Савичев Микита Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Савичев Микита Федорович
Народився 1820[1]
Уральськ, Оренбурзька губернія, Російська імперія
Помер 28 листопада (10 грудня) 1885[1]
Уральськ, Російська імперія[1]
Країна  Російська імперія
Діяльність письменник, журналіст, художник

CMNS: Савичев Микита Федорович у Вікісховищі

Савичев Микита Федорович (1820—1885) — російський письменник і журналіст, козак Уральського козачого війська.

Народився і все життя прожив в Уральську, служив в Уральському козачому війську, військовий старшина, писав історичні та побутові нариси про життя яїцьких (уральських) козаків, публікувався в першій газеті Уральська «Уральські військові відомості», а також в оренбурзьких і центральних «Козачому віснику», «Ілюстрованій газеті», «Туркестанських відомостях» та інших виданнях.

Жваво цікавився і культурою і побутовим укладом життя казахів Приуралля і Прикаспію, спілкувався зі степовим композитором Курмангази Сагирбаєвим, описав в своїх нарисах фігури керівників антифеодального повстання акина Махамбета Утемісова і Ісатая Тайманова.

У 1852 році відвідав Тараса Шевченка в Новопетровському укріпленні на Мангишлаці, свої враження описав у нарисі «Короткочасне знайомство з Тарасом Григоровичем Шевченком» («Козачий вісник», 1884). На згадку про себе Шевченко сепією намалював портрет Савічева і подарував його Микиті Федоровичу.

Портрет Н.Ф. Савичева роботы Т.Г. Шевченка 1852 р.

З 1870 року Микита Федорович був по науковій частині архіваріусом військового правління, і для нього ці роки стали найбільш плідними.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в Русские писатели 1800—1917: Биографический словарь / за ред. Н. П. ОлексійовичМосква: 2007. — Т. 5: П—С. — С. 440–441. — 800 с.