Референдум щодо незалежності Хорватії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Референдум щодо незалежності Хорватії 1991 року
Електорат 3 652 225
Явка (83,56 %) 3 051 881
Підтримую суверенність і
незалежність Хорватії
Варіанти відповіді Голосів %
Так 2 845 521 93,24
Ні 126 630 4,15
Підтримую збереження Хорватії
у федеративній Югославії
Варіанти відповіді Голосів %
Так 164 267 5,38
Ні 2 813 085 92,18
Джерело: Державна виборча комісія[1]
Плакат референдуму про незалежність Хорватії

Референдум щодо незалежності Хорватії (хорв. Referendum o hrvatskoj samostalnosti) — референдум, що відбувся в Республіці Хорватія 19 травня 1991 року. На ньому хорватські громадяни вирішували про майбутнє країни, відповідаючи на два запитання.

25 квітня 1991 року президент Хорватії у зв'язку з перемовинами щодо врегулювання державної кризи в СФРЮ ухвалив Рішення про призначення референдуму в Республіці Хорватія на 19 травня 1991 р.

Питання референдуму[ред. | ред. код]

На референдумі громадяни відповідали на такі запитання[2]:

Чи ви за те, щоб Республіка Хорватія як суверенна і самостійна держава, яка гарантує культурну автономію та всі громадянські права сербам і представникам інших національностей у Хорватії, могла вступити в союз суверенних держав з іншими республіками (згідно з пропозицією Республіки Хорватія і Республіки Словенія щодо розв'язання державної кризи в СФРЮ)?
Оригінальний текст (хор.)
1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?
Чи ви за те, щоб Республіка Хорватія залишалася в Югославії як спільній федеративній державі (згідно з пропозицією Республіки Сербія та Соціалістичної Республіки Чорногорія щодо розв'язання державної кризи в СФРЮ)?
Оригінальний текст (хор.)
2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?

На обидва запитання громадяни відповідали, обводячи «ЗА» або «ПРОТИ».

Результати референдуму[ред. | ред. код]

На референдум прийшли 83,56 % виборців. З них 94,17 % відповіли ствердно на перше запитання. Лише 1,2 % виборців проголосували за те, щоб Республіка Хорватія залишилася в Югославії як спільній федеративній державі, що було другим запропонованим варіантом[3].

23 травня 1991 року президент Хорватії, спираючись на звіт Республіканської комісії з проведення референдуму від 22 травня 1991 р., оголосив, що на референдумі громадяни Хорватії прийняли рішення:

1. Республіка Хорватія як суверенна і самостійна держава, яка гарантує культурну автономію та всі громадянські права сербам і представникам інших національностей у Хорватії, може вступити в союз суверенних держав з іншими республіками. 2. Республіка Хорватія не залишається в Югославії як спільній федеративній державі[4].

Відповідно до цього, 25 червня 1991 року парламент Хорватії (сабор) ухвалив Конституційне рішення про суверенітет і самостійність Республіки Хорватія, у якому стверджувалося, що

Цим актом Республіка Хорватія запустить процес відокремлення від інших республік і СФРЮ. Республіка Хорватія запустить процес міжнародного визнання.

На цій самій сесії всіх трьох рад (складових частин тодішнього парламенту) законодавчий орган республіки також ухвалив Декларацію про проголошення суверенної та самостійної Республіки Хорватія[5]. Результати референдуму лягли в основу й ухваленого 8 жовтня того ж року Рішення про припинення державно-правових відносин з іншими республіками та краями СФРЮ, яке зробило Республіку Хорватія незалежною та суверенною державою та у формально-правовому відношенні.

Питання про суверенітет та незалежність Республіки Хорватія[ред. | ред. код]

93,24 %
4,15 %
За
Проти

Питання про те, щоб Хорватія залишилася у федеративній Югославії[ред. | ред. код]

5,38 %
92,18 %
За
Проти

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Izviješće o provedenom referendumu [Звіт з проведеного референдуму] (PDF) (хор.). Державна виборча комісія. 22 травня 1991. Архів оригіналу (PDF) за 27 лютого 2012. Процитовано 27 грудня 2011.
  2. Odluka o raspisu referenduma
  3. 19. svibnja - Referendum o hrvatskoj samostalnosti. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 5 червня 2020.
  4. Рішення Президента Республіки (хор.)
  5. Povijest hrvatskog ustavnog sudovanja. Архів оригіналу за 7 квітня 2015. Процитовано 5 червня 2020.