Австро-Угорщини Релігійний фонд був поділений між державами (Австрія, Угорщина, Польща, Чехо-Словаччина, Румунія і Югославія) і унормований їхніми конкордатами чи «Modus vivendi» з Апостольською Столицею.

У 2021 році, стараннями священства та мирян Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ[2][3], за благословінням митрополита Мелетія, Релігійний фонд було відроджено. Тепер він дістав назву - Православний буковинський релігійний фонд [4][5].

Напрями діяльності[ред. | ред. код]

Побудова храму в с.Кальнівці

Побудова храмів[ред. | ред. код]

Підтримка общин канонічної Української Православної Церкви, які постраждали внаслідок рейдерських захоплень чи інших незгод. Будівництво та облаштування храмів. Допомога можлива молитвою, працею та пожертвою. Мета - погасити вогнища релігійних суперечок на нашій рідній Буковині.

Допомога ближньому[ред. | ред. код]

Допомога людям, які потрапили в біду. Допомога може бути як разова і невідкладна, так і довготривала. Можливо приєднатися до благодійних поїздок, адресно відвідати нужденних та допомогти фізичною працею, продуктами чи грошима.

Розважальна зустріч для дітей із гнаних парафій

Турбота про дітей[ред. | ред. код]

Наше завдання вберегти дітей від пагубного впливу середовища та подарувати їм дитинство, сповнене добра, любові та християнських цінностей.

Проекти[ред. | ред. код]

Активні проекти[ред. | ред. код]

Побудова храму в с. Кальнівці - розпочато 30.07.2021

Побудова храму в с.Добринівц

Побудова храму в с. Добринівці - розпочато 01.11.2021

Завершені проекти[ред. | ред. код]

Допомога нужденним людям на Різдво

Допомога нужденним людям на Різдво

Розважальна зустріч для дітей із гнаних парафій


Література[ред. | ред. код]

Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж — Нью-Йорк : Молоде життя, 1955—1995. — ISBN 5-7707-4049-3.



Примітки[ред. | ред. код]

  1. Буковинський православний релігійний фонд|https://orthofond.org/ [Архівовано 2021-12-20 у Wayback Machine.]
  2. Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ. www.facebook.com (укр.). Процитовано 17 травня 2022.
  3. Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ | Офіційний сайт. chernivtsi.church.ua. Процитовано 17 травня 2022.
  4. Буковинський православний релігійний фонд. www.facebook.com (укр.). Процитовано 17 травня 2022.
  5. У Чернівецькій єпархії відроджують православний релігійний фонд Буковини. spzh.news (ua) . Процитовано 18 травня 2022.