Рястка двозначна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рястка двозначна
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Холодкові (Asparagaceae)
Підродина: Scilloideae
Триба: Ornithogaleae
Рід: Рястка (Ornithogalum)
Вид:
Рястка двозначна (O. amphibolum)
Біноміальна назва
Ornithogalum amphibolum
Zahar., 1962

Ря́стка двозна́чна (Ornithogalum amphibolum)[1] — багаторічна рослина родини холодкових. Вид занесений до Червоної книги України та Європейського червоного списку. Малопоширена декоративна культура.

Трав'яниста рослина заввишки 10–30 см, геофіт, ранньовесняний ефемероїд. Цибулина яйцеподібна, коричнева. Стебло відсутнє. Листки зібрані в розетку, вузьколінійні, жолобчасті, зверху з білою поздовжньою смужкою. Квітконіс прямостоячий, голий. Суцвіття — китиця, що складається з 9–15 квіток. Приквітки ланцетні, сухі, плівчасті, коричневі. Квітконіжки після відцвітання спрямовані косо вгору або майже горизонтально відхилені. Листочки оцвітини білі із зеленою смужкою. Плід — коробочка з трьома безкрилими ребрами.

Екологія та поширення

[ред. | ред. код]

Вид світлолюбний, помірно посухостійкий. Зазвичай зростає на степових, кам'янистих, супіщаних і глинистих схилах. Віддає перевагу помірно вологим, добре гумусованим, пухким ґрунтам, на сухих і задернованих розвивається погано.

Цвітіння відбувається у квітні-травні, плодоносить у червні. Розмножується насінням та вегетативно (цибулинами).

Рястка двозначна — ендемік північно-західного Причорномор'я. Росте на плато Добруджа в Румунії, а також в Молдові. В Україні трапляється в Ізмаїльському та Болградському районах Одеської області. Українські популяції нечисленні, їх щільність становить 5–20 особин на 1 м².

Значення і статус виду

[ред. | ред. код]

На скорочення чисельності виду впливають як природні, так і антропогенні чинники: низька конкурентна здатність, ізольованість невеликих скупчень рослин, витоптування, випасання, заліснення схилів і розорювання степів. Охорону рястки двозначної утруднює те, що всі відомі місця зростання знаходяться за межами природоохоронних територій. Для збільшення чисельності необхідно виявити усі осередки і створити на цих місцях заказники.

Біологічні особливості цього виду не відрізняються від інших рясток, тому його можна вирощувати в культурі.

Джерела

[ред. | ред. код]
  1. The Plant List.(англ.)

Посилання

[ред. | ред. код]