Розп'ятий солдат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американський плакат на тему розп'ятого солдата
Пам'ятник британського скульптора Френсіса Дервент Вуда (1918)
Пам'ятник воїнам-«афганцям» у Вінниці

Розп'ятий солдат (англ. The Crucified Soldier — пропагандистський[en] міф, створений британською пресою в ході Першої світової війни. Відповідно до цього міфу, німецькі солдати під час битви на Іпрі 24 квітня 1915 захопили в полон і розіп'яли на дереві або на паркані солдата з Канадського корпусу. Вперше замітка про цю подію з'явилася в британській газеті The Times від 10 травня 1915 року і називалася «Torture of a Canadian Officer» («Катування канадського офіцера»).

Образ розп'ятого солдата надихнув британського скульптора Фрэнсиса Дервента Вуда[en] на створення пам'ятника «Голгофа Канади[en]», який був виконаний з бронзи в 1918 році. Вперше робота була виставлена в Лондоні, проте німецька сторона зажадала довести існування цього епізоду. Вдалося отримати лише деякі свідчення очевидців, які здалися малопереконливими, і пам'ятник був демонтований. У 1992 році його виставили як експонат у Військовому музеї Канади.

Образ розп'ятого німцями канадського солдата присутній у фільмі «Пашендаль: Останній бій» (Канада, 2008), хоча описувана там битва відбулася в 1917 році.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]